Home / Administratie / INTERVIU. Apă din sursă proprie pentru locuitorii din Suplac

INTERVIU. Apă din sursă proprie pentru locuitorii din Suplac

Distribuie

Szakács Béla, primarul comunei mureşene Suplac, aşezare aflată pe Drumul Judeţean 142 Târnăveni – Bălăuşeri, la 20 de kilometri de Târnăveni şi 16 kilometri de Bălăuşeri, prezintă în interviul următor detalii despre principalul proiect aflat pe agenda de dezvoltare a comunei, respectiv asigurarea alimentării cu apă şi canalizare pentru cât mai multe gospodării.

Reporter: În urmă cu mai mulţi ani aţi promis cetăţenilor, citez, „condiţii de trai mai moderne şi mai civilizate.” În ce măsură aţi realizat ceea ce v-aţi propus atunci?

Szakács Béla, primarul comunei Suplac: Într-adevăr, asta am promis şi pot să spun că am încercat să încep cu modernizarea Drumului Comunal 70 Laslău Mare – Laslău Mic – Ormeniş, care a fost început în 2010 şi a durat cam cinci ani până am finalizat proiectul. Finanţarea a fost asigurată integral din fonduri guvernamentale. Acum accesul se face uşor în localităţile respective. Am făcut, de asemenea, proiectul de alimentare cu apă pentru localitatea Suplac – Idrifaia, care este gata în proporţie de 98%. Sperăm ca în acest an vom putea da drumul la robinete. Canalizarea e făcută în localitatea Idrifaia, este recepţionată, urmează după aprobarea bugetului să facem şi racorduri către cetăţeni, care vor fi finanţate din bugetul local. Consider că în secolul 21 fiecare gospodărie trebuie să aibă apă curentă şi canalizare, plus asfalt. Dacă există infrastructura construită, atunci poţi să aştepţi să vină şi investitorii în comună. Am vrut să atrag investitori, dar nu am reuşit până acum, deoarece infrastructura nu era finalizată.

Rep.: Care va fi gradul de acoperire a reţelei de canalizare şi apă menajeră?

S.B.: Gradul de acoperire va fi pentru alimentare cu apă pentru cele două localităţi, centrul de comună Suplac şi Idrifaia unde locuiesc cam 50% din cetăţenii comunei. Fiecare gospodărie a primit cămin cu apometru, finanţate prin proiect. Cetăţenii nu plătesc pentru acestea, ci doar o taxă de racordare care va fi modică şi va fi stabilită după recepţionarea lucrării. Canalizarea acoperă doar o localitate, unde sunt 220 de gospodării. Noi am făcut un apel către cetăţenii din localitatea Idrifaia, să facă o cerere către Primărie, să vedem cine doreşte să se branşeze. Cam 170 de gospodării au răspuns. Idrifaia va fi 90%, dar la nivel de comună procentul la canalizare este cam de 30%. Am pregătit studiu de fezabilitate pentru extinderea reţelei de canalizare şi reţelei de alimentare cu apă. Vrem să depunem proiectele individual, pe cont propriu, la Ministerul Dezvoltării. La ultima şedinţă de Consiliu Local am şi aprobat indicatorii tehnico-economici.

Rep.: Care este sursa de apă pe care o utilizaţi în prezent?

S.B.: Vreau să punctez că am pregătit documentaţie pentru canalizare şi pentru localităţile Suplac, Laslău Mare, Laslău Mic şi extinderea reţelei de apă pentru Laslău Mare şi Laslău Mic. La alimentare cu apă, un pic ne încurcă Master Planul Judeţului, care de mai mult de 25 de ani promite că aduce magistrala de la Fântânele până la Târnăveni, fapt care nu s-a întâmplat până în prezent. În zona Văii Târnavelor Mici cred că Suplac este prima comună care are apă din sursă proprie, adică puţuri forate la mare adâncime. Avem trei puţuri forate la mare adâncime, la 110 metri, şi nu primim apă de la Aquaserv, şi conform măsurătorilor debitul poate asigura apa pentru încă două localităţi.

CASETA 1 suplac viceprimar

Echipă bună cu viceprimarul Bucur Leon-Dan

„Sunt viceprimar de mulţi ani, perioadă în care ne-am lovit de mai multe probleme, unele apărute pe parcursul implementării proiectelor. În cele din urmă, problemele sunt rezolvabile, dar cu asumare de responsabilităţi, nu puţine. Am intrat în administraţia publică în 2004, ca viceprimar, treburile mergeau greu, era începutul accesărilor de fonduri europene, cei care au fost în mandatul de atunci au pornit cu nişte studii de fezabilitate pe care le-au lăsat închise într-un dulap. Am încercat, le-am luat, le-am trimis spre finanţare în alte părţi pentru că SAPARD nu mai exista. Au fost grei cei patru ani. Au urmat apoi opt ani în care sistemul s-a schimbat, domnul primar ales în funcţie a avut o implicare mai mare faţă de colegii din mandatele anterioare. Dacă ar fi să fac o retrospectivă în care să compar cum arătau localităţile înainte şi cum arată acum, nu pot spune că sunt supermulţumit de ceea ce s-a făcut. Mereu poţi spune că se poate face mai mult. Transformarea în bine a localităţilor este o satisfacţie”, a declarat Bucur Leon-Dan, aflat la al patrulea mandat de viceprimar al Primăriei comunei Suplac.

A consemnat Alex TOTH

B statia de epurare a comunei

C infrastructura


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.