Home / Politic / VIDEO. Alegeri la PNL Mureş. Discursul de candidat al lui Sorin Megheşan

VIDEO. Alegeri la PNL Mureş. Discursul de candidat al lui Sorin Megheşan

Distribuie

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă discursul integral susţinut de primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal Mureş, responsabil cu Strategii politice şi comunitare.

Discursul a fost susţinut sâmbătă, 22 aprilie, cu ocazia Conferinţei Judeţene de Alegeri, organizată în incinta Ansamblului „Mureşul” din Târgu-Mureş.

“Vă spun şi eu Hristos a Înviat!

Bună ziua şi bine v-am găsit, dragi colegi!

Aş vrea să vorbesc, pe scurt, dar în acelaşi timp aş vrea să mă refer la ultimii patru ani ai Partidului Naţional Liberal, incluzând şi ultimii doi, fără să spun că suntem vechiul PNL sau vechiul PDL. Cu toţii ştiţi şi cred că sunteţi marea majoritate de acord cu mine, că acest lucru pe care astăzi îl vom face trebuie să îl facem în urmă cu doi ani de zile şi cred că eram mult mai sus sau în altă direcţie pe care ne-o dorim cu toţii. Cum alte judeţe au reuşit să treacă peste obstacolele care i-au despărţit pe – de ce să nu recunoaştem buni prieteni, cu alte viziuni – cred că şi noi puteam face acest lucru şi astăzi eram o familie unită. Dar există o vorbă, mai bine mai târziu decât niciodată. Şi în acelaşi timp sper ca la sfârşitul acestei zile să devenim cu toţii o familie, să ne strângem mâna, să bem un şpriţ, nu să ne ascundem, exact cum se întâmplă la Târnăveni. Aş vrea să dau ca exemplu Târnăveniul, ca să ştiţi că la Târnăveni există o familie din 2009, când trebuie să recunosc că şi acolo au fost anumite lupte la vremea respectivă, dar am putut trece peste ele şi ne-am constituit într-o familie. Cum zice colegul Cimpoca, ne-am logodit pe viaţă. Da!

Dragi colegi, suntem partidul românesc din județul Mureș cu cei mai mulți primari și cu cei mai mulți consilieri. Avem 30 de primari PNL și doi primari independenți pe care i-am susținut la alegerile locale, în timp de PSD-ul are doar 26 de edili. Partidul Național Liberal are printre membrii săi şi primarul municipiului reședință de județ, domnul doctor Dorin Florea, permiteţi-mi să-l salut în lipsă şi sunteţi de acord cu toţii că el trebuie să facă parte din această familie şi să ne împărtăşească din experianţa lui, care consider eu că la momentul actual deţine cea mai mare exerienţă şi poate fi un sprijin pentru noi toţi. Şi în acelaşi timp, am susţinut şi un alt primar independent. Avem 310 consilieri locali, față de 299 ai Partidului Social Democrat. Oare de unde au venit aceste rezultate? Cu siguranță, ele vin din munca fiecăruia dintre dumneavoastră, ele vin din munca şi din proiectele de la nivelul fiecărei comunități și din modul în care dumneavoastră ați vorbit cu cei care v-au ales, cu cei care ne-au ales, pe care nu trebuie să-i uităm niciodată. Această realitate ar fi trebuit să fie tradusă prin implicarea masivă a celor din teritoriu în deciziile organizației județene. Încă o dată spun, mă refer la ultimii patru ani de zile, nu la ultimii doi ani de zile. Nu e normal să facem o analiză, şi cel puţin eu nu pot s-o fac, doar pe ultimii doi ani de zile, când ştim cu toţii că au fost numiţi doi copreşedinţi, când ştim cu toţii că i-am acceptat şi cred că e normal să nu le reproşăm nimănui dintre ei nimic. Trebuie să-i înţelegem şi trebuie să ne aducem aminte că există un proverb românesc, copilul cu două moaşe ştim cum rămâne. Cam acelaşi lucru cred că s-a întâmplat şi la judeţ. Poate din comoditatea noastră sau poate din lipsa de organizare, din lipsa de comunicare rar ne-am întâlnit, rar am reuşit să ne întâlnimm toată echipa de conducere a judeţului şi în acelaşi timp cu cei doi co-preşedinţi. Dar încă o dată spun, nu acuz pe nimeni, pe niciunul dintre ei, şi e normal ca atunci când există o conducere formată din două, trei, patru persoane, uneori să lăsăm ceea ce ar trebui să facem pe celălalt şi invers.

