Home / Cultură / Cornel Pop, omagiat la Biblioteca ”Petru Maior”

Cornel Pop, omagiat la Biblioteca ”Petru Maior”

Distribuie

IMG_0158Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin a fost joi, 20 aprilie gazda lansării cărții ”Cornel Pop și rugăciunea cântată” , autor Menuț Maximilian . Cu acest prilej a avut loc și recitalul Coralei Petru Maior care va fi prezentă în perioada 28 aprilie-3 mai în Franța la Festivalul Corurilor Orașelor Înfrățite cu localitatea Bourg -la -Reine. DSC_0412”Ideea cărții a apărut după mai mulți ani în care bistrițenii s-au bucurat de talentul Maestrului Cornel Pop. Domia sa de  peste 40 de ani conduce un grup coral  la Bistrița, Corala Andrei Mureșanu,  și într-un moment aniversar ne-am gândit să-i facem o surpriză, atât lui dar și celor care poate se întreabă  ce înseamnă să fi un dirijor de cor. Cornel Pop este nu doar dirijorul corului de la Bistrița, el conduce și corul de aici de la Reghin și în alte localități din Transilvania.  Ideea cărți nu a pornit de la mine, ea a venit de la directorul Bibliotecii Județene din Bistrița,  Ioan Pintea care a dorit, el fiind și preot, să-i facă o surpriză Maestrului Cornel Pop. Foarte greu am reușit să-l conving pe Cornel Pop să fie subiectul acestei cărți , pe cât de talentat este în domeniul muzicii, pe atât de modest este ca persoană. L-am convins spunându-i că,  încet, încet modelele trebuie să iasă în față, deoarece vedem cu toții în ce societate trăim, și asemenea oameni precum Cornel Pop trebuie promovați din ce în ce mai mult. Mă bucur că am ajuns să prezentăm această carte și la Reghin. Cornel Pop  a devenit personajul meu din carte, care de peste 50 de ani duce frumusețea muzicii corale. Muzica corală este o rugăciune cântată înalțată deosebit de coriști”, a precizat Menuț Maximilian, autorul cărții ”Cornel Pop și rugăciunea cântată”.

”Sunt mereu tânăr, muzica este o artă vie care întinerește”

DSC_0422Oaspetele special al lansării a fost chiar protagonistul cărții, Cornel Pop, îndrumătorul corului reghinean care va fi prezent la finele acestei săptămâni în  Franța. ”Mă simt legat de Reghin pentru că aici am avut activități cu ani în urmă, am condus două cursuri de cântăreți de biserică, eu fiind  absolvent de Teologie și Conservator. Cei de aici mi-au acordat credit să construiesc corul de la Parohia  ”Petru Maior” a părintelui Daniel Ciolocoiu. Pregătesc acest cor de peste două luni, cu repetiții uneori tensionate, pentru festivalul din Franța a trebuit  să închidem repede un repertoriu  de 10 cântece. Sunt cântece de factură etno,  prelucrări de populară în mare parte aparținând compozitorilor Tudor Jarda și  Augustin Bena. Citind această carte m-am simțit flatat . Autorul mărturisește în carte că nu l-am primit de prima dată în casă. A venit înarmat cu un reportofon, să mai povestim un pic la un șpriț acasă. Așa am povestit, astfel că s-au adunat toate elementele pentru o carte. Menuț Maximilian fiind un scriitor  apreciat, cu mult har în scrisul românesc, cartea s-a bucurat de succes, cu foarte multe lansări. Cartea a plăcut în special de felul cum este ea scrisă, a fost lansată înclusiv în străinătate. Mă simt onorat că directoarea bibliotecii din Reghin Sorina Bloj a organizat și prezentarea acestei cărți la Reghin, acum cînd mă aflu la a parta tinerețe. Sunt mereu tânăr, muzica este o artă vie care întinerește”, a precizat Cornel Pop.DSC_0416DSC_0424IMG_0159


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.