Casa de Ajutor Reciproc, de 65 de ani în sprijinul pensionarilor Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 476 Vizualizări

Casa de Ajutor Reciproc, de 65 de ani în sprijinul pensionarilor

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Reghin aniversează, în acest an, 65 de ani de existență, iar momentul va fi sărbătorit în data de 1 octombrie, de Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice.  Până atunci, instituția își continuă cu succes activitatea menită să vină în sprijinul pensionarilor.

Sub forma actuală, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor funcționează din anul 1952. În acest an, sărbătorim 65 de ani de existență, prilej cu care, la 1 octombrie, de Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice, vom marca acești ani de activitate. În prezent, numărul membrilor pe care îi avem este de aproximativ 11.600 de persoane, care locuiesc în Reghin și în localitățile din jur. În fiecare localitate avem un resposabil care se ocupă cu înscrierea de noi membri și cu încasarea cotizațiilor. Așa am găsit organizarea când am venit la conducerea acestei instituții, în urmă cu cinci ani. Anul 2016, din punct de vedere financiar, a fost unul bun. Noi acordăm împrumuturi membrilor noștri, la care dobânzile sunt diferențiate. Dăm împrumuturi până la 50.000 lei, în special celor care au nevoie de o proteză sau de medicamente scumpe, dobânda fiind de 5 % pe an. La cei care iau împrumuturi mai mici, dobânda este între 6-8 % până la 1.500 lei, respectiv 8-10 % dobânda la un împrumut sub 1.500 de lei. Ce este benefic pentru pensionari este faptul că avem un sistem de dobânzi mai avantajos precum cel de la o bancă. Plus că și procedura este mult mai lejeră, iar plata ratelor nu e legată de o anumită zi din lună, cum e în cazul băncilor. Anul trecut, valoarea împrumurilor care le-am acordat a fost de peste 13 milioane de lei”, a declarat Leon Stoica, președintele CARP Reghin.

Sprijin medical pentru pensionari

Alte activități au în vedere sprijinul pensionarilor în ceea ce privește actul medical, respectiv facilitățile acordate acestora. „Ne ocupăm și de problemele de sănătate ale oamenilor. În acest sens, avem protocoale de colaborare cu opt cabinete medicale care prestează servicii la costuri mai reduse. În ceea ce privește activitățile culturale, avem relații bune cu cele două case de cultură din oraș, cu biblioteca și la fiecare manifestare  primim invitații pentru membrii noștri”, a spus președintele CARP Reghin.

Relații bune cu colegii din Bârlad

Alt aspect deloc neglijat îl reprezintă legăturile cu alte organizații similare din țară, printre care și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bârlad. „Anul trecut, am avut un eveniment cultural deosebit, în data de 29 iulie, de Ziua Imnului Național, când au venit în vizită la noi cei din cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bârlad, cu care avem o relație extraordinară. Noi facem parte dintr-o federație intitulată „Omenia” și la Bârlad există, în Consiliul Director, un domn pe nume Mircea Fitcal, fost cadru militar la unitatea de la Mociar. Grație domniei sale avem această bună colaborare cu cei din Bârlad. Vara trecută, au venit la Reghin cu un spectacol artistic intitulat Icoana Țării noi o purtăm în suflet!”, o manifestare patriotică cum rar s-a mai văzut la Reghin. În acest an, în luna iulie, vine rândul nostru să le facem o vizită. În acest sens, am început colaborarea cu Sorina Bloj de la Biblioteca Municipală „Petru Maior” și cu alte persoane de cultură din oraș, ca să ne ridicăm la nivelul celor din Bârlad. Vom participa cu poeți, cu Grupul Ecoul, dansatori de la Clubul „Dansul viorilor”, cu o echipă de dansuri de la Deda, cu un grup coral de la bibliotecă și soliști de muzică populară, astfel ca prezența noastră la colegii de la Bârlad să fie una cât mai frumoasă. Ce mai facem noi deosebit, zic eu, sunt excursiile, patru-cinci excursii anual. În 22 aprilie, vom pleca un grup de 50 de persoane într-o excursie de șase zile în Benelux. Urmează apoi o altă excursie în țară de această dată, cu vizite la Pucioasa, Sinaia, Castelul Peleș și Slănic Prahova, iar în toamnă vom organiza o excursie în Polonia”, a subliniat Leon Stoica.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE