Home / Business / EXCLUSIV. Investitori din Insulele Virgine, interesaţi de Aeroportul „Transilvania”

EXCLUSIV. Investitori din Insulele Virgine, interesaţi de Aeroportul „Transilvania”

O companie de investiţii cu sediul în Tortola, Road Town, (capitala Insulelor Virgine Britanice), interesată să deruleze afaceri în România, respectiv în judeţul Mureş. Aeroportul Internaţional „Transilvania” Târgu-Mureş, pe lista obiectivele de interes aflate în vizorul Lupton Capital Inc. Vizita potenţialilor investitori, intermediată de un bun cunoscător al mediului de afaceri mureşean, care susţine că societatea pentru care face lobby deţine garanţii de circa 8 miliarde de euro, depozitate în diverse bănci din lume. Delegaţia alcătuită din doi cubanezi şi un mexican, aflată în stand-by în Brazilia, în aşteptarea vizei pentru România. Autorităţile judeţene, rugate de intermediarul vizitei să se întâlnească cu reprezentanţii Lupton Capital Inc, dar înainte de toate să remită o scrisoare de susţinere către Consulatul României din Republica Federativă a Braziliei.

Invitaţia în România, făcută de Tiberiu Faur

Potrivit informaţiilor deţinute de Zi de Zi, preşedintele Casei Faur, asociere din care fac parte Societatea Civilă Profesională de Insolvenţă Faur Consulting IPURL din Târgu-Mureş şi societatea de intermedieri financiare Garocris SRL din Târgu-Mureş, a invitat în România, în scop de afaceri, în perioada 19 ianuarie – 16 aprilie 2017, patru reprezentanţi ai Lupton Capital Inc, astfel: Maria Elena Labrada Marquez (cetăţean cubanez, preşedintele companiei), Jose Luis Calle Barranco (cetăţean spaniol, director juridic), Esneydis Salgado Ramirez (cetăţean cubanez, inginer specializat în proiecte financiare) şi Jany Crespo Labrada (cetăţean mexican, specialist în relaţii internaţionale).

„Invitaţia are ca obiectiv venirea reprezentanţilor acestei bănci de investiţii, fiind invitaţi de asocierea noastră în vederea stabilirii unei colaborări şi prezentării oportunităţilor de investiţii din România şi efectuarea demersurilor necesare încheierii unui protocol de asociere, în acest sens invitaţia în România fiind pentru perioada 19 ianuarie – 16 aprilie 2017, pentru un număr de maxim cinci zile, perioadă în care vor avea loc şi inspectarea unor obiective, ce se vor stabili pe baza unei agende comune, care necesită asigurarea unor garanţii sau o infuzie de capital, vizită care s-ar putea finaliza prin încheierea unor contracte de finanţare, având în vedere că această bancă deţine garanţii, depozitate în diferite bănci, ce sunt estimate la circa 8 miliarde de euro”, a confirmat, pentru Zi de Zi, Tiberiu Faur, preşedintele Casei Faur.

„Metoda fiduciară”, soluţie propusă la Aeroport

Intermediarul vizitei a mai precizat că asocierea pe care o conduce îşi asumă obligaţia de a respecta toate prevederile legale cu privire la sosirea în ţară a delegaţiei de la Lupton Capital Inc, în acest sens fiind notificate Ministerul Afacerilor Externe, Direcţia Relaţii Consulare, Centrul Naţional de Vize, Ambasada României din Brazilia şi Biroul de Promovare şi Cooperare Economică din Sao Paolo.

În cazul în care problema cu viza va fi soluţionată, preşedintele Casei Faur este convins că „metoda fiduciară” ar putea fi utilizată ca modalitatea de asociere între Aeroportul Internaţional „Transilvania” şi societatea Lupton Capital Inc.

„Aceşti investitori sunt blocaţi în Brazilia şi aşteaptă să vină, având bilete cumpărate să vină special pentru Aeroport. Dacă vor fi sprijiniţi să primească viza, vom propune o întâlnire la Consiliul Judeţean, să discutăm despre modul cum putem ajuta Aeroportul, cu atât mai mult cu cât ei pot veni şi cu propriile avioane. Am propus câteva soluţii, dar ne batem de aceeaşi problemă, şi anume că din cauza fricii nu se ia taurul de coarne. Nimeni nu vrea răul acestui aeroport, dar trebuie să fim receptivi şi la nou. Pot, prin aceşti investitori, să aduc atât garanţii cât şi infuzie de capital. Ei au propriile avioane, se poate găsi o soluţie, dau ca exemplu de compensare, ei fac investiţia şi se compenseză cu chiria, că folosesc pista aeroportului. De exemplu, eu pot să le propun metoda fiduciară, şi anume să se transfere pe investitor anumite activităţi, nu mă refer la cele care intră în activitatea de siguranţă naţională, să se facă de către investitor tot ce este de investit şi când se reuşeşte să se obţină banii pentru achitarea investiţiilor să se preia din nou în administrarea Consiliului Judeţean, iar până atunci să se compenseze investiţiile ce se vor face din chirii sau alte prestări servicii”, a afirmat Tiberiu Faur.

Scrisoare către Consiliul Judeţean Mureş

Totodată, preşedintele Casei Faur a mai menţionat că a remis o scrisoare către conducerea Consiliului Judeţean Mureş, document în care se arată că trei din cei patru reprezentanţi ai Lupton Capital Inc aflaţi pe lista invitaţilor în România, respectiv Maria Elena Labrada Marquez, Esneydis Salgado Ramirez şi Jany Crespo Labrada, sunt aşteptaţi să ajungă în ţara noastră, în perioada 17-23 martie.

„Dorim să venim în susţinerea activităţilor de dezvoltare a judeţului Mureş, coordonat de către Consiliul Judeţean Mureş, drept pentru care am invitat, pentru perioada 17 martie 2017 – 23 martie 2017, în judeţul Mureş, pentru a obţine viza de intrare, în România, în vederea efectuării de prospecţiuni de afaceri, Societatea de investiţii Lupton Capital Inc, PO Box 3174, Road Town, Tortola, British BVI Company Number 1057691, dated 2004, printre care şi la obiectivul de dezvoltare Aeroportul „Transilvania” din Târgu-Mureş. Vă rugăm respectuos să fiţi de acord cu perfectarea întâlnirii la sediul dumneavoastră, cu aceşti invitaţi, şi în limita posibilităţilor să remiteţi o scrisoare de susţinere a vizitei acestora în judeţul Mureş, pe care să o trimiteţi, prin fax, la Consulatul României din Republica Federativă a Braziliei”, se arată în solicitarea semnată de Tiberiu Faur.

Paul Cosma: „Consiliul nu poate gira obţinerea vizei”

Contactat de Zi de Zi, secretarul Consiliului Judeţean Mureş, Paul Cosma, a făcut precizarea – în nume propriu, nu în numele instituţiei în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea – că Judeţul Mureş nu poate gira respectiva vizită de afaceri, deoarece nu există niciun fel de relaţie de cooperare instituţională cu Lupton Capital Inc.

„Nu există nicio solicitare din partea unor investitori în mod direct adresată Consiliului Judeţean şi nu este vorba de cetăţeni brazilieni, este vorba de doi cetăţeni cubanezi şi un mexican, care ar fi avut nevoie de o recomandare din partea Consiliului, pentru a obţine viza de intrare în România. Şi în condiţiile în care nu există o relaţie de cooperare instituţională între Consiliu şi acei aşa-zişi investitori, respectiv compania dumnealor, personal am exprimat opinia că Consiliul nu poate gira obţinerea vizei în condiţiile pe care tocmai vi le-am relatat”, a declarat Paul Cosma.

Alex TOTH

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Proiecţie de film emoţionantă la SIMFEST

Marți seara, cinefilii au avut ocazia să vizioneze, în cadrul Festivalului SIMFEST, în premieră la …