Home / Cultură / FOTO, VIDEO: Cardinalul Alexandru Todea s-a întors acasă

FOTO, VIDEO: Cardinalul Alexandru Todea s-a întors acasă

Distribuie

Una din cele mai importante personalităţi ale spiritualităţii româneşti, strans legate de spaţiul mureşean este cea a Cardinalului Alexandru Todea, izvor de simplitate şi înţelepciune care şi-a găsit în Reghin, gazdă în ultimii ani ai vieţii, până la trecerea sa în eternitate în 2002.  IMG_0072Memoria Cardinalului a rămas  vie în conştinţa credincioşilor, a celor care l-au cunoscut şi care au găsit în spiritul său semnul călăuzitor spre sinceritate, simplitate şi credinţă, Printre aceştia se numără şi comunitatea greco-catolică din Reghin care a decis amplasarea unei statui a Cardinalului Alexandru Todea în faţa bisericii mult visate de acesta, amplasată în Piațeta din Cartierului Libertăţii din Reghin. Opera îi aparţine artistului plastic reghinean Simion Moldovan, turnarea în bronz fiind făcută de artistul Sànta Csaba, în atelierul propriu din localitatea Praid. Luni, 23 aprilie, visul creștinilor greco-catolici s-a împlinit prin amplasarea statuii  în faţa Bisericii Greco-Catolice din Reghin. IMG_0042„Ideea acestei statui porneşte  undeva în perioada studenţiei din Bucureşti. Venind la Reghin,  mergeam la slujbele ţinute de Cardinalul Todea undeva pe strada Apalinei. Atunci m-am gândit foarte mult să-i fac un portret, lucru care de altfel s-a şi întâmplat. Ulterior, luând contact cu conducerea Bisericii Greco-Catolice am decis să se facă un monument, o figură întreagă care, spre bucuria noastră s-a întâmplat. La o aşa personalitate cum a fost Cardinalul Alexandru Todea  trebuia neapărat realizată o operă care să-l redea în întregime. Lucrarea am început-o în anul 2014 , am lucrat la ea până în 2015 , iar după finalizarea ei şi turnarea în bronz, a stat într-un atelier de turnătorie  lângă Sovata aşteptând numeroase aprobări de la Ministerul Culturii, instituţii judeţene şi locale pentru amplasare. Este vorba de o lucrare destul de amplă, în sensul că,  dimensiunea ei de 2,6 metri, cu un personaj întreg, e ceva nou pentru Reghin. Noi nu prea avem statui în afară de busturi , şi spre bucuria noastră am început cu Cardinalul Todea, una dintre cele mai mari personalităţi spirituale  reghinene. Este una din lucrările la care ţin foarte mult, şi faptul că ea se aşează în spaţiul public este o mare realizare”, a precizat Simion Moldovan, artist plastic.

Vis împlinit pentru credincioşii greco-catolici

DSC_0135Părintele protopop greco-catolic Florin Boitoş, şi-a ascuns cu greu emoţiile, visul credincioşilor de a-l avea cât mai aproape pe Cardinalul Alexandru Todea fiind îndeplinit cu voia lui Dumnezeu.„Of Doamne, îţi mulţumesc ţie Isuse că se întâmplă lucrul acesta. Toate erau făcute, hârtiile au durat mai mult, dar spre bucuria noastră a venit momentul să punem statuia Cardinalului Alexandru Todea în fața bisericii pe care cu atâta drag a visat-o aici la Reghin. Iniţiativa amplasării unei statui a Cardinalului Alexandru Todea a venit din partea parohiei noastre care a fost binecuvântată de Preafericirea Sa  Cardinalul Lucian Mureşan. Cu eforturile mari ale parohiei, cu ajutorul Primăriei şi a Consiliului Local am ajuns în faza aceasta. Dezvelirea oficială a statuii va avea loc la o dată pe care o va decide Preafericirea Sa  Cardinalul Lucian împreună cu autorităţile locale, iar noi ne vom bucura ca acest moment să se întâmple cât mai repede. Costurile statuii au fost foarte mari, parohia noastră a dat undeva la 70.000 de lei, plus Primăria Reghin care ne-a sprijinit cu 40.000 de lei, sume destul de mari care,  cu voia lui Dumnezeu au fost posibile pentru realizarea acestrei statui. Acum nu ne rămâne decât să ne bucurăm că-l avem şi mai aproape pe Cardinalul Todea în această formă între noi. Visul domniei sale a fost să aibă o biserică aici la Reghin, vis care s-a împlinit, iar acum nu puteam să nu-l aşezăm pe domnia sa în faţa bisericii mult visate de către Cardinalul Alexandru Todea. Prin această statuie sper ca personalitatea celui care a fost Cardinalul Todea va fi mai bine cunoscută, în special de către cei tineri. Prin această statuie poate vor afla cine a fost personalitatea dintâi a Reghinului”, a menţionat părintele Florin Boitoş.IMG_0020IMG_0005IMG_0011IMG_0048DSC_0154DSC_0152IMG_0066DSC_0146DSC_0168DSC_0181DSC_0115DSC_0109IMG_0071


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.