Primul voluntar mureșean într-un proiect ce revoluționează îngrijirea prematurilor Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 633 Vizualizări

Primul voluntar mureșean într-un proiect ce revoluționează îngrijirea prematurilor

laura

După ce în anul 2013, o cercetare științifică realizată în Danemarca a demonstrat beneficiile existenței une caracatițe croșetate în incubatorul în care erau ținuți micuții născuți înainte de termen, modelul a fost preluat și de români. Așa s-a născut Octopus România, proiect implementat în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu – în terapia intensivă neonatală şi în secţia de prematuri – şi în oricare altă maternitate din România care doreşte acest lucru.

Grupul ţintă al proiectului sunt prematurii îngrijiţi în terapiile intensive neonatale, post-terapii şi secţii de prematuri.

Cercetarea a avut la bază ideea că prematurii ar putea confunda tentaculele jucăriei cu cordonul ombilical, având astfel impresia că se află încă la adăpost, în abdomenul mamei, și determinându-i astfel să treacă mai ușor peste șocul provocat de nașterea înainte de termen. S-a dovedit că, într-adevăr, prezența jucăriei a determinat o serie de aspecte ameliorate, astfel copiii au prezentat un ritm cardiac îmbunătățit, bebelușii au început să respire mai ușor, nivelul de oxigen din sânge a crescut iar riscul ca micuții să tragă de tuburile la care erau conectați a scăzut.

Primul voluntar din Mureș

Laura Praja, specialist relații publice în cadrul Societății de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A, Mureș, este primul voluntar din județul Mureș care a confecționat și trimis 5 astfel de caracatițe, îndeplinind toate condițiile necesare pentru a fi folosite de micuți, respectând niște reguli stricte, fiind absolut sigure pentru a fi folosite într-un mediu atent monitorizat, cum este spitalul. Meșteriță dibace,  Laura croșetează de 3 ani de zile, iar ocupația sa a devenit mai mult decît un hobby: din arta de a face ceva frumos dintr-un banal fir întins, a început să dăruie din creațiile sale. Potrivit celor declarate de tânăra femeie care acum e în concediu prenatal, caracatițele croșetate sunt considerate ”jucării terapeutice” și ajută la ”îngrijirea developmentală”, cu scopul de a reduce la minim a stresului legat de viața în afara uterului.

” În martie 2017, m-am alăturat unuia dintre cele mai grozave proiecte: Octopus România – Caracatițe, prietenii prematurilor. Acestor minunate doamne care au vut această inițiativă li s-au alăturat imediat zeci de voluntare de pe întreg teritoriul țării, care vor croșeta caracatițe pentru copilașii născuți prematur. Să fac parte din această echipă este, pentru mine, un vis devenit realitate. E extraordinar să muncesc alături de aceste persoane minunate! Primele 5 caracatițe pe care le-am confecționat au fost acceptate spre folosirea lor în maternitatea din Sibiu, pentru că acestea trebuie să respecte anumite reguli, esenţiale pentru a nu pune în pericol viaţa prematurilor. Alte 5 caracatițe pe care le voi face în luna aprilie sunt albastre, în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de autism. Sperăm ca această inițiativă să fie îmbrățișată de cât mai multe maternități din România”, precizează Laura. Mai multe informații puteți găsi pe pagina ei personală laura.praja.

Lupta pentru fiecare respirație

În cazul naşterii premature părinţii se confruntă cu îngrijorări, temeri şi foarte adesea cu separarea de copil perioade lungi de timp, săptămâni şi chiar luni de zile. Micuții trebuie să lupte pentru fiecare respiraţie, pentru fiecare gram de greutate, bătălii în care sunt ajutaţi de numeroase aparate şi urmăriţi de monitoare, dar în care le lipseşte siguranţa şi calmul din viaţa intrauterină. Dezvoltarea prematurilor este diferită în mediul extrauterin comparativ cu mediul intrauterin, iar aceasta a devenit baza îngrijilor developmentale. Scopul îngrijirilor developmentale este reducerea la minim a stresului legat de viaţa în afara uterului, iar intervenţiile developmentale sunt intervenţii care încearcă să „recreeze” mediul intrauterin şi stimulii săi pozitivi pentru dezvoltarea copilului. Poziţionarea copilului cu extremităţile în flexie în cuiburi speciale, atingerea, masajul, oferirea de lapte şi soluţii glucozate pe suzete pentru supt, reducerea luminii şi a zgomotului, minimalizarea şi gruparea manevrelor de îngrijire şi terapie şi îngrijirea de tip cangur, piele-la-piele sunt cele mai importante intervenţii developmentale care şi-au dovedit eficienţa în decursul ultimilor ani.

Proiectul a fost rapid diseminat mai întâi în ţările nordice, dar în prezent tinde să se extindă în toată lumea. Caracatiţele au fost „adoptate” până în prezent în spitale din Danemarca (16 spitale), Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Belgia, Islanda, Insulele Feroe, Germania, Luxemburg, Turcia, Croaţia, Israel, Austria, Polonia, Italia dar şi în Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia. Aşa cum au atenţionat medici din Suedia, nu trebuie însă uitat că prematurii au un sistem imun insuficient dezvoltat ceea ce îi predispune la riscuri crescute pentru infecţii şi alergii.

Justificarea acestei inițiative

Echipamentele moderne – incubatoare, aparate de respiraţie, monitoare – şi noile terapii din neonatologie au contribuit şi contribuie semnificativ la scăderea semnificativă a ratei complicaţiilor asociate prematurităţii şi la scăderea mortalităţii prin prematuritate. Ştiind însă că dezvoltarea extrauterină a prematurului diferă de cea care are loc intrauterin, ştim că trebuie să facem mai multe pentru aceşti copii. Ştim că trebuie să le facilităm o dezvoltare postnatală cât mai normală şi că intervenţiile de tipul celor developmentale menţionate anterior sunt extrem de importante pentru prognosticul pe termen lung al acestor copii. În plus, din diverse motive, mulţi prematuri sunt îngrijiţi în maternităţi în absenţa mamei, ceea ce înseamnă că sunt lipsiţi de atingerea şi vocea mamei, extrem de importante pentru dezvoltarea acestor copii. Prietenii-caracatiţe pot umple o parte din acest gol, ajutându-i să treacă mai uşor prin experienţa traumatică a sosirii prea devreme pe lume.

Obiectivele proiectului

Scopul acestui proiect este asigurarea tuturor maternităţilor care doresc să implementeze acest program cu un număr suficient de caracatiţe corespunzătoare din punct de vedere al siguranţei prematurilor.

Inițiatorii proiectului se îngrijesc de definirea condiţiilor de siguranţă al caracatiţelor din punct de vedere al prevenirii infecţiilor şi alergiilor, oferirea de modele de croşetat pentru voluntari, coordonarea grupului de voluntari, inclusiv pe grupul, respectiv pagina Facebook dedicate, diseminarea proiectului către public pentru identificarea de voluntari; încheierea de contracte de voluntariat, diseminarea proiectului către alte maternităţi; încheierea de contracte de colaborare cu aceste maternităţi, elaborarea unei broşuri explicative pentru părinţi, încheierea de contracte de colaborare cu alte asociaţii, ONG-uri pentru susţinerea şi extinderea proiectului și comunicarea rezultatelor proiectului implementat la Sibiu la 1 an de la iniţiere.

Fiecare maternitate implicată în proiect trebuie să comunice după 1 an de la iniţierea proiectului rezultatele obţinute. Vor fi urmărite în special părerile personalului medical (medici şi asistente) şi ale părinţilor.

Durata proiectului

Proiectul se va desfăşura atât timp cât vor exista maternităţi dispuse să participe la proiect şi cereri pentru furnizarea de caracatiţe, precum şi susţinere materială pentru proiect și se va desfăşura pe bază de voluntariat şi donaţii oferite pentru atingerea scopurilor proiectului: achiziţia de materiale necesare confecţionării caracatiţelor, plata transportului, costul broşurilor explicative.

Costul estimativ al unei caracatiţe este de 50 lei, cu mențiunea că nici o astfel de caracatiţă nu va fi comercializată în cadrul proiectului, costul caracatiţei va fi folosit doar pentru estimarea financiară a anvergurii proiectului.

 Echipa de proiect

– Coordonator de proiect: Dr. Maria Livia Ognean – preşedinte Asociaţia Baby Care Sibiu

– Responsabil financiar: Jurist Ana Maria Micu – coordonator evenimente Asociaţia Mâini Unite Sibiu

– Responsabil confecţionare caracatiţe: Ing. Luminiţa-Cristina Alil

– Coordonare voluntari: Gabriela Hila, Asociaţia Mâini Unite Sibiu

Toate informațiile despre proiect le puteți găsi aici: Octopus Romania

În cadrul proiectului se vor elabora contracte de voluntariat cu persoanele care doresc să confecţioneze caracatiţele, contracte prin care se va stipula clar că materialele folosite sunt exclusiv cele indicate în proiect și contracte de parteneriat cu asociaţiile, ONG-urile care doresc să participe la proiect, contracte care vor fi elaborate în conformitate cu tipul implicării fiecărei astfel de organizaţii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE