Home / Cultură / FOTO: Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Reghin

FOTO: Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Reghin

Distribuie

Casa de Cultură Municipală ”Eugen Nicoară” din Reghin a găzduit vineri, 24 martie,  spectacolul folcloric dedicat aniversării a 99 de ani de la  Unirea Basarabiei cu România, eveniment organizat în colaborare cu Primăria Reghin și Asociația ”Pro Basarabia și Bucovina”, filiala Reghin. DSC_1456”Dacă noi suntem o țară România cu românii noștri dragi, avem frați la fel de dragi în afara granițelor țării pe care până acum câțiva ani nu-i putem striga să vină la cină, sau la un eveniment cultural. Până acum câțiva ani trebuia să le facem o chemare ca să primească pașaport, să poată veni acasă la ei. De multe ori am uitat că-i avem acolo dincolo de Prut și nu puteam să sărbătorim împreună. A trebuit să vină revoluția, să mergem să vedem cât de greu este, să mergi în țara ta, să fi controlat, să-ți ceară pașaportul și să fi întrebat de scopul vizitei. Acum nu mai avem nevoie de pașaport, avem în schimb nevoie de unitate, de dragoste, iar cei de dincolo de Prut au nevoie de ajutorul nostru. Avem un singur scop, românii de pretutindeni să trăiască bine, să fie demni și să aibă curajul să-și hotărască soarta. Deși, doar pe 27 martie aniversăm Unirea Basarabiei cu România, am ținut ca acest spectacol  să-l facem în această seară datorită oaspeților veniți din Republica Moldova și am dorit ca ei să fie părtași la acest eveniment”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

”Am venit de acasă tot acasă”

DSC_1470Printre cei prezenți s-au numărat și oaspeți din Republica Moldova în frunte cu Ion Muntean,  primarul localității Fetești, revenit pentru a noua oară la Reghin. ”Am emoții foarte mari de fiecare dată când sunt la Reghin. Pot spune că am venit de acasă tot acasă aici la Reghin, unde sunt prezent pentru a noua oară. Vin ca acasă aici deoarece fata mea este studentă la Târgu-Mureș, unde avem mai mulți tineri de la noi din localitate, studenți atât la Târgu-Mureș cât și la Cluj. Vă mulțumesc pentru că ați dat ocazia copiilor noștri de a studia în România, locul  se face carte, aspect extrem de important pentru viitorul nostru. Mulțumesc tuturor fiind că ne ajutați la nivel de Republica Moldova, pentru că vă jertfiți din puținul sau din multul care îl aveți și ne-ați reparat grădinițe, ne-ați reparat drumuri, școli, ne-ați donat autobuze și multe altele. În numele celor din Republica Moldova care nu au avut posibilitatea să vină  vă mulțumim, inclusiv din partea feteștenilor pentru  clopotul care l-ați pregătit pentru biserica noastră”, a precizat Ion Muntean, primarul localității Fetești.

Reghinul, exemplu în relațiile cu Republica Moldova

DSC_1483Meritul principal al organizării evenimentului îi revine Asociației ”Pro Basarabia și Bucovina”, filiala Reghin condusă de Vaeceslav Istrati, liantul  dintre reghineni și cei de dincolo de Prut. ”Vreau să aduc mulțumiri doamnei primar Maria Precup care s-a implicat în tot acest eveniment, precum și Primăriei Reghin. A devenit un exemplu pentru toate primăriile din zona Reghin în ce privește relațiile de înfrățire cu cei din Republica Moldova. Acest exemplu l-a urmat primarul Batoșului Dumitru Cotoi care a făcut această înfrățire cu cei de la Fetești, Republica Moldova, la care se adaugă altă înfrățire dintre comuna Deda și localitatea  Buţeni,  Raionul Hînceşti. Lucrurile au început să meargă spre bine, lucruri care vor lua amploare. Suntem pe calea cea bună”, a spus Vaeceslav Istrati.

Cântec și joc cu artiști din Reghin și Republica Moldova

4DSC_1405Programul artistic a adus pe scenă solistele reghinene Alexia Aștelian și Maria Neag și Ansamblul ”Doina Mureșului” cu o suită de dansuri din Maramureș și Moldova. Oaspeții serii au fost soliștii Nicolae Glib și Isidor Glib din Republica Moldova. DSC_1516”Suntem enorm de bucuroși să fim aici la Reghin la o așa frumoasă ocazie, aniversarea a 99 de ani de la întregirea Țării Românești, Basarabia cu țara mamă. Am așteptat multă vreme să trec Prutul, și Dumnezeu mi-a îndeplinit acest vis. Aici i-am descoperit  pe frații mei care vorbesc exact cum vorbesc eu, simt exact ce simt și eu, sunt suflet din sufletul meu. Cu mare drag am venit aici la Reghin pentru a vă aduce o părticică din sufletul nostru de basarabeni, în acest moment drag nouă tuturor, acela al întregirii neamului românesc”, a precizat Nicolae Glib.DSC_1500DSC_1397DSC_1404DSC_1451DSC_1418DSC_1420DSC_1423DSC_1411DSC_1433DSC_1437DSC_14385


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

Distribuie „Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.