Home / Slider / Ziua Francofoniei sărbătorită la Gimnaziul Dacia

Ziua Francofoniei sărbătorită la Gimnaziul Dacia

Distribuie

foto1

La Școala Gimnazială „Dacia” din Târgu-Mureş, Ziua Francofoniei a fost sărbătorită prin realizarea unor proiecte 3D, care au fost expuse la parterul scolii, confecționarea de  semne de carte, broșuri informative, prezentări powerpoint, și un spectacol organizat de  un grup de elevi din clasele V-VIII, coordonat de profesoara de limba franceză Ionela Haidu. Activitatea a avut loc de la ora 12.00, în Sala Festivă a școlii, în prezența prof. Magyari Levente, directorul adjunct al instituției, care a mulțumit participanților pentru felul în care și-au îmbogățit cunoștințele la această materie, pentru mişcarea, atmosfera de veselie și destinderea transmisă și talentul cu care și-au jucat fiecare rolurile.

DSC_0640

Pregătirea unei serbări este un excelent prilej de a pune în valoare imaginţia şi creativitatea fiecărui elev sau profesor, iar dacă în procesul de învăţare multe sunt momentele de satisfacţie și bucurie pe care le trăiesc cei implicaţi, maxima încărcătură emoţională se dezvoltă în timpul serbărilor școlare. Rând pe rând elevii au urcat pe scenă și au interpretat în limba franceză cântece la pian, au cântat Hymne À L’amitié – Celine Dion, au dansat, au recitat poezii, iar finalul a fost rezervat unui joc de mimă.

DSC_0636

Serbările copilăriei, momentele acestea de maximă bucurie, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, întăresc și fortifică sufletele viitorilor adulți, concluzie evident după răspunsurile degajate primite de la interpreți.

foto 2

” De Ziua Francofoniei m-am pregătit cu un rol de mim în care trebuie să fii foarte atent când îți urmează rândul, am puține emoții, dar e foarte distractiv” ne spune Ioana Florea, clasa V-a.

foto 3

” Astăzi sărbătorim Ziua Francofoniei, ocazie cu care școala a organizat o serbare în care am un rol într-un joc de mimă, învățat de la profesoara mea de franceză. Îi voi face pe colegii mei să râdă, râsul este binevenit, trebuie să găsim un motiv de amuzament pretutindeni” ne convinge Radu Văidean, clasa a-V-a.

foto 4

” Astăzi sărbătorim Ziua Francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod regulat limba franceză” ne explică Vanesa Ruța, clasa a VIII-a.

foto 5

” Serbarea de astăzi reprezintă un prilej de a face cunoscute valorile culturale ale acestei limbi, pentru că ziua de 20 martie este Ziua Internaţională a Francofoniei şi merită să ne amintim, cât de mult ne-au influenţat pe noi, românii, Franţa şi cultura franceză” concluzionează Rareș Pop, clasa a VIII-a.

Ziua internațională a Francofoniei este sărbătorită, în fiecare an, la 20 martie, marcând, astfel, data la care, în anul 1970, 21 de state și de guverne au semnat convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), organizație interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, respectiv folosirea limbii franceze

Potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în anul 2014, numărul vorbitorilor de limbă franceză, pe cele cinci continente, a fost estimat la 274 de milioane.

DSC_0627

În cadrul serbării s-a prezentat și un scurt film educativ realizat de profesoara Ionela Haidu și elevii clasei a VIII-a B, care a marcat importanța cunoașterii limbii franceze, vorbită în Franţa, Algeria, Canada, Maroc, Belgia, Cote d’Ivoire, Tunisia, Camerun, Republica Democrată Congo (RDC) şi Elveţia, în România, apoi Polonia şi Republica Moldova.

11

Școala Gimnazială Dacia a creat o tradiție din a dedica, anual, o săptămână, acestei sărbători, la semaine francophone. Reușita unei serbări este consecința unei alegeri judicioase a unui program accesibil și a unei activități bine planificate de pregătire, motiv pentru care, toate  felicitările, Ionela Haidu, pentru efortul depus și zâmbetele aduse pe chipul elevilor!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.