Propunerea zilei: „Mahatma Gandhi”, liceu nou pentru copiii din Valea Rece? Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 443 Vizualizări

Propunerea zilei: „Mahatma Gandhi”, liceu nou pentru copiii din Valea Rece?

Preşedintele Societăţii Cultural-Ştiinţifice şi Umanitare Chakra din Târgu-Mureş, Cristian Eparu (foto), a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Local şi primarului dr. Dorin Florea, în care solicită înfiinţarea unei structuri de învăţământ complexă pentru copiii de etnie romă din cartierul Valea Rece.

De la grădiniţă, la şcoală postliceală

Unitatea de învăţământ ar urma să se numească Liceul vocaţional bilingv „Mahatma Gandhi” şi ar urma să cuprinde o grădiniţă, un gimnaziu, un liceu şi o şcoală postliceală. „Bănuiesc că nu este o noutate pentru nimeni faptul că elevii romi nu sunt primiţi la şcoală. Numai în cartierul Valea Rece, la ora actuală, sunt vreo 70-80 de copii de vârstă şcolară, care nu au fost cuprinşi în sistemul de învăţământ !!! Pe de altă parte, în instituţiile unde totuşi sunt acceptaţi – de regulă la insistenţele ONG-urilor rome – „bronzaţii” noştri sunt discriminaţi atât de colegii lor, cât şi de unele cadre didactice. Motiv pentru care solicităm să aprobaţi înfiinţarea Liceului vocaţional bilingv „Mahatma Gandhi”, „cu următoarea structură: grădiniţă, gimnaziu, liceu şi şcoală postliceală”, a precizat Cristian Eparu.

Cultură religioasă în loc de Religie

Potrivit acestuia, în viitoarea unitate de învăţământ toţi elevii, din toate clasele şi de la toate specializările, vor studia, în mod obligatoriu, limba, istoria şi cultura romilor, iar Religia va fi înlocuită cu materia denumită Cultură religioasă. „Toate materiile se vor preda în limba română, respectiv maghiară, dar elevii vor însuşi limbajul de specialitate în cadrul celor cinci ore de limba rhomani: o oră de gramatică, două ore de comunicare şi două ore de limbaj specializat, la matematică, fizică, chimie, iar la orele de religie nu se va face prozelitism, cum se întâmplă în şcolile româneşti de stat. Menţionăm că în occident, Franţa, Germania, în şcolile publice nu se studiază Religia, nici măcar ca materie facultativă !!! La „Mahatma Gandhi” se va studia materia Cultură religioasă, după cum urmează: în clasele primare – Educaţie moral-religioasă, în gimnaziu – Istoria credinţelor şi a ideilor religioase, la liceu – Istoria religiilor şi dogmatică religioasă, Filosofia religiei, Psihologia religiei, Religia şi ştiinţele”, a subliniat Cristian Eparu.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE