Home / Sanatate / Cardiomed. Perla investițiilor în INIMĂ

Cardiomed. Perla investițiilor în INIMĂ

Distribuie

Centrul Medical Cardiomed din Târgu-Mureş a câștigat, în ultimii ani, finanțarea unor proiecte revoluționare în domeniul cercetării cardiovasculare care au permis achiziționarea de aparatură medicală de ultimă generație pentru tratarea pacienților.

Proiectele de cercetare au fost câștigate de Centrul Medical Cardiomed ca urmare a unor eforturi intense de lungă durată în domeniul cercetării cardiovasculare, drum deschis în urmă cu mulți ani de către profesorul doctor Imre Benedek, fondatorul Cardiomed, o personalitate recunoscută pe plan mondial în domeniul cercetării cardiovasculare

Centrul Medical Cardiomed beneficiază, astfel, de un aparat de RMN de ultimă generație, unic în România, cu softuri de cercetare pe cord. Un Computer Tomograf Multislice, de 128 de slice-uri, unic în România, a ajuns la Cardiomed, în timp ce vechiul aparat, de 64 de slice-uri, a ajuns la noua locație din Reghin. Centrul Medical Cardiomed beneficiază de un echipament de ecocardiografie tridimensional de ultimă generație, care este, de asemenea, unic în țara noastră.
Totodată, centrul beneficiază de echipamente de tomografie de coerență optică, de ecografie intravasculară și un computer de ultimă generație care realizează procesări computerizate la cel mai înalt nivel. Începând cu data de 15 aprilie se vor da în folosință noile aparaturi medicale și dotări. Noutate este și faptul că Centrul Medical Cardiomed va colabora cu divizia de cercetare a Siemens, care dezvoltă softuri pentru echipamente medicale.
Despre rezultatele remarcabile obținute în acest domeniu discutăm cu prof. dr. Imre Benedek într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

1 benedek imreReporter: Domnule profesor Imre Benedek, vă rugăm să ne prezentați rezultatele activității de cercetare științifică în domeniul bolilor cardiovasculare obținute de către echipa Centrului Medical Cardiomed.
Prof. dr. Imre Benedek: Colectivul Centrului Medical Cardiomed din Târgu-Mureș desfășoară activități de înalt profesionalism în domeniul cercetării științifice. Am câștigat numeroase proiecte de cercetare și ne aflăm în faza de implementare a acestora. Am reușit să aducem aparatură medicală de ultimă generație, dotări care se găsesc în marile centre medicale din domeniul bolilor cardiovasculare din Europa și SUA. Printre acestea amintim: angiograf, aparat performant de Rezonanță Magnetică, Computer Tomograf, ecocardiograf de ultimă generație, echipamente de tomografie de coerență optică, de ecografie intravasculară și un computer de ultimă generație care realizează procesări computerizate la cel mai înalt nivel. Astfel că putem spune că am adus New York-ul la Târgu-Mureș, în domeniul dotării pe aparatură cardiovasculară. Investițiile acestor proiecte de cercetare se ridică la suma de 8-10 milioane de euro, bani proveniți atât de la Comisia Europeană, cât și din bugetul propriu. În data de 15 aprilie, vom începe activitatea și vor fi date în folosință aparatele. Cu ajutorul acestor echipamente vom putea oferi pacienților servicii medicale în domeniul bolilor cardiovasculare de înaltă calitate. De asemenea, colectivul Cardiomed este recunoscut pe plan național și internațional pentru rezultatele remarcabile obținute în domeniul cercetării științifice. Excelăm în medicina computațională unde explorăm nenumărate posibilități.

3 cardiomedRep.: Vă rugăm să ne prezentați echipa Centrului Medical Cardiomed.
I.B.: Echipa medicală s-a format pe parcursul anilor și este formată din subsemnatul, fondatorul Centrului Medical Cardiomed, prof. dr. Theodora Benedek, șef de lucr. dr. Monica Chițu, șef de lucr. dr. Istvan Kovacs, asist. univ. dr. Nora Raț, asist. univ. dr. Bajka Balazs, asist. univ. dr. Ciprian Blendea, asist. univ. dr. Marius Orzan, dr. Mirabela Morariu, asist. univ. dr. Zsuzsanna Suciu, dr. Edvin Benedek, dr. Andas Mester, dr. Diana Opincariu, asist. univ. dr. Tiberiu Nyulas, dr. Alexandra Stănescu, șef de lucr. dr. Beata Jako, dr. Emese Rapolti, dr. Szilamer Korodi, dr. Laura Jani, Annabella Benedek, Zalan Borsos, dr. Alina Velicu, dr. Sebastian Condrea, prof. dr. Rodica Togănel, as. Simona Vultur, Zsolt Bartha. Trebuie să subliniez că am reușit formarea unei școli în acest domeniu.

Rep.: În ceea ce privește Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, a cărei fondator sunteți, ce noutăți aveți?
I.B.: Au fost demarate lucrările de reorganizare a Secției Cardiologie pentru crearea Unității de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacientului Critic Cardiac, unde se va face terapie intensivă la cele mai înalte standarde europene destinată pacienților cu infarct. Fondurile pentru înființarea acestei unității sunt fonduri proprii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Ne bucurăm că avem sprijinul administrației spitalului. Această unitate va beneficia de toate aparatele medicale care există în prezent pentru terapia intensivă a pacientului critic cardiac. Va fi un post de supraveghere, cu dotare de ultimă generație pe tot ceea ce înseamnă monitorizare, susținere funcții vitale, circuite, aparatură, ventilatoare, ecocardiograf, angiograf biplan, crioablator, rotablator, sisteme de pompe pentru susținerea circulației. balon de contrapulsație. Va fi cea mai modernă secție de acest fel din România.

Teodora Mîndru


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.