Home / Sanatate / Efectele Legii nr. 15/2016, la un an de la intrarea în vigoare. Mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun

Efectele Legii nr. 15/2016, la un an de la intrarea în vigoare. Mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun

Distribuie

Sala Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor a găzduit miercuri, 22 martie, conferinţa cu tema „Abordarea integrată a politicilor publice de control al consumului de tutun în România – realizări, rezultate, perspective şi provocări.” Evenimentul a fost organizat de Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, împreună cu președinții Societăților Române de Pneumologie, Cardiologie, Oncologie medicală şi preşedintele Fundației Române a Inimii, pentru a marca împlinirea unui an de la intrarea în vigoare în România a Legii nr. 15/2016, care interzice fumatul în spaţiile publice.

Legislaţia europeană, implementată în România

Cuvântul de bun venit a fost adresat de deputatul mureşean conf. dr. Florin Buicu (PSD), preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor. „În cadrul conferinţei de presă, au fost prezentate etapele prin care a trecut această lege până la momentul în care a fost adoptată, şi ce s-a întâmplat de la momentul adoptării şi până acum. În urmă cu câteva zile s-a împlinit un an de când legea a fost adoptată şi promulgată în România. În acest an, s-au mai întâmplat nişte lucruri, România a adoptat Directiva Europeană legată de comerţul produselor din tutun, prin aplicarea pe pachetele de ţigări a noilor pictograme, prin modificarea pachetelor de ţigări în sensul în care formatul pe care deja îl vedem pe piaţă a fost aplicat la finalul anului trecut. Pe de altă parte, au fost prezentate şi mesajele provenite din societatea civilă, ONG-urile cu ar fi Coaliţia România Respiră, care a susţinut aplicarea acestei legi”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, conf. dr. Florin Buicu.

Statistici optimiste

Concluzii şi date relevante despre efectele renunţării la fumatul din spaţiile publice au fost prezentate într-un raport întocmit de Ramona Brad, directorul proiectului „2035 – Prima Generaţie Fără Tutun a României”. „În luna decembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a prezentat, pe baza sistemului de înregistrare a spitalizărilor, primele rezultate semnificative: scăderea numărului de externări pentru boli atribuite fumatului în 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun. În perioada martie – august 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puţine cazuri externate: cu 5,4% mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene, cu 11,5% mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral, cu 1,7% mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopneumoniei obstructive cronice sau astm şi cu 5,4% mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau printr-o infecţie acută de căi respiratorii superioare”, a precizat Ramona Brad.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.