INTERVIU. Proiecte de 40 de milioane de lei, în pregătire la Fântânele Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 492 Vizualizări

INTERVIU. Proiecte de 40 de milioane de lei, în pregătire la Fântânele

Aflată în Valea Târnavei Mici, la jumătatea distanţei dintre municipiul Târgu-Mureş şi staţiunea Sovata, comuna Fântânele se află într-un amplu proces de modernizare iniţiat de Varga József, aflat la cel de-al doilea mandat de primar al localităţii. Astfel, echipa condusă de Varga József are în implementare şi în pregătire un portofoliu impresionant de proiecte care au ca scop dezvoltarea comunităţii locale, alcătuită din satele Fântânele, Viforoasa, Călimăneşti, Bordoşiu, Cibu şi Roua.

Reporter: Care sunt principalele proiecte pe care le-aţi finalizat din 2012 până în prezent la nivelul comunei Fântânele?

Varga József, primarul comunei Fântânele: Din 2012, Primăria Fântânele a finalizat mai multe proiecte. Dintre acestea aş aminti „Alimentarea cu apă a satului Călimăneşti”, proiect început în 2013, care momentan este în faza de recepţie finală. Prin acest proiect am asigurat apă potabilă pentru o localitate care se confruntă cu problema apei potabile, deoarece în fântânile localnicilor nu prea există apă potabilă în tot decursul anului. Proiectul a fost realizat prin Agenţia Fondului de Mediu, asigură apă potabilă pentru 275 de familii şi a avut valoarea de aproximativ un milion de lei. De asemenea, în satul Călimăneşti am construit între anii 2013-2014 o Grădiniţă cu Program Normal nouă, proiect în valoare de 650.000 de lei. Grădiniţa deserveşte 42 de copii. Pe Axa LEADER am derulat câteva proiecte foarte folositoare, în special pe infrastructură. Am reuşit să asfaltăm 7 străzi între anii 2013 şi 2016. În afară de acest proiect, tot prin Axa LEADER am reuşit să construim un teren de fotbal cu gazon artificial, foarte îndrăgit şi foarte intens folosit de tineretul din localitate. Am reuşit, de asemenea, să dotăm căminele culturale cu materiale şi aparatură necesară pentru funcţionare. Eu zic că am avut nişte ani prolifici, în care comuna Fântânele s-a dezvoltat dinamic.

Rep.: Ce alte realizări aţi bifat în această perioadă, din surse proprii?

V.J.: Din fonduri proprii am reuşit realizări foarte frumoase. Anual am făcut mai mult de 2.500 de metri pătraţi de trotuare pe an, iar din 2012 până în 2016 am asfaltat 32 de străzi lăturalnice.

Rep.: Ce proiecte pregătiţi pentru perioada următoare?

V.J.: Eu zic că am reuşit să facem lucruri frumoase, comuna arată absolut altfel faţă de cum arăta înainte de 2012. Totuşi, nu ne putem opri, trebuie să mergem înainte cu proiectele pentru comunitate. Referindu-mă la perioada imediat următoare, adică la ziua de azi şi încă două-trei zile, am pregătit câteva proiecte care vor fi depuse. Unul dintre acestea vizează reabilitarea Căminului cultural din Viforoasa, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR – Linia 7.6. Căminul respectiv va fi modernizat în totalitate, de la fundaţie la acoperiş, iar valoarea estimată a proiectului este de 900.000 de lei. Acelaşi tip de proiect de modernizare am pregătit şi pentru Căminul cultural din Fântânele, tot prin PNDR – Linia 7.6, iar valoarea estimată a proiectului este de 1,4 milioane de lei. Tot prin PNDR – Linia 7.6 dorim să depunem un proiect în valoare de circa 750.000 de lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere prin asfaltare în Fântânele, mai exact pentru Drumul Comunal 47 care leagă localitatea Bordoşiu cu Cibu. Este vorba de un covor asfaltic de o lungime de 2.400 de metri, cu 5 metri lăţime în interiorul satului Cibu şi 4,5 metri lăţime între cele două localităţi. Prin Programul Operaţional Regional – Axa 10 pregătim un proiect care se numeşte „Reabilitarea şi mansardarea Şcolii Gimnaziale din localitatea Călimăneşti”, şi are valoarea de 740.000 de lei. Aici depunerea proiectelor nu a început, dar pregătim documentaţia pentru a-l depune atunci când va fi cazul.

Rep.: Aţi depus proiecte şi pentru PNDL?

V.J.: Da. Am pregătit şi am depus pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL – mai multe proiecte. Aici aş putea aminti „Reabilitarea şi extinderea Grădiniţei cu două săli de clasă”, pentru funcţionarea Şcolii clasele 1-4 din Viforoasa, proiect în valoare de 748.360 de lei. Un alt proiect important este „Extinderea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare în Viforoasa”. Este un proiect câştigat, în valoare de 8,1 milioane de lei, şi avem speranţe ca în mai 2017 să ne apucăm efectiv de treabă. La capitolul proiecte pregătite şi depuse la PNDL aş mai aminti „Realizarea reţelei de canalizare menajeră în Călimăneşti”. Valoarea estimată a proiectului este de 5,3 milioane de lei.

Un alt proiect important pentru comună, dar şi pentru judeţul Mureş, este „Modernizarea Drumurilor Comunale 46 între Viforoasa şi Roua şi 47 între Bordoşiu şi Cibu”, plus asfaltarea ultimei străzi din Fântânele care nu este asfaltată. Proiectul este predat la PNDL şi are o valoare de 12,6 milioane de lei. Am mai depus o cerere la PNDL pentru „Reabilitare de Şcoli Gimnaziale, Şcoli Primare şi Grădiniţe”, proiect care are o valoare estimată de 600.000 de lei per clădire, adică în total 4,8 milioane de lei. În reşedinţa de comună avem un dispensar uman care are o vechime de peste 60 de ani. Ne-am gândit la reabilitarea dispensarului şi am depus în acest sens la PNDL o notă de fundamentare şi o cerere de finanţare. Valoarea estimată a proiectului este de 1,5 milioane de lei. Avem o concepţie, şi anume că unde este sănătate, pace, asfalt, apă şi lumină în comună, acolo este şi linişte. De aceea, ne-am gândit şi la modernizarea iluminatului public al comunei Fântânele, în toate cele şase localităţile am dori să realizăm investiţii în acest sens. Am depus cerere de finanţare tot la PNDL, iar valoarea estimată a proiectului este de circa 600.000 de lei per localitate, adică 3,6 milioane de lei. Nu în ultimul rând, pe LEADER vom lucra tot pe PNDR – Axa M 19.2 şi am dori să ne achiziţionăm un tractor cu tot ce trebuie pentru săpat şi întreţinut şanţuri, curăţat zăpada, cu braţ de buldoexcavator. Ar fi foarte important pentru noi, iar valoarea estimată este de 40-50.000 de euro.

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE