Home / Invatamant / Program de masterat care va pregăti consilieri sportivi, în premieră națională la UMF Tîrgu Mureș

Program de masterat care va pregăti consilieri sportivi, în premieră națională la UMF Tîrgu Mureș

Distribuie

Șeful Disciplinei Științele Motricității din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Nicolae Neagu, a anunțat, recent, că începând cu anul universitar 2017-2018, UMF Tîrgu Mureș își va dezvolta oferta educațională cu încă un program de studii masterale, și anume Educație fizică și consiliere sportivă, care continuă și aprofundează programul de studii de licenţă de trei ani – Educație fizică și sportivă – noul program fiind acreditat ARACIS în anul 2016.

Noul program de studii va asigura aprofundarea și pregătirea a două profesii, ambele prevăzute în Codul Ocupațiilor din România, respectiv profesor de educație fizică și sport, pentru învățământ liceal și postliceal, și, cu titlu de premieră națională, ocupația de consilier sportiv, în diverse instituții de profil.
„Acest demers vine să răspundă nevoilor unui număr considerabil de absolvenți ai programului de studii de licență de trei ani, care doresc continuarea studiilor masterale în domeniu, pentru a ocupa posturi didactice din învățământul liceal sau superior, ca profesori titulari. Durata studiilor va fi de doi ani, cursuri de zi, în format modular, structurată în patru semestre, utilizându-se sistemul creditelor transferabile ECTS. Absolvenții programului dobândesc titlul de master, ca profesor de educație fizică și sport, respectiv cel de consilier sportiv, acumulând un număr total de 300 de credite ECTS, astfel: 180 credite, în urma absolvirii ciclului de studii de licență, plus 120 de credite, în urma absolvirii ciclului de studii de masterat”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Neagu.

UMF Tîrgu Mureș, un brand cu recunoaștere internaţională
Programul de studiu are ca scop formarea de profesori de educație fizică și sport, cu înaltă calificare, pentru nivele de învățământ liceal și postliceal, respectiv universitar şi de cercetare (cu doctorat), în domeniul Științei sportului și educației fizice, disciplinele care vor fi studiate fiind compatibile cu cele la nivel european, programul dobândind și o dimensiune internațională, alături de alte specializări ale universităţii, deja aflate la acest nivel calitativ și de recunoaștere academică, dincolo de granițe.

„UMF Tîrgu Mureș este, deja, un brand cu recunoaștere internațională.
Absolvenții cu această ocupație îşi vor putea desfăşura activitatea în diverse unități de învățământ, de la nivel gimnazial până la nivel de învățământ superior: școli gimnaziale, colegii naționale, colegii tehnologice, licee teoretice, licee tehnologice, licee vocaționale (sportiv, pedagogic, de artă, militar și de culte), școli postliceale, instituții de învățământ superior. Planul de învăţământ oferă flexibilitatea şi deschiderea necesare, pentru ca absolvenţii să poată intra direct pe piaţa muncii sau să îşi continue studiile doctorale în domeniul Științei sportului și educației fizice sau în alte domenii adiacente, putând să devină, numai cu această condiție, cadre didactice universitare”, a afirmat prof. univ. dr. Nicolae Neagu.

Ce posturi pot ocupa viitorii consilieri sportivi

Cei care doresc să devină consilieri sportivi vor putea ocupa posturi în diverse instituții de profil: cluburi și asociații sportive, direcții județene de tineret și sport, federații sportive, instituții administrative, fundații, asociații, care au ca domeniu activitatea sportivă etc.
„Aceștia vor putea acorda asistență unor persoane sau grupuri implicate în activitatea sportivă, în vederea soluționării unor probleme specifice. Consilierea sportivă vizează o activitatea de consultanță și suport, prevenire și intervenție, remediere și optimizare a activității sportive instuționalizate, dar și a sportivilor sau antrenorilor, de către o persoană cu expertiză de specialitate, consilierul sportiv. Implementarea și dezvoltarea procesului de consiliere sportivă se încadrează în tendințele actuale, specifice contextului european, de extindere a unor noi ocupații, impuse de evoluția socio-economică și culturală din spațiul comunitar”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Neagu.

Cum se va face selecția candidaților 

Potrivit acestuia, selecţia candidaţilor se va face pe baza Metodologiei Admiterii 2017, elaborată de UMF Tîrgu Mureş, în care se prevede că pot candida, în ciclul universitar de masterat, absolvenţii programelor de studii Educație fizică și sportivă și Sport și performanță motrică (domeniul Educație fizică și sport), dar şi absolvenţi ai altor facultăţi, nivel licență, cu preocupări demonstrate – prin documente – în domeniul masteratului.
La admitere se va lua în considerare dosarul de absolvent (CV, media anilor de studii de licenţă, media examenului de licență etc) şi nota obținută la un interviu de evaluare. Candidaţii vor prezenta o adeverinţă medicală de sănătate, conform cerinţelor legale. La finalizarea studiilor programului de master, studenţii primesc diploma de master şi suplimentul la diplomă, care respectă întocmai cerinţele legale în vigoare.
„UMF Tîrgu Mureș deține una dintre cele mai complexe și bine dotate baze sportive universitare din România, încadrându-se în constructul educațional al marilor universități din Europa și din lume, care, pe lângă misiunile lor academice principale, acordă o atenție deosebită asigurării condițiilor necesare sănătății studenților, prin mișcare sistematică și sport universitar. Baza sportivă și de recuperare este formată din șase săli de sport, șase terenuri de sport în aer liber și o modernă piscină acoperită”, a mai precizat șeful Disciplinei Științele Motricității.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.