Legături trecut-prezent prin imagini în foaierul Teatrului Național Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 425 Vizualizări

Legături trecut-prezent prin imagini în foaierul Teatrului Național

Foaierul Teatrului Național a fost deschis astăzi publicului, începând cu ora 16.00, pentru vernisajul unei expoziții de fotografie și artă plastică organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, care se sărbătorește în 27 martie.

IMG_6190

Expoziția cuprinde mai multe secțiuni. Imagini cu clădirea Palatului Culturii, care a găzduit primul teatru permanent din Târgu Mureș, Teatrul Secuiesc, înființat de Tompa Miklós, cel al cărui nume este purtat acum de secția maghiară a Naționalului. Din 1962, după deschidere secției în limba română, Teatrul Secuiesc a fost denumit Teatru de Stat, în 1978 primind și titlul de Teatru Național, după mutarea instituției în noua clădire, inaugurată în 1973. Această trecere este surprinsă în imaginile din Foaier, unde puteți vedea și câteva fotografii cu Ceaușescu de la inaugurarea clădirii.

IMG_6198

Imagini din arhivele de familie ale actorilor celor două secții

Pe unul dintre panouri sunt expuse fotografii din copilărie ale actorilor, atât cei de la Compania „Liviu Rebreanu” cât și cei de la Compania „Tompa Miklós”. „Într-una dintre fotografii apare Tompa Miklós, la ștrand. Sunt fotografii foarte interesante, pentru că, poate astăzi puțin, dar în epoca de dinaintea nașterii mele, în 1972, la fel și până în 89, exista o percepție că actorii sunt oameni gravi. Bine, tot la nivel de percepție, se considera că ei beau și trăiesc o viață boemă, dar totuși slujesc cultura de parcă ar și dormi în cravată. De aceea, mie întotdeauna îmi plac fotografiile în care apare scriitorul în chiloți sau actrițele cum croșetează – fața civilă a unui artist”, mi-a spus scriitorul Demény Péter.

IMG_6196

Actorii secției maghiare fotografiați de Hotdog

„Ne-am gândit să facem fotografii cu actorii, în diferite ipostaze. Fotograful Hodgyai István, vorbind cu actorii despre ce gândesc ei despre viață și despre ei înșiși, a făcut aceste fotografii, care vor rămâne aici”, mi-a explicat Keresztes Attila, directorul artistic al Companiei „Tompa Miklós”. Fotografiile sunt suspendate undeva sus într-o parte sub tavanul părții superioare a foaierului și au un aspect destul de spectaculos. Dacă de obicei, cel puțin eu, îi vedeam pe actorii de la secția maghiară în fotografii din spectacole, mi s-a părut foarte fain să-i văd în niște cadre care deși sunt lucrate și amenajate, nu civile, totuși sunt cu actorii-actorii nu cu personaje. În plus, a fost publicat și un album cu fotografiile făcute de Hodgyai István, căruia am aflat că i se spune Hotdog.

IMG_6209

De asemenea, mai sunt expuse fotografii cu cele două trupe de elevi, cu cei care fac voluntariat în cadrul Teatrului Național și lucrări realizate de elevi ai Liceului de Artă din Târgu Mureș.
Programul Companiei „Tompa Miklós” dedicat Zilei Mondiale a Teatrului continuă până în dimineața zilei următoare, cu întâmplări menite să înlesnească întâlniri ale actorilor cu spectatorii. Organizatorii dorindu-și să facă din această sărbătorire o noapte albă a teatrului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE