Home / Invatamant / „Părinții nu știu încă să profite de locurile de la clasa pregătitoare a Liceului cu Program Sportiv”

„Părinții nu știu încă să profite de locurile de la clasa pregătitoare a Liceului cu Program Sportiv”

Distribuie

Luni, 21 martie, am continuat seria de întâniri cu directorii de școli și am fost la LPS, pe strada Pavel Chinezu nr. 9A. Csiki Zsolt, directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS) „Szász Adalbert” din Târgu Mureș, a început să predea în cadrul LPS din Târgu Mureș din anul 2005 și din anul 2011 a fost numit în funcția de director al liceului. Întoamna anului trecut, a promovat concursul pentru funcțiile de conducere în unitățile de învățământ preuniversitar.

„Am terminat o facultate de educație fizică și sport, am fost în sportul de performanță și întotdeauna am crezut în acest tip de unități școlare. În plus, este și o plăcere să lucrezi cu sportivi, pentru că ei sunt și foarte disciplinați, altfel nici nu ar putea reuși”, mi-a spus Csiki Zsolt. După care mi-a vorbit despre faptul că LPS-urile și Cluburile Sportive Școlare sunt slab finanțate și că exită un dezinteres la nivel național. „Nu se pune foarte mare accent pe aceste unități școlare”, a precizat directorul LPS Târgu Mureș.

„La noi sunt la modă, acum cluburile particulare, care nu răspund față de nimeni. De exemplu, nu au suficienți profesori calificați. Eu nu contest munca lor și ei sunt o componentă bine definită în sistemul național, dar ei ar trebui să meargă pe masa mare de sportivi, nu atât pe performanță”, consideră Csiki Zsolt.

 Foto 3 LPS

Cu ce e deosebită o școală cu program sportiv

„La ciclul primar, față de programa de alte școli, intră în plus doar faptul că se fac șase ore de sport pe săptămână. Aceste ore intră în orarul școlar. Acest lucru înseamnă că la sfârșitul orelor, la prânz, copilul are și antrenamentul desfășurat și orele teoretice făcute”, mi-a explicat Csiki Zsolt. „La ciclul gimnazial, la fel, structura școlară e aceeaș ca și la alte școli, doar că intră opt ore de sport în plus, care sunt incluse în orar. După-masa, copilul este liber și părintele are timp pentru activități comune în familie. De aceea consider că este un program foarte bun și foare mulți părinți nu știu să profite de aceste lucruri”, a subliniat directorul LPS.

„În ultimul ciclu, la liceu, acolo se schimbă lucrurile. Într-adevăr acolo avem o altă structură a cursurilor. Facem mai puține ore. Avem doar materiile principale, importante, și foarte multe ore sport. La clasele a IX-a și a X-a avem 10 ore de sport pe săptămână, iar clasele a XI-a și a XII-a avem 14 ore de sport. Aici, într-adevăr, ar trebui să vină numai cine dorește performanță”, a spus Csiki Zsolt.

Foto 2 LPS

La ciclul primar orele de sport se țin în incinta liceului

„Avem și clasă pregătitoare. Din păcate, foarte mulți oameni din oraș încă nu știu că noi avem și clasă pregătitoare”, a precizat Csiki Zsolt. Directorul mi-a explicat apoi că în clasa pregătitoare la Liceul cu Program Sportiv se pot înscrie elevi indiferent de zona din care vin. „Nu avem o circumscripție arondată”. Apoi, a mai subliniat o dată avantajele pe care le are urmarea ciclului primar la Liceul cu Program Sportiv, spunându-mi că „părinții nu știu încă să profite de locurile de la clasa pregătitoare a Liceului cu Program Sportiv, unde copilul pe lângă orele de curs pe care le face la fel ca la orice altă școală, face și sport gratuit cu profesori calificați”.

Csiki Zsolt, directorul LPS Târgu Mureș, a precizat că toate orele de educație fizică și sport sau antrenamentele de la ciclul primar se desfășoară în incinta liceului. „Avem trei săli de sport: una mică de gimnastică ritmică, o altă sală pentru gimnastică și gimnastică ritmică și sala mare, unde intră toate sporturile de echipă și atletismul”.

În cazul elevilor de gimnaziu, mai ales cei care sunt la fotbal, „ei trebuie să iasă ori pe terenul sintetic de pe strada Insulei ori la weekend, pentru că trebuie să joace pe teren mare”.

??????

Când nu trebuie pusă presiune pe copii

Directorul LPS consideră remarcabil faptul că cei 31 de profesori de sport ai liceului sunt toți calificați, spunându-mi că acesta a fost unul dintre obiectivele sale din momentul în care a fost numit director – să aducă la LPS cei mai buni profesori de sport din Târgu Mureș, fără să neglijeze celelalte discipline. „Acest lucru este foarte important, mai ales pentru clasele mici, pentru că am dus o luptă destul de mare, de ani de zile, atât cu Federația Română de Fotbal, cât și la nivel de minister, pentru că nu este indicat ca în cazul copiilor, până la 10 ani să se pună accent pe performanță. Copii trebuie luați treptat-treptat. Ceea ce se întâmplă cu turneele amicale unde se pune o presiune foarte mare asupra copiilor nu este indicat. Nicăieri în Europa nu se practică așa ceva. Sportul de perfermanță sub presiune ar trebui făcut după 14 ani, până la 14 ani nu avem dreptul să supunem copilul la presiuni psihice”, consideră Csiki Zsolt.

Liceul cu Program Sportiv

Ce se întâmplă cu elevii care nu ajung sportivi de performanță

Având în vedere că activează în cadrul LPS Târgu Mureș de peste 10 ani, l-am întrebat pe directorul Csiki Zsolt ce aleg să facă absolvenții liceului care nu reușesc să-și înceapă o carieră ca sportiv de performanță. „Foarte mulți dintre ei devin profesori. Și în instituția noastră avem foarte mulți sportivi care au terminat la noi, au făcut facultatea și s-au întors ca profesori la noi sau ca antenori la cluburi private. Eu consider că cel mai important câștig pentru un absolvent al LPS, nu este legat atât de sportul de performanță, cât de modul de a trăi și de a avea un organism sănătos. Toți absolvenții LPS se descurcă foarte bine în societate. Sunt oameni deschiși, sunt oameni sociabili oriunde merg la un interviu sunt degajați și nu au emoții”, susține Csiki Zsolt.

Specializările Liceului cu Proram Sportiv

Specializările/secțiile sportive din cadrul Liceului cu Program Sportiv sunt: gimnastică artistică pentru băieți, gimnastică ritmică pentru fete, atletism, baschet, handbal și fotbal – atât pentru fete cât și pentru băieți. „Cel mai căutat este fotbalul, unde încet-încet am ajuns și la performanța să avem Centrul de excelență la noi. Inițial, în 2014, România au pornit două centre de excelență, unul în Timișoara și unul la noi în Târgu Mureș.

LPS (5)

Antrenamente și absențe

Am întrebat dacă se mai întâmplă ca antrenamentele să se suprapună cu orele de curs. „Nu, noi exact atâtea clase avem, încât să poată funcționa toate cu predare înainte de masă. Cursurile încep de la ora 8.00 și se termină la ora 14.00, 15.00 sau 16.00”, a răspuns Csiki Zsolt.

De asemenea, am întrebat dacă există probleme cu absențele.„Copiii care fac performanță nu au probleme cu absențele. Ei lipsesc doar atuci când au competiții, cantonamente sau când sunt convocați la lotul național. În rest abia așteaptă să ajungă la școală, să răspundă pentru a avea note suficiente, în cazul în care se-ntâmplă să aibă încă o convogare să nu se trezească fără not. Absenteismul apare doar la copiii cu care nu o să facem niciodată sport de performanță”, mi-a spus directorul.

„În momentul în care antrenorul vede în catalog că copilul are absențe și a fost sau nu a fost la antrenamentul lui, atunci își dă seama dacă acel copil a fost bolnav sau dacă a avut alte probleme sau dacă efectiv a chiulit. Din acel moment antrenorul se distanțază de copil. Nu mai are încredere maximă, de exemplu, un căpitan de echipă nu o să fie niciodată unul care absentează, nu are cum să fie. Din cauza asta și sportivii sau elevii se simt față de antrenor și le e rușine să chiulească. De aceea noi nu avem absențe foarte multe”, a adăugat Csiki Zsolt.

LPS (8)

Baza materială

„Din 2003 funcționăm într-o aripă de clădire nouă, care a fost construită în special pentru liceu. Nu știu dacă în oraș mai sunt săli atât de frumoase și într-o clădire atât de nouă la nivel liceal. La ciclul gimnazial am reabilitat sălile, am fost montate geamuri termopan și este o atmosferă prietenoasă. În ceea ce privește sălile de sport nu avem probleme cu cele care se află în incinta noastră. La echipele de fotbal, unde este nevoie de teren de iarbă de dimeniuni mari, acolo mai avem mici probleme, pentru că depindem de alte echipe din oraș, de programul lor. Avem și acolo un avantaj, atrenamentele fiind prevăzute în cadrul orarului și de obicei de dimineață până la prânz avem liber la aceste terenuri”, mi-a explicat directorul.

LPS

Obiectivele pentru următorii ani

„În primul rând, infrastructura trebuie îmbunătățită permanent și o să mă lupt pentru ca Liceul cu program Sportiv să aibă un internat și o cantină care este foarte-foarte important. Mai am proiect prin care ne dorim să construim în incinta școlii două terenuri sintetice de dimensiuni mici pentru fotbal, un teren cu suprafață din tartan pentru baschet și pistă de alergare de 90 de metri, pentru că atât ne permite spațiul. Acesta este unu proiect major pe care nu am reușit până acum să-l finalizăm, dar eu sper că anul acesta calendaristic îl vom finaliza, cu nocturnă și cu tot ceea ce este nevoie. În ce privește internatul și cantina sper că vom găsi o soluție în următorii 3-4 ani”, mi-a spus directorul.

Un alt obiectiv al directorului este extinderea bazinului de selecție a elevilor sportivi și dezvoltarea grupelor de sport de la clasele primare. „Aș pune un accent foarte mare pe selecție. Am avea nevoie să ne vină foarte mulți copii. De exemplu, pentru a forma o clasă de pregătitoare sau o clasă întâi sau a V-a ar fi bine ca pe cei 25-30 de copii să-i selectăm din câteva sute. Să putem alege cei mai buni copii în care să investim, dar dacă am 28 de locuri pentru care vin la selecție 27 de copii, atunci și al 27-lea va intra. De aici trebuie să porni de la selecția de bază. Apoi, normal, treptat la clasele de liceu îmi doresc să avem numai sportivi de performanță cu care să putem lupta pentru campionate naționale și să aducem rezultate bune”, mi-a explicat directorul Liceului cu program Sportiv din Târgu Mureș.

LPS (7)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

3 comentarii

  1. Camil Petrescu

    Ii adevarat ca sportivii trebuie trecuti cu or ice pret si daca un profesor vrea sa-i last corigenti apar probleme cu conducerea scolii ?

  2. Dna prof. este de fapt o educatoare care a participat cu grupa ei la o acțiune numita ” Fantezia primăverii”

  3. foarte bine echipata,chiar profesionist,d.na profesor in cizme in sala de sport (imaginea 7)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.