Home / Cultură / Concurs cu tensiuni la Radio Târgu-Mureş

Concurs cu tensiuni la Radio Târgu-Mureş

Distribuie

Tensiuni, deocamdată răzleţe, după anunţarea câştigătorului concursului pentru funcţia de manager al postului public Radio Târgu-Mureş. Managerul interimar, Lavinia Nicoleta Ghişa, a fost declarată câştigătoare de Comisia de concurs. Aceeaşi comisie i-a descalificat, la proba proiectelor, pe cei trei contracandidaţi, Angela Precup, Sergiu Bogdan Zereş şi Ioan Chiorean, care acuză conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune că ar fi măsluit concursul. De asemenea, Ioan Chiorean acuză faptul că CV-ul câştigătoarei nu o recomandă pentru funcţia de manager al Studioului Teritorial Radio Târgu-Mureş. În replică, Lavinia Nicoleta Ghişa nu a dorit să comenteze remarcile făcute la adresa sa, pe care le-a catalogat ca fiind „acuzaţii şi minciuni”.

3 candidaţi, respinşi la proba proiectelor

Vineri, 21 aprilie, pe site-ul Societăţii Române de Radiodifuziune, secretariatul Comisiei de concurs alcătuit din Ana Beatrice Dobre – consultant Resurse Umane, Mihaela Prişcu – specialist Resurse Umane şi Florica Dragnea – consultant Resurse Umane a făcut public rezultatul concursului. Dacă la etapa I-a toţi cei patru candidaţi au fost declaraţi admişi, de etapa a II-a (proba proiectelor) a trecut doar Lavinia Nicoleta Ghişa (88,5 puncte), în timp ce Ioan Chiorean (74,25 puncte), Sergiu Bogdan Zereş (61,75 puncte) şi Angela Precup (59 puncte) nu au obţinut minimul de 80 de puncte şi au fost declaraţi respinşi. Astfel, la etapa a III-a (interviul), s-a prezentat doar Lavinia Nicoleta Ghişa, care a fost declarată câştigătoare.

Scrisoare deschisă semnată de 58 de personalităţi

Înainte de concurs, 58 de personalităţi ale judeţului Mureş, care activează în domenii diverse de activitate, au semnat, individual, un document în care au solicitat corectitudine, obiectivitate şi transparenţă din partea Comisiei de concurs.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul integral al scrisorii deschise:

Către Conducerea Societății Române de Radiodifuziune

Am aflat cu interes despre faptul că a fost anunțat un concurs pentru ocuparea funcției de manager la postul public Radio Târgu-Mureș. De la început dorim să vă asigurăm că această scrisoare nu intenționează să influențeze cu nimic actul legal de selecție al candidaților. Însă, ne punem mari speranțe într-o evaluare CORECTĂ, OBIECTIVĂ și TRANSPARENTĂ a candidaților înscriși la acest concurs. În contextul actual în care presa locală are o evoluție dificil de anticipat, suntem de părerea că noul manager al postului public Radio Târgu-Mureș trebuie să fie o persoană implicată în munca de transmitere a informaților din teren spre ascultătorii celui mai vechi post de radio din regiune. Totodată, ne așteptăm ca noul manager al postului public de radio Târgu-Mureș să cunoască complexitatea comunităților urbane și rurale din Transilvania, să militeze pentru o cât mai fidelă reflectare a vieții din această regiune în emisiunile radiofonice difuzate, să se implice în promovarea valorilor locale și prin activitatea sa să contribuie la dezvoltarea dinamică a acestui areal. Avem nevoie de o abordare obiectivă și unificatoare în consemnarea și transmiterea jurnalistică a detaliilor din sfera economică, culturală, socială a regiunii, abordare pe care posturile comerciale nu reușesc să o realizeze și de aceea ne dorim ca Radio Târgu-Mureș să redevină un actor important pe scena media a Transilvaniei.

Cu prietenie,

  1. Conf. univ. dr. Florin Buicu – președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților
  2. Mircea Solovăstru – guvernator Rotary District 2241
  3. Dancu Ovidiu – vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș
  4. Gasparik Attila – director Teatrul Național Târgu-Mureș
  5. Vasile Cazan – directorul Filarmonicii Târgu-Mureș
  6. Prof. univ. dr. Benedek Istvan – şeful Clinicii de Hematologie din Târgu-Mureș;
  7. Prof. univ. dr. Bățagă Tiberiu – șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Mureș
  8. Prof. univ. dr. Suciu Mircea – UMF Târgu-Mureș
  9. Dr. Eugeniu Nistor – cercetător științific gradul I Institutul de Filozofie al Academiei Române, lector universitar doctor – Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureș – director al Editurii Ardealul a Uniunii Scriitorilor din Târgu-Mureș.
  10. Pop Vasile – președinte, Camera de Comerțși Industrie Mureș
  11. Smaranda Enache – Liga Pro Europa
  12. Korek Maria – președinte Asociația Divers
  13. Klosz Peter – președintele Federației Române de Triathlon
  14. Dr. Magyary Elod – medic stomatolog – consilier local
  15. Nicolae Băciuț – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural
  16. Lazăr Lădariu – redactor șef al cotidianului Cuvântul Liber
  17. Aurelian Grama – director al cotidianului Zi de Zi și Transilvania Business
  18. Karácsonyi Zsigmond – redactor șef Nepujsag
  19. Libeg Marius – director săptămânalul Punctul
  20. Szentgyörgyi László – săptămânalul Kozpont
  21. Prof. dr. Mioara Kozak – inspector școlar general (la data semnării)
  22. Dr. ing. Tiberiu Ștef – director executive AGROM RO
  23. Dr. Ing. Todoran Liviu – expert aquacultură și piscicultură
  24. Preot Olimpiu Zăhan – protopop ortodox de Târgu-Mureș
  25. Preot Florea Iuliu – Asociația Filantropia Ortodoxă
  26. Preot Jakab Istvan – protopop reformat Orașul de Jos Târgu-Mureș
  27. Preot Lorincz Janos – protopop reformat Orașul de Sus Târgu-Mureș
  28. Preot – Olah Denes – protopop romano catolic de Târgu-Mureș
  29. Preot Nagy Laszlo – Parohia unitariană Târgu-Mureș
  30. Dub Vasile – președintele Comunității Evreilor din Târgu-Mureș
  31. Valentin Constantin Bretfelean – director Poliția Locală
  32. Aurora Stănescu – director Colegiul Național „Unirea”
  33. Lect. univ. dr. Săcălean Lucian – Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș
  34. Dr. Csegzi Sandor – directorul Universității Cultural Științifice Târgu Mureș
  35. Adrian Chira – artist plastic
  36. Beke Istvan – directorul Festivalului de chitară clasică Harmonia Cordis
  37. Mihoc Nicolae – Teatrul 74
  38. Bologa Claudiu – Sabion Elen
  39. Klosz Victor – Asociația Master Schi & Bike
  40. General Gheorghe Popa – Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere
  41. Bányai István – primar Livezeni, Mureș
  42. Kristof Jozsef – primar comuna Aluniș, Mureș
  43. Lokodi Zsolt – Asociația Chinologică Mureș
  44. Cârjelean Amalia Mihaela – Nucifere Regia
  45. Sabău Ioan – IFN Sabion
  46. Baroti Istvan – Asociația pentru Dialog și Cooperare Europeană
  47. Kiraly Monika – Asociația HIFA România
  48. Dancs Zsolt – impresar Sfântu-Gheorghe
  49. Nagy Botond – Asociația Euro Media Advertising Târgu-Mureș
  50. Kibedi Zoltan – Asociația Fiatal Erok – Forțe Proaspete
  51. Szabo Eniko – președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități Locomotorii
  52. Avram Vasile – Parohia Bolintineni Mureș
  53. Fodor Marius – Promontana Sălciua Mureș
  54. Valics Lehel – Asociația – Institutul Pentru Comunicare Educație Culturăși Sport
  55. Fulop Gabriela – Master Druk
  56. Gal Sandor – Fundația Comunitară Târgu-Mureș
  57. Mihai Pântea – arhitect
  58. Rus Dumitru – Liga Asociațiilor de Proprietari Târgu-Mureș”

Ioan Chiorean: „Doamna Lavinia Nicoleta Ghișa este protejata domnului Miculescu”

Miercuri, 26 aprilie, cunoscutul om de radio Ioan Chiorean, unul din cei patru candidaţi pentru postul de manager la Radio Târgu-Mureş, a făcut public, la rândul său, o scrisoare publică vis a vis de modul de desfăşurare al concursului.

