Aprilie sub auspiciile bucuriei Învierii, la Filarmonică Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 362 Vizualizări

Aprilie sub auspiciile bucuriei Învierii, la Filarmonică

Luna aprilie aduce un program bogat la Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș, deschis duminică, 2 aprilie, de concertele Corului Mixt al Filarmonicii la Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Botezătorul” din Tîrgu Mureș, respectiv Palatul Culturii, concert prilejuit de împlinirea a 90 de ani de la nașterea maestrului Helmut Plattner. Programul lunii aprilie continuă marți, 4 aprilie, ora 19, la Palatul Culturii cu doi tineri muzicieni, violonistul Vlad Răceu și pianistul târgumureșean Csíky Boldizsár jr. care vor interpreta sonate pentru vioară și pian de W. A. Mozart, L. van Beethoven și S. Prokofiev.

Concert extraordinar cu muzică din filme

ShinyaOzaki2De peste un deceniu, un concert special cu muzică din filme face tradiție pe scena Filarmonicii în luna aprilie a fiecărui an. Dirijorul acestui concert simfonic extraordinar, care este extrem de așteptat de fiecare dată de publicul târgumureșean, este maestrul Shinya Ozaki din Japonia. Joi, 6 aprilie, de la ora 19, melomanii au prilejul să asculte pagini muzicale celebre cu muzică din filme semnate de Leroy Anderson, Maurice Jarre, Henry Marcini, George Gershwin, Claude-Michel Shonberg, John Lennon-Paul McCartney, Lionel Richie, John Williams, Ronan Hardiman și Hans Zimmer. 646x404”Dat fiind faptul că este un concert de tradiție foarte mult așteptat, iar interesul pentru acest program este major, ca de obicei, în fiecare an, concertul este reluat seara următoare. Pentru cei care nu reușiți să prindeți un loc joi seara, concertul va fi reluat vineri, 7 aprilie, de la ora 19. La reușita concertului o contribuție importantă își va aduce alături de orchestra simfonică și tânărul pianist târgumureșean Péntek Attila, actualmente student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca”, ne-a spus Vasile Cazan, managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

 „Ansamblul coral, un minunat tezaur artistic”

Obișnuitele concerte lunare dedicate elevilor tîrgumureșeni le vom susține vineri, 7 aprilie, de la ora 12 și 16 pentru secția română, iar, de la ora 13 și 17 pentru secția maghiară. Tematica este foarte atractivă: „Ansamblul coral, un minunat tezaur artistic”. Cu acest prilej își dă concursul Corul Mixt al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș dirijat de Vasile Cazan, maestrul de studii cor Sikó Szidónia, la pian Antonia Some- șan. Vor fi interpretate pagini corale celebre de G. F. Händel, G. Verdi, O. Lasso, Gh. Cucuși Kodály Zoltán. Prezentatoarele sunt, ca de obicei, profesoarele Carla Gliga și Fülöp Klára. Concertele pascale ale Corului Mixt continuă duminică, 9 aprilie, ora 18, la Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Cartierul Tudor. Concertul intitulat „Suferințele Mântuitorului” va fi dirijat de Vasile Cazan, maestrul de studii cor Sikó Szidónia, și va cuprinde pagini corale de referință din repertoriul pascal compuse de J. S. Bach, G. Musicescu, Valentin Timaru, Sebastian Cazan, N. Arhanghelschi, G. P. Palestrina și G. Rossini. O zi mai târziu, în sala mică a Palatului Culturii va concerta Cvartetul de coarde „Tiberius” care va delecta publicul cu cvartete de coarde din creația lui W. A. Mozart și Franz Schubert.

Stabat Mater de Rossini, cadoul de Paște

14713770_1227563500652264_8290494097400768378_nConcertul vocal-simfonic extraordinar de Paști va avea loc miercuri, 12 aprilie, de la ora 19, pe afiș aflându-se o capodoperă a genului vocal-simfonic, renumitul Stabat Mater de G. Rossini. ”În scenă se vor afla cele două mari colective artistice ale Filarmonicii noastre: Corul Mixt și Orchestra Simfonică. Dirijorul concertului este talentatul muzician târgumureșean Vass András care face o frumoasă carieră dirijorală în Ungaria, dar și în multe alte țări. Avem invitați și patru soliști vocali de excepție: Borsos Edith, Veress Orsolya, Cosmin Ifrim și Petre Burcă”, ne-a declarat Vasile Cazan. 11093291_10153765266613242_341647301_n-591x330Programul lunii aprilie mai cuprinde concertul simfonic dirijat de Walter Hilgers și solista Ana Docolin, cu lucrări de L. van Beethoven A. Bruckner și C. M. von Weber care va avea loc joi, 20 aprilie, respectiv concertul simfonic de joi, 27 aprilie, prilej pentru melomani de a asculta Simfonia nr. 9 în Re major de Gustav Mahler în interpretarea Orchestrei simfonice târgumureșene dirijate de maestrul Alexandre Myrat din Franța. ”Am conceput programul acestei luni în așa fel încât marele eveniment anual al creștinătății: Suferințele Mântuitorului și bucuria Învierii să se regăsească și pe afișele noastre de concert. Sunt convins că tră- irile de excepție pe care le vom avea, deopotrivă, atât dumneavoastră cât și noi toți care ne vom afla pe scenă, vor fi momente de mare încărcătură sufletească”, a mai subliniat Vasile Cazan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE