Home / Reviste / Reghin / Apărătorii ortodoxiei evocați la Biserica Înălțarea Domnului din Reghin

Apărătorii ortodoxiei evocați la Biserica Înălțarea Domnului din Reghin

Distribuie

Biserica Înălțarea Domnului (Protopopiatul Ortodox Reghin) a găzduit vineri, 17 martie conferința cu tema ”Apărătorii ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, eveniment organizat de Primăria Municipiului Reghin, Protopopiatul Ortodox Reghin, Biblioteca Municipală ”Petru Maior”, Direcția Județeană de Cultură Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Despărțământul Central Județean Mureș al Astrei. Conferința se înscrie în seria de evenimente comemorative ca urmare a deciziie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a declarat anul 2017 ca fiind Anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire, urmată de prelegeri susținute de Nicolae Băciuț, lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, inspector școlar dr. Claudiu Dorin Chiorean și dr. Florin Bengean.

Evocarea Patriarhului Iustinian

Printre temele dezbătute a fost și cea legată de Patriarhul Iustinian Marina , cel care a condus destinele Bisericii Ortodoxe Române în perioada 1948-1977. ”Este foarte riscant și lipsit de maturitate să dăm unui om care știut să ducă biserica pe calea ei mai departe în vremuri destul de grele, denumiri defăimătoare, cum a fost aceea de ”Patriarhul roșu”. Eu îndrăznesc să mă gândesc ce aș fi putut eu să fac atunci, dar oare cei care vin cu asemenea expresii ce-ar fi făcut dacă ar fi fost ei în această sutuație ? Nu cred că ar fi putut da un răspuns mai bun.Uneori poate că avem impresia că a partizat cu regimul, că a răspuns cerințelor venite din partea acestuia. Dar dacă ne uităm la efectul acestor acțiuni, vedem că toate au fost făcute în ideea ca biserica să-și ducă viața mai departe. De aceea trebuie să privim cu multă atenție toate aceste lucruri. Este foarte riscant ca văzând ceva, un act, o întâmplare, o relatare, să-i punem etichete, să emitem o judecată, să condamnăm pe cineva.De multe ori adevărul acestor lucruri este mai profund, și trebuie căutat în profunzime”, a precizat lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța.

”Eforturile lor nu au fost zadarnice”

”Istoria consemnează un mare număr de persoane, chiar personalități care au fost aruncate în închisorile comuniste. Printre acești oameni foarte cunoscuți, în închisorile comuniste au fost și unii despre care nu se mai știe aproape nimic. Pentru că mulți și-au dat viața mărturisindu-l pe Hristos , eu am convingerea că ei au intrat în Împărăția lui Dumnezeu și se află în rândul sfinților. De bună seamă doar Dumnezeu știe care sunt aceia și care este numărul lor. Cu siguranță că sunt și unii pe care nu îi vom ști niciodată, pentru că s-au stins acolo,iar mărturii despre ei nu există, probabil nici familiile lor nu au mai știut nimic despre ei. Atunci nu vom ști nici noi mare lucru sau poate chiar nimic despre ei, însă în cartea vieții lui Dumnezeu cu siguranță ei sunt trecuți și Dumnezeu îi știe și îi cunoaște și îi are lângă El ca sfinți. Este de datoria noastră să recuperăm cât mai mult din acest trecut. Prin urmare, personalități de la nivelul cel mai înalt al Bisericii, așa cum a fost Patriarhul Iustinian, cât și foarte mulți dintre credincioșii și preoții Bisericii noastre care au ajuns în închisorile comuniste, dar și aceia care nu au fost în închisori, cu toții s-au străduit să contribuie, după cât a fost posibil la ducerea mai departe a vieții creștine în România comunistă. Dovadă că eforturile lor nu au fost zadarnice, este chiar și această întâlnire a noastră de suflet de la Reghin, aici în fața iconostasului acestei biserici”, a spus lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.