Home / Cultură / ”Bătălia Cărților”, victoria celor pasionați de lectură la Biblioteca Județeană Mureș

”Bătălia Cărților”, victoria celor pasionați de lectură la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie

Biblioteca Judeţeană Mureş a  găzduit vineri, 31 martie  Finala Naţională a concursului de lectură ”Bătălia Cărţilor”, concurs care a reunit ”Cititorii Anului” din județele Caraș Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Maramureș, Suceava, Teleorman și Mureș la categoriile Copii și Adolescenți.

Bătălia Cărților este un proiect inițiat de Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj, susținut de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), precum și de biblioteci din sistemul național al bibliotecilor publice. Scopul proiectului este acela de a stimula actul lecturii în rândul copiilor și adolescenților, de a promova literatura specifică vârstei – diferită de cea prevăzută în programa școlară -, de a stabili relații de colaborare cu editurile din România și cu toate instituțiile de învățământ preuniversitar. Obiectivele proiectului sunt: popularizarea cărților de valoare destinate copiilor și adolescenților; însușirea de către participăanții la concurs a competențelor de lectură: înțelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris (întocmirea unei fişe de lectură sau a unui portofoliu digital) şi oral în cadrul unei dezbateri. 1”Toţi participanţii au avut anul trecut câteva luni la dispoziţie să citească 10 cărţi pe care să le noteze, să complete un portofoliu  cu impresii despre carte şi o listă cu răspunsuri legate de aceste cărţi. Mai mult decât atât, şi-au ales cartea preferată pe care au susţinut-o în cadrul unei dezbateri finale. Toţi cei care au citit cele 10 cărţi şi au completat portofoliu la timp, au intrat în finala judeţeană. În urma acestei etape au fost aleşi cititorii anului pe judeţ, iar câştigătorii participă la finala pe ţară găzduită în acest an de Biblioteca Judeţeană Mureş. În cadrul finalei concurenții au avut la dispoziţie câteva minute prin care au încercat să convingă juriul să citească cartea preferată de ei, cu argumentaţia de ce a preferat cartea respectivă din lista de 10 cărţi, şi au avut de răspuns la maxim trei întrebări venite din partea juriului. Este un concurs care provoacă copii şi adolescenţii să citească. Să citească nu oricum şi orice, ci o lectură bine gândită, aleasă de cei care cunosc bine textile. Mai mult decât atât, este o activitate care trece dincolo de graniţele şcolii. Toate cărţile aruncate în această bătălie nu fac parte din bibliografia şcolară, motiv pentru care e merită apreciat efortul concurenţilor l-au făcut pentru citirea acestor cărţi, pentru intrarea în finalele judeţene şi  pentru lupta lor pentru titlul de “Cititor al anului” în România”, a precizat Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș.

”Este foarte important să acordăm atenţie cărţii”

2Prezent la eveniment, Alexandru Câmpean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş a subliniat importanța lecturii.”Vă doresc ca această bătălie a cărţilor să reuşiţi să o transformaţi într-un adevărat război, pentru că amebele părţi au de câştigat foarte mult. În era în care evoluţia tehnicii, a informaticii ne dă posibilitatea să citim foarte mult de pe ecranul laptopului sau al telefonului mobil din ce în ce mai mult, cred că este foarte important să acordăm atenţie cărţii. Este important să ne folosim şi de evoluţia tehnicii, şi acolo unde nu putem transmorta după noi cărţi, manuale, reviste în itineranţa noastră, să folosim şi aceste mijloace eficiente. Când avem însă posibilitatea,  să folosim şi cartea care pentru cei tineri dezvoltă foarte multe abilităţi și nu în ultimul rând dezvoltă personalitatea”, a precizat Alexandru Câmpean.

Daria Nicola Colopelnic și Elena Stanciu desemnați ”Cititorii Anului” 

3Concursul a fost moderat de Raluca Marian, iar juriul format din Melania Bancea-scriitor, Melinda Crăciun-bibliotecar, Cora Fodor, istoric de artă, Mara Torge – “Cititorul anului 2016” la categoria Copii și Ligia Ungur, “Cititorul anului 2015” la secţiunea Adolescenţi au stabilit ”Cititorii Anului”, respectiv  Daria Nicola Colopelnic (Sighetul Marmației, Maramureș) la Categoria Copii și Elena Stanciu (Filiași, Dolj) la Categoria Adolescenți. Au fost acordate și două mențiuni speciale care au revenit lui Rafael Hadrian Conțiu (Mureș) și Berciu Daniela Ileana (Sighetul Marmației, Maramureș).


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.