Home / Cultură / VIDEO: „Muzeul din Târgu Mureș, un muzeu mic pe cale să devină mare”

VIDEO: „Muzeul din Târgu Mureș, un muzeu mic pe cale să devină mare”

Distribuie

Muzeul Județean Mureș a prezentat o parte dintre achizițiile făcute în ultimii trei ani în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Soós Zoltán, directorul instituției, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, și Alexandru Bâldea, directorul casei de licitații Artmark. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Muzeului de Istorie și Arheologie din Cetatea Medievală din Târgu Mureș. „Cu cât avem mai multe valori în muzee, unde-i așteptăm pe toți cei din țară, dar și pe cei din străinătate, cu atât probabl o să avem și mai mulți vizitatori”, a spus Péter Ferenc.

Președintele Consiliului Județean Mureș a explicat că nu există un plafon în ceea ce privește sumele alocate pentru achiziționarea de obiecte de artă cu valoare de patrimoniu. „Practic, la cererea celor de la Muzeu, pentru că nu în fiecare an există astfel de articole expuse spre vânzare, dacă există, atunci se discută care dintre articole merită cumpărate”.

„Un muzeu nu trebuie să fie doar un bun conservator, trebuie să fie și activ”

Soós Zoltán a vorbit despre cele mai importante achiziții ale Muzeului Județean din ultimii ani. „Un muzeu nu trebuie să fie doar un bun conservator, trebuie să fie și activ în sensul îmbogățirii colecției și chiar mă încântă faptul că am găsit un partener trainic, nu numai în Consiliul Județean, dar și în cei de la Artmark din București, care susțin ca o parte din patrimoniul cultural să revină la instituțile de stat, acolo unde condițiile de păstrare sunt mai stabile și aceste piese rămân pentru comunitățile locale. Ele sunt scoase de pe piața de antichități și sper să nu reintre niciodată și să rămână pentru comunitatea mureșeană”, a spus directorul muzeului.

„Anumite piese au fost achiziționate pentru că vin din comunitatea mureșeană, anumite piese au fost cumpărate în special pentru că provin din Târgu Mureș, din județul Mureș sau din Transilvania, alte piese le-am achiziționat pentru că vrem să ne întregim colecțiile. De exemplu, este vorba de picturi care, de exemplu, merită să avem câteva lucrări de ale pictorului Horia Bernea, chiar dacă nu este din Târgu Mureș”, a adăugat Soós Zoltán.

DSC_0035

Dulapul cu decor chinezesc

Apoi, directorul muzeului, ne-a vorbit despre câteva dintre obiectele expuse cu ocazia conferinței. „Dulapul cu decor chinezesc făcea parte din mobilierul Palatului Teleki din Târgu Mureș. Dulapul i-a parținut lui Sámuel Teleki, fondatorul Bibliotecii Teleki. Absolut întâmplător, într-un apartament cu două camere din Târgu Mureș am descoperit această piesă superbă, unicat în România”. Dulapul cu decor chinezesc a fost achiziționat direct de către Muzeul Județean Mureș în anul 2014.

Foto 3

Acum 2 ani au fost achiziționate 76 de arme de la un colecționar. „Sunt fiecare de colecție”. Soós Zoltán a âinut să le mulțumească și foștilor președinți ai CJ Mureș, Ciprian Dobre și Lokodi Edit, pentru sprijinul acordat muzeului.

Foto 2

Piesele achiziționate în decembrie 2016 – ciborium și cană din argint aurit

Printre ultimele obiecte prezentate au fost cele achiziționate anul trecut, în luna decembrie, prin casa de licitații Fisher din Germania. Prețul de achiziție al pieselor a fost de aproximativ 60000 de euro. „Având în vedere că după exodul sașilor din Ardeal foarte multe piese au ajuns în Germania. E mai ușor să achiziționăm să achiționăm piese din patrimoniul cultural transilvan din Germania. Din păcate, se găsesc mai ușor decât în România”, a explicat Soós Zoltán. Una dintre cele mai importante piese achiziționate anul trecut este un ciborium gotic transilvan din jurul anului 1400, o piesă extrem de rară pentru care s-a plătit suma de 22.000 de euro. „Este un vas bisericesc folosit în liturgia catolică pentru păstrarea ostiei (pâine nedospită pentru cuminecătură). Peise similare ajung foarte rar la case de licitații. Când l-am anunțat prima dată pe domnul Bâldea că este un ciborium de vânzare, mi-a spus că șansa ca să să apară o piesă similară este de o dată la treizeci de ani și este și mai rar să apară unul cu origine transilvană”.

Foto 5

Un alt obiect rar prezentat a fost o cană din argint aurit, care a fost confecționată în jurul anului 1680 de un meșter din Brașov. „Celelalte piese majoritatea sunt sticlărie din glăjăra d la Porumbacu de Sus, Avrig și și obiecte din cositor din diferite ateliere orășenești din Brașov, Sighișoara sau Sibiu”, ne-a spus directorul Muzeului Județean Mureș. O ultimă piesă prezentată a fost un dulap pictat din atelierul unei familii care produceau mai ales mobilier bisericesc pentru biserici protestante. „Această piesă este în colecția muzeului de mai mult timp, dar prin ea dorim să arăîtăm și munca colegilor de la secția restaurare. A fost în restaurare timp de doi ani, a fost curățat și va fi redat circuitulu muzeal”, a precizat Soós Zoltán.

Foto 4

Expoziții

„Sperăm că în acest an și Cetatea Medievală Târgu Mureș va căpătat un caracter mai turistic. În această clădire o să fie două expoziții: Primăria veche, repectiv expoziția care va prezenta valorile și achizițiile muzeale. Și, într-o colaborare cu primăria, dacă reușim să ajungem la un numitor comun, dorim să amenajăm o expoziție de arme în bastionul porții, muzeul având peste 400 de arme în colecție, care ar merita să fie arătate vizitatorilor”, a mai spus Soós Zoltán.

Potrivit directorului Muzeului Județean, în 19 mai va fi deschisă o expoziție în care vor fi prezentate obiecte ajunse în patrimoniul muzeului în urma săpăturilor arheologice și a a achizițiilor din ultimii ani.

DSC_0019

Laude pentru Soós Zoltán și Péter Ferenc

Alexandru Bâldea a început prin a mulțumi pentru invitație, apoi li s-a adresat lui Soós Zoltán și Péter Ferenc, remarcând faptul că directorul Muzeului Județean a vorbit despre datoria instituției de a recupera patrimoniul transilvănean, iar președintele CJ Mureș despre obligația de a finanța aceste achiziții. „Dacă dumneavoastră ați vorbit despre obligații, mi se pare că e locul meu să vorbesc și despre merite, pentru că obligații are orice comunitate locală de a recupera și de a întregi patrimoniul cultural. Astfel de obligații am întâlnit în toate județele, la nivelul tuturor muzeelor județene, mai rar însă am întâlnit și acest tip de merit, de inițiativă, de proactivitate, de preocupare”, a subliniat directorul Artmark. Apoi, Alexandru Bâldea a făcut referire la faptul că Soós Zoltán, l-a citat în deschiderea conferinței și a reitrerat ceea ce spusese înainte de începere evenimentului: „Muzeul din Târgu Mureș este un muzeu mic pe cale să devină mare”. După aceea a vorbit depre Palatul Cultural și despre expozițiile găzduite acolo, Galeria de Artă Maghiară, Galeria de Artă Românească și galeria dedicată lui Ion Vlasiu. În continuare, Bâldea a continuat susținând că fenomenul muzeal este esențial pentru viața unui oraș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.