Home / Cultură / Carte și pictură cu Alina Csatlós la Teatru 74

Carte și pictură cu Alina Csatlós la Teatru 74

Distribuie

Teatru 74 va găzdui vineri, 21 aprilie, ora 19:00, lansarea volumului ”Cartea cu Aripi” și vernisajul expoziției ”Lumile Mele”, ambele purtând semnătura Alinei Csatlos. Am încercat să prefațăm acest dublu eveniment stând de vorbă cu Alina Csatlós , care ne-a făcut o scurtă introducere în lumea ei colorată plastic și literar în egală și frumoasă măsură.18015626_10212741586921374_1365693419_o

Reporter : Pentru început, cine este Alina Csatlós ?

Alina Csatlós: În primul rând, sunt, și asta mă bucură foarte mult. Dar nu sunt oricum. Sunt datorită părinţilor mei, familiei mele, prietenilor, profesorilor, cărora în sinea mea, cu multă aplecare, le spun maeștri. Din păcate, nu foarte des. Am apucături de cal sălbatic, iar ei, multă în- ţelegere. Fiecare dintre ei în arta sufletului. Toţi aceștia și fiecare Om întâlnit a clădit cu răbdare, multă răbdare la o temelie bună și frumoasă, o pistă de avion, dacă vreţi, de unde să pot decola și ateriza în călătoriile mele. Că sunt interne sau externe, că sunt doar însoţitor pentru alţii pe drumurile lor, că făurim aripi împreună, nici măcar nu mai contează. Dacă aș fi avut puţin mai multă împământare, aș fi fost horticultor și aș fi sădit grădini, sau inginer constructor și aș fi făurit case și poduri. Dar nu o am. Așa că am ales să construiesc pe interior. Grădini, case și poduri între lumi.

Rep.: Când, cum și unde a început pasiunea pentru scris ?

Alina Csatlós: Pasiunea a fost întotdeauna. Pentru orice. face parte din întregul meu. E un dat universal. E o formă diferită de exprimare a aceluiași mesaj. E o formă de exprimare a vieţii. Rep.: Care este povestea cărții ”Cartea cu Aripi” ? Alina Csatlos: ”Cartea cu Aripi” e povestea bibliotecilor interne, o parte din ele, e o mulţumire, e o invitaţie de a simţi, de a fi vulnerabil în propria-ţi efemeritate, de a te îngădui și de ai îngădui și pe ceilalţi. E povestea Seherezadei. Așa că vor mai fi multe alte cărţi.

Rep.: Lansarea îl va avea oaspete pe scriitorul Alexandru Uiuiu. Ce ne poți spune despre el ? Dar despre Editura Charmides unde a văzut lumina tiparului ”Cartea cu Aripi” ?

Alina Csatlós : Alexandru Uiuiu, e un Om bun. Cum toţi cei întâlniţi de mine sunt așa. După mărturisirile lui, participă la un joc care de multe ori îl abuză. Câteodată îl umple de melancolie, îi place tot ce mișcă și se transformă și ar vrea o statuie din vată de zahăr în parc ca să-l mănânce copiii. E un coleg de joacă. De fapt, așa s-a născut și Cartea cu Aripi. Poate fi inclusă într-un citat. Pe ţărmurile mărilor fără sfârșit, copii se joacă, Tagore. În ce privește Editura Charmides, a fost catalogată drept cea mai bună editură de poezie din ţară, iar faptul că a apreciat cartea mea pentru filonul poetic pe care-l conţine proza e onorant. E editura la care au publicat Ioan Groșan, Gheorghe Iova, Alexandru Vlad, Florin Iaru, Ion Mureșan, Dan Coman, Alexandru Uiuiu și care a reușit să se impună pe plan naţional obţinând în fiecare an premii prestigioase.

Rep.: Cum se explică pasiunea ta pentru pictură ?

Alina Csatlós: Pictură, scris, vindecat…în sufletul meu compun și poeme simfonice, nu mă luaţi prea tare în serios. Aici, am avut din nou norocul unui bun maestru, coleg și el în joacă. Soţul meu, și mulţi alţi minunaţi făuritori de artă. Și al unui minunat atelier. Sunt lumi interne, Alin, sunt bogăţii minunate ce stau cuminţi în inconștient și așteaptă să fie invitate pentru a colora lumea. Și poate cine știe, pentru a o face puţin mai bună, pentru a o vindeca.

Rep.: Ce oferă privitorului expoziția ”Lumile mele” ?

Alina Csatlós: Lumile mele au luat la rând fiinţă dintr-un dat universal, și oferă cât am simţit-știut mai bine lumile fiecăruia dintre noi. E o trudă frumoasă, un soi de speran- ţă. Nu e o desăvârșire a marilor înţelepţi. E un joc. Face parte din drum, din modul meu de a iubi Omul.

Rep.: Cum împaci scrisul cu pictura ?

Alina Csatlós : Totul se împacă dacă există armonie. E cheia sol a devenirii. Și când îţi spun că-mi zumzăie în cap un poem simfonic!

Rep.: O invitație publicului să vină vineri seara  în cetate la Teatru 74.

Alina Csatlós: Vrem să le așezăm un zămbet cald pe chip, o privire înţelegătoare, puţină tihnă și să le împărtășim bucuriile vieţii și ale spiritului. Să-și pună întrebări și să-și deschidă inima. Și poate, să-și vindece răni mai vechi.

”O revoluţie de palat la curtea celui mai temut tiran al omului: Timpul”

”Alina părea că se joacă în proiectele ei de înţelegere a lumii ideilor, însă jocul a prins-o. Cartea scrisă de ea, pentru că are aripi, reuşeşte o revolu- ţie de palat la curtea celui mai temut tiran al omului: Timpul. În ea este abolită dictatura diacronică a Marelui Stăpîn şi astfel, în libertatea sincroniei îi vedem laolaltă, în cel mai firesc discurs spiritual, pe Faraonul Ba, pe Attila, Gingis Han, Micul Prinţ, Isus, personalităţi şi personaje care au doar trupul diafan al Ideii şi astfel libertate maximă de mişcare prin lumile descrise. Pentru a nu a aluneca în oniric discursul îşi ia mereu reperele concretului şi ale geografiei şi ţesătura lui este susţinută de magia întrepătrunderilor, a coincidenţelor providenţiale devenind pe cît de real pe atât de neverosimil. Poate cupola realismului magic este una conceptual acoperitoare pentru această desfăşurare. Dar care este scopul unei astfel de curgeri şi pentru ce am urma noi, cititorii, un astfel de demers, când ludic-alunecos, când concret-descriptiv, când evanescent-poetic? Sub toate cojile acestei fierberi ni se arată pînă la urmă miezul şi acesta este cel al căutării rostului, al înţelepciunii. Această carte, în planarea ei peste lumi şi prin ele, ca o corabie care pluteşte cînd pe nori cînd pe mări, ne face mai atenţi la noi înşine şi la viaţa noastră interioară ducînd cu ea comorile înţelepciunii umane într-o sinteză sui-genneris. Deopotrivă demers de psihanaliză culturală şi proză de ficţiune de calitate Cartea cu aripi a Alinei Csatlós începe să zboare numai după ce e deschisă, adică odată cu lectura ei şi călătoreşte prin noi înşine oferindu-ne bogăţii din lumea ideilor..”

Alexandru Uiuiu, despre Cartea cu Aripi de Alina Csatlós


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.