Home / Invatamant / Vizibilitatea în plan internaţional, obiectiv atins, în 2016, de UMF Târgu-Mureş

Vizibilitatea în plan internaţional, obiectiv atins, în 2016, de UMF Târgu-Mureş

Distribuie

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat miercuri, 22 martie, în cadrul unei ședințe deschise a Senatului UMF, Raportul anual al Rectorului privind starea Universității în anul 2016.

Anul 2016 fost un an al schimbării administrative importante pentru bunul mers al Universității. Reforma curriculară, care a început la UMF Târgu-Mureş, va adapta curricula la standardele actuale ale învățământului medical, va realiza un sistem de educație centrat pe student, va asigura cadrul necesar unei interacțiuni mai bune între student și cadru didactic și îi va învăța pe studenți să comunice profesional cu pacienții. Planul se va aplica etapizat, păstrându-se ceea ce este bun și specific învățământului medical românesc. Odată cu implementarea acestei strategii, Universitatea se va alinia la standardele internaționale de învățământ medical.
În cadrul ședinței deschise, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a abordat următoarele subiecte: situația programelor de studiu, rezultatele activității de cercetare, situația financiară a universității, situația inserției profesionale a absolvenților, relații internaționale și mobilități, biobaza și stația experimentală, Centrul de Simulare și Abilități Practice, Centrul Avansat de Cercetare Medico-Farmaceutică, curricula universitară, consiliere, orientare profesională și informare studenți.

Situația programelor de studii
În deschiderea ședinței, rectorul UMF Târgu-Mureș a prezentat situația programelor de studii. În prezent, Universitatea are la nivel de licență 11 programe autorizate de către ARACIS, iar ale două progeame se află în curs de autorizare provizorie. De asemenea, există 10 programe de master în derulare, iar în cursul anului 2016 a apărut un nou program de studiu, și anume Sănătatea reproducerii umane. Potrivit prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, principalele modificări aduse în planurile de învăţământ ale tuturor programelor de studii în cursul anului 2016 s-au datorat elaborării noilor standarde specifice ARACIS pentru științele medicale și au constat în adăugarea de noi discipline, modificarea numărului de credite, redenumirea unor discipline etc.
„Noul mandat 2016-2020 a actualei poziții de rector a început în data de 23 martie 2016, dată în care a fost emis Ordinul de confirmare de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Acest Raport analizează starea Universității pe anul calendaristic 2016 în lumina noului Planului strategic de dezvoltare instituțională al Universității pentru perioada 2016-2020 și a Planului operațional al Universității pe anul 2016. El conține date obiective, cuantificabile, legate de domeniile principale ale activității instituției dar și interpretarea, acolo unde este cazul, a dinamicii unor realități. Privind retrospectiv, 2016 a fost un an al unor schimbări administrative importante pentru bunul mers al universității. Este anul în care s-a modificat componența senatului, a consiliilor profesorale și echipa administrativă. Au venit oameni noi în funcții, unii au rămas in pozițiile vechi, toți însă au contribuit, în raport cu atribuțiile primite, la funcționarea acestui mecanism complex numit universitate. Activitatea echipei aflate la conducerea Universității în această perioadă a urmărit aplicarea unor strategii și a unor măsuri de dezvoltare instituțională pe termen lung, pentru creșterea vizibilității universității în plan intern și internațional, pentru consolidarea reputației sale de instituție de prestigiu și pentru întărirea stabilității sale financiare și administrative”, a afirmat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

leonard azamfireiUMF Târgu-Mureș, în topul celor mai căutate universități de profil din țară
Rectorul UMF Târgu-Mureș a precizat că la nivel de licență există 5.113 studenți, dintre care 1.526 sunt la buget la linia română, 1.281 la buget la linia maghiară, 1.376 de studenți pe locuri cu taxă la linia română, 317 studenți pe locuri cu taxă la linia maghiară și 91 de studenți pe locuri cu taxă la linia engleză. Totodată, un număr de 522 de studenți internaționali studiază în prezent la UMF.
În ceea ce privește programele de studiu de master, este vorba despre 265 de studenți, dintre care 54 sunt pe locuri bugetate, iar 202 pe locuri cu taxă.
În ceea ce privește examenul de admitere la UMF Târgu-Mureş, pentru al treilea an consecutiv, programul Medicină la limba română s-a bucurat de cea mai mare adresabilitate. Anul trecut, au fost 4,25 candidați pe un loc, fapt ce a situat UMF Târgu-Mureș în topul celor mai căutate universități de profil din țară. De-a lungul anilor, examenul de admitere a devenit din ce în ce mai dificil.
„În acest moment, ne situăm la limita superioară de suportabilitate a studenților în spitale, astfel încât nu cred că vor mai exista creșteri semnificative de studenți la programele de studii, dar vorbim despre un trend ascendent de-a lungul a patru ani. Este un motiv de îngrijorare scăderea numărului de studenți la masterat, este un trend național. Putem spune cu bucurie că la nivel de candidați la Universitate suntem pentru a treia oară consecutiv când programul Medicină în limba română are prima sau a doua concurență la nivel național. Rămâne o îngrijorare trendul descendent la Farmacie”, a arătat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Situația în privința Rezidenţiatului
În ceea ce privește examenul de intrare în Rezidenţiat, care este, potrivit rectorului UMF Târgu-Mureş, mai important decât examenul de licență, din analiza situației pregătirii în Rezidențiat în centrul universitar Târgu-Mureș, reiese că în cadrul UMF Târgu-Mureș se realizează pregătirea în 48 de domenii de rezidențiat.
Examenul de Rezidențiat 2016 s-a desfășurat fără incidente, pentru toate domeniile de pregătire. În centrul universitar Târgu-Mureş, au fost înscriși, anul trecut, la examen, 475 de absolvenți și au reușit 448.
„Au fost înființate noi specialități medicale precum microbiologie clinică, pedodonție, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, cardiologie pediatrică, hematologie și oncologie pediatrică, pneumologie pediatrică, pentru care au fost numiţi coordonatori de rezidenţiat, ce işi vor începe această activitate de la 1 ianuarie 2017. Pentru 4 dintre specialități (ATI, Cardiologie, Medicină internă, Pediatrie) există câte 2 coordonatori de rezidențiat. Peste 50% dintre coordonatorii de rezidențiat au titlul didactic de profesor. Există încă specialități pentru care UMF Târgu-Mureș nu realizează coordonarea în Rezidențiat datorită lipsei de cadre didactice abilitate sau de servicii de specialitate. Problemă importantă este aceea a lipsei unei evidențe centralizate cu privire la dinamica deplasărilor medicilor rezidenți, fenomen extrem de puternic în această perioadă (detașări în alte centre, stagii efectuate în afara țării, întreruperi temporare de rezidențiat pe diverse motive. Este necesară conceperea unei evidențe în sistem informatic în acest sens, în colaborare cu serviciul de evidență al DSPJ Mureș”, a informat rectorul UMF Târgu-Mureş.

UMF Târgu-Mureş își păstrează calificativul de încredere ridicată
În anul 2016, Universitatea a trecut prin procesul de evaluare instituțională ARACIS, desfășurat la fiecare 5 ani, păstrându-și calificativul de încredere ridicată, iar de curând a fost clasificată de Societatea Academică din România, o organizație extrem de atentă și critică la ceea ce se întâmplă în mediul universitar, ca fiind prima dintre cele 48 de universități publice, în ceea ce privește integritatea universitară.
„Este o recunoaștere a unui management academic corect, transparent, deasupra oricăror tentative făcute de-a lungul timpului, de a se arunca asupra universității umbre sau îndoieli. Am încercat în 2016 sa fim mult mai vizibili în plan internațional. Creșterea semnificativă a numărului de studenţi internaționali, proiectele de cercetare cu componenta internațională câștigate, schimburile de cadre didactice și de studenţi au împlinit în parte dezideratul nostru care rămâne un obiectiv major și pentru anul 2017. Doresc să transmit un mesaj de apreciere pentru toți colegii, pentru studenți și pentru întregul personal administrativ. Preocuparea adevărată pentru interesul universității, convergența acțiunilor au făcut ca sa ne găsim într-o universitate dinamică, aflată într-un ritm alert de dezvoltare, care va continua și în 2017”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.