Home / Cultură / Întoarcerea acasă a Cardinalului Alexandru Todea

Întoarcerea acasă a Cardinalului Alexandru Todea

Distribuie

Se spune că omul sfințește locul unde a trăit și unde și-a pus amprenta asupra celor din jur, călăuzit de misiunea primită de undeva de sus. Un astfel de loc binecuvântat de harul Celui de Sus, îmbrățișat de un muritor a fost și acela în care Cardinalul Todea era săltat de către cei care puneau în aplicare noua rânduială adusă de undeva de la Moscova prin anii 50.Aflarăm aceste lucruri de la cei mai în vârstă, certificate mai apoi de ”Memorialul durerii”, emisiunea TV care a scos la lumină multe din potlogăriile regimului instaurat de către comuniști. 1„La data de 31 ianuarie 1951 mașinile securităţii au înconjurat casa unde era ascuns Alexandru Todea, la Doamna Riceanu, în Reghin ( strada Karl Marx, nr. 56). Ninsese proaspăt și nu erau urme pe zăpadă că ar fi fugit. A reușit să intre în ascunzătoarea pregătită dinainte, în cea de-a doua cameră a casei, sub podea, pe care a fost așezat apoi un mic stelaj și o carpetă. Între timp, la sediul securităţii din Reghin erau torturaţi, pentru a spune unde se ascunde Todea, părinţii Ioan Roșca și George Guţiu. Primului securitatea i-a smuls rând pe rând unghiile de la mâini și de la picioare, dar nu a mărturisit nimic. Pe celălalt, pe părintele Guţiu, l-au dezbrăcat și l-au înfășurat în cearceafuri ude, l-au întins pe o masă și l-au bătut de la cap până la picioare. Nu a mai rezistat când l-au bătut la tălpi și a spus unde este ascuns Todea. „Trădarea” a fost salvatoare pentru că, altminteri, Preasfinţitul Alexandru Todea ar fi murit asfixiat. Când au ridicat capacul, securiștii erau cu armele îndreptate spre ascunzătoare, pentru că erau convinși că Todea are arme. L-au tras afară din acea groapă aproape leșinat, și au văzut că într-o mână avea ceva suspect – rozariul pe care se rugase tot timpul. Preasfinţitul Todea s-a așezat în genunchi pentru un moment de reculegere dar și pentru a-și trage sufletul, iar comandantul a strigat: ”gata cu prostiile astea, te-am prins și nu te vei mai întoarce niciodată!”. Adunându-și toate forţele pe care le mai avea, episcopul a răspuns aproape profeţind, ”dacă este voia Domnului, mă voi întoarce și după paisprezece mii de ani” – și după 14 ani se reîntorcea în Reghin”, ne spune emisiunea ”Memorialul Durerii”, care a fost pentru mulți o lumină care se așterne fain frumos peste un trecut de mult uitat de conștiința maselor.

2Reghinul i-a fost casă Cardinalului Todea, precum și locul unde propăvăduia credința în acel frumos pentru care a pătimit și în care nu a încetat să spere până la  trecerea în alte lumi, în anul 2002. De curând, mai exact luni, 3 aprilie, Cardinalul  s-a reîntors acasă la Reghin, la fel de smerit și plin de rugăciune pentru noi toți, cu palmele împreunate, capul plecat spre acel minunat pe care mulți dintre noi l-am pierdut. 5În anul de grație 2017, la data de 3 aprilie, Cardinalul Alexandru Todea s-a întors acasă, locul pe care l-a îndrăgit atât de mult, și care îi devine gazdă definitiv, în fața casei mult visate, Biserica Greco-Catolică din Reghin. Sufletul Cardinalului s-a întors de mult acasă, poate nici nu a plecat din Reghin, revenirea sa fiind una specială pentru comunitatea greco-catolică din oraș care nu l-a uitat, mai mult decât atât, i-au respectat dorința, ridicând cu voia lui Dumnezeu Casa Domnului mult visată de Cardinal. 4Așa se face că luni, 3 aprilie, statuia Cardinalului Alexandru Todea a fost amplasată în fața Bisericii Greco-Catolice din Reghin, opera sculptorului reghinean Simion Moldovan, turnată în bronz de artistul Sànta Csaba, în atelierul propriu din Praid. A fost adus cu duba, la fel cum a fost  săltat probabil în iarna lui 1951. A fost dat jos după care a fost studiat, să vadă cei în cauză ce e de capul lui, de a ajuns un personaj atât de important. 3Mai mult decât atât, l-au și legat să-l ridice pe suportul de granit, nu să-l coboare în uitare cum doreau cei din urmă cu 66 de ani. La fel ca și atunci, Cardinalul stătea liniștit cu palmele împreunate într-o rugăciunea frumoasă spre cei din jur, fără să mai conteze dacă ei îl săltau spre un beci, sau către un piedestal binemeritat. O dată așezat, gardienii prezentului, cei de bună credință, au răsuflat ușurați că Alexandru Todea și-a găsit locul, nu unul de veci, ci unul din care să vegheze peste noi toți, dacă am înțeles ceva din lecția sa despre simplitate, credință și frumos.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.