Această realitate ar fi trebuit tradusă prin proiectele pe care le aveam fiecare comunitate locală, fiecare unitate administrativă. Şi încă o dată spun, totuşi de ce nu s-a întâmplat? Oare de câte ori am fost consultaţi cu toţii, aşa cum suntem acum, în legătură cu poziţiile pe care trebuia să le aibă fiecare organizaţie? De câte ori ați fost chemați pentru a vă prezenta proiectele pentru comunitățile dumneavoastră? Sau de câte ori am fost sunați să fim întrebaţi de ce se întâmplă în teritoriu , de ce probleme avem sau ce propuneri avem? Dar aşa se întâmplă atunci când suntem dispersaţi. Atunci când suntem consideraţi două tabere, deşi nu văd de ce ne-am comportat ca două tabere.

Dragi colegi, nu vreau ca astăzi să vorbesc în numele vreunuia dintre dumneavoastră, ci doar în numele meu și al organizației din Târnăveni. Trebuie să vă spun că rar am fost consultat şi mă refer la ultimii patru ani de zile, din 2009 încoace, de când conduc Organizaţia Municipală Târnăveni. Rar am fost consultat în legătură cu pozițiile și negocierile politice ale filialei județene. Nu am fost chemat să discutăm despre proiectele judeţului Mureş sau despre proiectele municipiului Târnăveni. Nu am fost consultat sau nu am fost întrebat ceea ce doreşte să facă Târnăveniul şi de ce are nevoie pentru a-şi atinge ţinta.

Poate din revoltă, poate dintr-un anume fel de a fi, mă cunoaşteţi cu toţii, şi aşa vreau să rămân, nu doresc să mă schimb. Poate am fost uneori naiv, am pornit de unul singur pe un drum în care am încercat să schimb unele lucruri.

După alegerile locale din iunie, pe care le-am câștigat cu 60%, fără a avea vreun mandat din partea conducerii partidului, am inițiat numeroase întâlniri cu liderii Partidului Social Democrat. Puteţi spune că nu m-am consultat cu nimeni sau puteţi spune că am făcut ceva de capul meu. Se poate spune şi aşa, dar am avut un singur scop şi o singură dorinţă: să obţinem un președinte român la Consiliul Județean, să obţinem tot ce se poate mai bun din conducere Consiliului Judeţean. Discuțiile erau aproape de concretizare, dar ar fi fost nevoie din partea noastră de mai multă sinceritate și de mai puține orgolii.

Tot după alegerile locale, am luat drumul Bucureștiului și am bătut la ușile ministerelor. Cu un singur scop. Nu de a mă vinde, cum alţii au afirmat. Ci pentru a aduce bani la Târnăveni. În acest fel, am reuşit să atrag câteva milioane de euro pentru municipiul Târnăveni şi am încercat să schimb viaţa celor din municipiul Târnăveni.

Dragi colegi, am auzit, în această campanie internă, scurtă, dar permiteţi-mi să spun urâtă, că aș fi trădat PNL-ul ba cu PDL, că tocmai vorbeam de tabere de doi ani suntem cum zicea şi domnul preşedinte, ai noştri sau ai voştri, nu ştiam când discut cu cineva de-al cui e. E de-al meu sau e de-al altora. Dar eu v-am considerat pe toţi că suntem din aceeaşi familie. Ba mai nou, cu PSD-ul, că umblam în genunchi cu adeziunea în mână, pe la PSD. Aşa-i românul, s-a născut poet.

Dacă discuțiile și întâlnirile constructive pot fi numite trădări, mi le asum pe toate. Dar vreau să vă spun, în premieră, că în 2014, în cele 45 de zile în care primarii puteau migra de la un partid la altul, am fost sunat şi eu, cum cred că mulţi au fost sunaţi, și căutat de zeci de ori în încercarea de a fi convins să trec la PSD. Nu am făcut-o atunci și n-am s-o fac nici acum, dintr-un singur motiv: pentru că sunt un om de dreapta şi aşa vreau să rămân. Eu cred că cei care părăsesc o barcă atunci când apa începe să intre în ea sunt lași. Eu cred că cei care își schimbă partidul pentru a obține pentru sine avantaje de orice fel sunt oameni slabi. Partidul Național Liberal e singurul partid în care am activat, e singurul partid pentru care am muncit şi îmi doresc să muncesc alături de voi în continuare.

Dragi colegi, când s-au declanșat alegerile interne pentru funcțiile de conducere în cadrul organizației județene, trebuie să vă spun că m-am gândit mult să îmi depun candidatura pentru postul de președinte. Nu a fost vorba de satisfacerea orgoliului personal, ci de intenția directă de a fi reprezentantul primarilor. De fapt, şi al cetățenilor, a celor care ne-au pus şi ocupăm vremelnic o funcţie. Am considerat că atâta vreme cât domnul Dorin Florea, primarul municipiului reședință de județ, nu intenționează să candideze pe postul de preşedinte, am considerat că celălalt municipiu din judeţul Mureş care este condus de un primar al Partidului Naţional Liberal merită să conducă Partidul Naţional Liberal filiala Mureş.

Am renunțat la această idee şi vă spun şi de ce. Am renunţat la ideea unei candidaturi pentru postul de președinte, bucuros că prima dată şi-a anunţat candidatura domnul senator Cristian Chirteș și după aceea domnul deputat Doru Oprișcan. Au intrat în această bătălie şi le doresc succes şi îi asigur că vom fi toţi cei din municipiul Târnăveni alături de ei. Am considerat că voturile care stau în spatele mandatelor domniilor lor sunt mult mai relevante decât cele pe care le-am obținut eu la Târnăveni. În plus, cred că Partidul Naţional Liberal trebuie să fie condus de o persoană care cel puțin trei zile pe săptămână stă în București. Trebuie să avem acea legătură directă cu Bucureştiul şi am considerat că acea legătură cu Bucureştiul o poate face mult mai bine domnul deputat Doru Oprişcan sau domnul senator Cristian Chirteş. Consider că atât Cristian Chirteș, cât și Doru Oprișcan pot reprezenta momentul zero de care Partidul Național Liberal are nevoie şi sper ca astăzi să fie un nou început pentru noi toţi, cei din sală. Sper şi mă repet, ca la sfârşitul zilei să fim cu toţii o echipă, să fim cu toţii o familie, să fim cu toţii prieteni şi să ne respectăm, să ne sprijinim reciproc.

Cred cu tărie că posturile în conducerea Partidul Național Liberal trebuie obținute de oameni care s-au confruntat, măcar o dată, cu votul uninominal. Un om care a obținut încrederea majorității comunității pe care o reprezintă înseamnă validarea de către oameni a vieții profesionale și personale a acestuia. Înseamnă integritate, înseamnă moralitate, înseamnă curaj.

Dragi colegi, vin în fața dumneavoastră cu intenția de a deveni prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal. Vă spun încă o dată, nu din setea de putere sau de a-mi satisface un orgoliu, ci din dorinţa ca primarii judeţului Mureş să fie reprezentaţi de cineva în conducerea filialei, din dorinţa de a avea un sprijin fiecare ales local, indiferent că e primar, că e consilier judeţean sau consilier local, să fie reprezentat de cineva la nivelul conducerii Partidului Naţional Liberal Mureş.

Vreau să fiu vocea care vă reprezintă la nivelul conducerii PNL printr-o consultare permanentă cu dumneavoastră, vreau să fiu vocea pe care o reprezintă aleşii locali în judeţul Mureş. Bineînţeles, cu acordul dumneavoastră. Vreau să fiu unul dintre oamenii care va îngropa definitiv securea războiului, un război inutil între două partide de dreapta, un război inutil între prieteni. Vreau să lupt împotriva politicilor de gașcă, exact acest lucru l-am spus şi ieri la Cluj, la o întâlnire a primarilor, a parlamentarilor, a preşedinţilor de organizaţii, cu conducerea centrală, cu doamna Raluca Turcan, cu domnul Cătălin Predoiu, cu domnul primar Falcă. Le-am spus tuturor, două puncte am vrut să ating ieri în acea şedinţă şi aceleaşi lucruri le-am spus şi astăzi: să terminăm odată cu Partidul Naţional Liberal vechi şi cu Partidul Democrat Liberal, pentru că de fapt suntem un singur partid şi să termină odată cu cooperativele. Cooperativele sunt duşmanul cel mai mare al fiecărui partid. Acolo unde există cooperative nu poate exista unitate, nu poate exista respect, nu poate trăi un partid.

Avem cei mai mulți primari dintre partidele românești. Întrebarea e: ce am reușit să facem cu acest imens capital de încredere, ce le-am oferit mureşenilor? Răspunsul trist la această întrebare este că în ultimii ani nu ne-am ridicat la înălțimea așteptărilor pe care oamenii le-au avut şi pe care trebuia să le valorificăm.

Dragi colegi, cred că astăzi este momentul ca liberalii mureșeni să se întoarcă spre cei care le-au acordat votul. România se schimbă și noi nu putem sta pe margine, lăsându-ne târâți în lupte sterile, fără finalitate și fără vreun sens.

Oamenii au idealuri, oamenii au valori și vor să fie reprezentați de oameni integri. Vă asigur că dacă voi ocupa postul de prim-vicepreședinte, integritatea, moralitatea, implicarea şi curajul mă vor determina să lupt pentru ceea ce am fost ales de către cetăţenii municipiului Târnăveni. Vă asigur că voi lupta pentru valorile Partidului Naţional Liberal şi voi depune tot efortul pentru a dezvolta acest partid.

Vă mulţumesc!”


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Pe cine susține UDMR la alegerile pentru Primăria Târgu Mureș

Distribuie Adunarea Generală a UDMR Târgu Mureș a decis joi, 21 martie, ca organizația municipală …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.