„Nu am vrut să scriu despre acest subiect, dar trebuie să ofer niște explicații tuturor celor care mă cunosc și m-au sprijinit. Întrebarea care mi s-a pus de multe ori în aceste zile a fost „Ce se întâmplă cu postul de manager la Radio Tîrgu Mureș?”. A fost un concurs la care s-au înscris Sergiu Zereș, dr. Angela Măgherușan Precup, subsemnatul Ioan Chiorean și directorul interimar Lavinia Nicoleta Ghișa din Brașov. Am fost destul de naiv să cred că un concurs pentru un astfel de post important poate fi câștigat real, pe baza calităților profesionale. M-am înșelat. Cei trei candidați neagreați de președintele director general Ovidiu Miculescu – Zereș, Măgherușan Precup și Chiorean au fost respinși la proba de proiecte. (Nu voi aprofunda acum ilegalitățile din timpul concursului…) astfel că doamna Lavinia Nicoleta Ghișa a fost invitată SINGURĂ la interviu și declarată ADMISĂ.
Doamna Lavinia Nicoleta Ghișa este protejata domnului Miculescu. Cariera ei începe la Brașov unde era în 2008 încasatoare/agent marketing – http://www.firme.info/ghisa-a-lavinia-nicoleta-agent-marke…/
Din această poziție ajunge director al postului local al SRR Antena Brașovului unde înregistrează primul și singurul faliment din istoria SRR – postul Antena Brașovului fiind închis din cauza competenței/incompetenței ei!!!
Drept recompensă este numită director la Radio Cluj unde produce un prejudiciu de 100.000 de euro SRR prin suspendarea abuzivă a unui angajat – Mihai Miclăuș – care câștigă în instanță prin sentință definitivă despăgubiri de 100.000 de euro din partea SRR, despăgubiri care vor trebui să fie plătite în solidar de numiții Lavinia Nicoleta Ghișa, Ovidiu Miculescu și Bogdan Roșca Zasmencu (sursa http://infodosar.ro/d.php?dosar=6294/117/2014&submit=Cauta)
Nemulțumirea personalului de la Radio Cluj ajunge pe masa fostului premier Cioloș care dispune rezolvarea de urgență a situației.
Ca rezolvare, Ovidiu Miculescu o forțează pe fosta directoare de la Radio Târgu-Mureș, Mirela Moldovan să își dea demisia și o numește interimar în martie 2016 pe Lavinia Nicoleta Ghișa.
În martie 2017 se organizează concurs pentru postul de manager la Radio Tîrgu Mureș la care se înscriu 4 candidați – Angela Măgherușan Precup din afara SRR, Sergiu Zeres din afara SRR, Ioan Chiorean din SRR cu 27 de ani de activitate, Lavinia Nicoleta Ghișa din SRR cu 1 an de interimat la SRR. Se formează o comisie de examinare formată din Ovidiu Miculescu, Alina Stanciu, Adrian Doroș, Alexandru Bertzi, Andras Demeter. Comisia nu poate funcționa pentru că trei membrii își dau demisia nefiind de acord cu presiunile lui Miculescu – Alina Stanciu, Adrian Doroș, Alexandru Bertzi – părăsesc comisia.
În disperare de cauză Miculescu numește alte două persoane în comisie, Mirela Fugaru și Nicoleta Balaci, comisia respinge rapid pe cei trei candidați incomozi la proba de proiecte și cu 4 zile înainte de a fi demis în 21 aprilie o invită SINGURĂ (!) la interviu pe Lavinia Nicoleta Ghișa. Se poate verifica pe site-ul SRR: în tot mandatul domnului Miculescu a existat practica ca la interviu, la orice concurs să fie invitat DOAR UN SINGUR candidat pentru că această etapă se filmează și nu trebuia să se vadă diferențele și incompetența protejatului domnului Miculescu.
Acum se ridică niște întrebări firești :
1 – Cum poate fi declarată admisă la concursul de manager o persoană care a adus un prejudiciu de 100.000 de euro SRR – proces pierdut din în urma măsurilor abuzive ale numiților Lavinia Nicoleta Ghișa, Ovidiu Miculescu și Bogdan Roșca Zasmencu?
2 – Cum poate fi declarată admisă la concursul de manager o persoană care a înregistrat primul și singurul faliment al unui post de radio al SRR?
3 – Cum poate fi declarată admisă la concursul de manager o persoană care a adus Radio Tîrgu Mureș în situația umilitoare de a avea o audiență de 0,6% total și 0,2% comercial? Sursa – http://www.audienta-radio.ro/…/Audienta%20radio%20-%20Valul…
4 – Cum poate fi declarată admisă la concursul de manager la un post de radio o persoană care într-un an de zile are ZERO interviuri și ZERO emisiuni făcute?

5 – Știați că Societatea Națională de Radio nu are contract cu Agenția Națională de știri Agerpres pentru că domnul Miculescu nu îl iubește pe nu știu ce șef de la Agerpres?

Există un zvon în care nu credem dar care nu poate fi nici neluat în seamă: Ovidiu Miculescu s-a angajat să o numească director în orice condiții pe Lavinia Nicoleta Ghișa iar aceasta va trebui să se angajeze și să dea în scris la un notar că va plăti și partea lui Miculescu din despăgubirile ce trebuie achitate lui Mihai Miclăuș de la Radio Cluj. Repet – nu credem în zvonuri dar nici nu putem în acest context să nu le luăm în calcul. Sper ca noua conducere a SRR să facă lumină în acest caz atât de urât mirositor!

PS 1 – Domnul președinte director general proaspăt demis Ovidiu Miculescu este la această oră în Thailanda, pe banii radioului public de unde salută Parlamentul și pe toții protejații săi :). Asta ca să ştiți de ce nu sunt bani pentru hârtie igienică la Radio Târgu Mureș!!!”

Lavinia Nicoleta Ghişa, no comment

Contactată de Zi de Zi, Lavinia Nicoleta Ghişa a afirmat că deocamdată nu doreşte să comenteze pe marginea comentariilor făcute la adresa sa, pe care le-a catalogat ca fiind „acuzaţii şi minciuni”. „Trăim într-o societate liberă şi fiecare are dreptul să se exprime, dar fiecare răspunde de afirmaţiile sale”, a spus Lavinia Nicoleta Ghişa.

Alex TOTH

PS 1. La data de 30 martie 2017, redacţia Zi de Zi a adresat o solicitare în scris, pe tema concursului de la Studioul Teritorial Radio Târgu-Mureş, către secretariatul Comisiei de concurs, respectiv către Ana Beatrice Dobre, Mihaela Prişcu şi Florica Dragnea, solicitare la care până în prezent nu am primit niciun fel de răspuns.

UPDATE – Drept la replică

La ora 14.30, pe adresa de e-mail a redacţiei a sosit un drept la replică, docuemnt pe care îl publicăm integral, în rândurile de mai jos:

„Ma numesc Dorin Dusa, multi dintre cei carora ma adresez cunosc activitatea mea de peste 25 de ani, in mass media si, lucrand si in domeniul sportului, mai stiu ca un atribut esential in viata, este sa stii sa pierzi cu demintate si cu onoare, sa stii sa recunosti victoria altuia si sa nu arunci cu noroi in adversari!
Nu cunosc si nu imi propun sa imi dau cu parerea asupra unor aspecte legate de bani si de felul in care d na Ghisa sau dl Miculescu au facut si au dres, legat de ceea ce semnaleaza dl Chioreanu! In fond, fiecare raspunde de faptele si afirmatiile lui. Stiu insa ca sunt grave acuze la adresa celor care muncim, atat de putini cati suntem, la Antena Brasovului….
In primul rand, ANTENA BRASOVULUI nu este in faliment, asa cum spune dl Chioreanu, ANTENA BRASOVULUI A APROVIZIONAT SI APROVIZIONEAZA SI RADIO TG MURES CU STIRI, ASA BUNE SAU RELE CUM SUNT ELE, ASA PUTINE SAU MULTE,  REALZEAZA EMISIUNI DE LA BRASOV, PENTRU RADIO TG. MURES, asa cum sunt emisiunile de la sfarsit de saptamana sau cele din campania electorala recenta! Radio Antena Brasovului nu mai emite de la Brasov emisiunile matinal si cea de seara, care erau in grila pe timpul cand d na Ghisa era colega noastra redactor! Acest lucru s a intamplat pe timpul vechii conduceri, cand D na Moldovan, A DECIS SA TAIE O PARTE DIN VIATA ANTENEI BRASOVULUI, luandu i emisiunile, care erau ascultate de publicul de aici. MAI MULT, VECHEA CONDUCERE NU A LUAT NICIO MASURA, LA APELURILE MELE DISPERATE, CAND CINEVA, CARE ACUM ESTE PENSIONAR, FUMA IN REDACTIE SI ISI BATEA JOC DE RADIOUL PUBLIC…NICIO MASURA! DUPA TRECEREA COSMARULUI, D N A GHISA, DIN POSTURA EI, A FACUT CA POSTUL PUBLIC DE RADIO DIN BRASOV SA SI RECAPETE DEMNITATEA SI SA PRINDA DIN NOU VIATA, INTR-UN ORAS CARE MERITA MAI MULT DECAT IARE ACUM, DIN PUNCTUL DE VEDERE AL RADIOULUI PUBLIC! Deci este inadmisibil sa afirme cineva ca postul Antena Brasovului a fost INCHIS!!!! asa dupa cum spune dl Chioreanu, citez ,,postul Antena Brașovului fiind închis din cauza competenței/incompetenței ei !!!, am incheiat citatatul. De parca competenta sau incompetenta unei singure persoane poate deschide sau inchide un post de radio!!! Intr un astfel de post, activitatea este de GRUP si continua!  Este o afirmatie complet iresponsabila, care arunca cu noroi in activitatea noastra, a celor trei, atat, trei persoane (!), care trudesc aici si acum….Si a propos de Antena Brasovului.. si.cat a fost d na Ghisa reactor aici, o spun cu mana pe inima, ne am achitat ireprosabil sa sarcinile redactionale aici, pentru ca Lavinia Nicoleta Ghisa chiar stie meserie si chiar este dedicata radioului public….acolo, la Tg. Mures, nu intra in competentele ei sa faca stiri sau emisiuni, asa cum reclama d nul Chioreanu. De ce nu spuneti d le Chioreanu de emisiunile pe care le ati facut sau nu d vs? Am avut prilejul sa ascult si eu unele dintre ele, atunci cand erati la serviciu, desigur! Cand nu erati la serviciu, nu aveam ce sa ascult….Am vazut cum postati poze cu politicieni pe facebook ul radioului….imi cer scuze, dar acest lucru este inadmisibil, pentru ca lucrati intr un un post public, unde amestecul politicului nu are ce cauta in ativitatea editoriala sau manageriala! VOI CITA O INTREBARE DE A DVS…..Cum poate fi declarată admisă la concursul de manager o persoană care a înregistrat primul și singurul faliment al unui post de radio al SRR ? , CITAT INCHEIAT…DESPRE CE POST ESTE VORBA? VA REPET, RADIO ANTENA BRASOVULUI, ESTE IN VIATA NU IN FALIMENT, PENTRU CA SI AICI CA SI LA TG MURES SUNT OAMENI PASIONATI, CARE SE DEOSEBESC DE ALTII, PENTRU CĂ VIN ZI DE ZI LA SERVICI SI ISI FAC DATORIA! EU TRAIESC D LE CHIOREANU, NU SUNT INCHIS SAU IN FALIMENT, NU AM MURIT SAU CRAPAT, ASA CUM REIESE IN CUVINTELE D VS SI DESPRE MINE SI DESPRE CEI DOI, ATAT, DOI COLEGI AI MEI!!  E USOR SA BLAMEZI, SA ARUNCI CU PIETRE, SA JIGNESTI DAR ESTE MULT MAI GREU SA FII OM, CARE ARE RESPONSABILITATEA ACTELOR,  AFIRMATIILOR, GRESELILOR SI ESECURILOR LUI!”

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziția „Războiul Monumentelor” și lansare de carte, la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie Reprezentanții Bibliotecii Județene Mureș au anunțat luni, 18 martie, începerea expoziției „Războiul Monumentelor”, care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.