Home / Reviste / Ibanesti / Tudor Toma Someșan, crescătorul de Ciobănesc de Asia Centrală

Tudor Toma Someșan, crescătorul de Ciobănesc de Asia Centrală

Distribuie

Pasiunea pentru animale nu cunoaște limite, indiferent de specie sau rasă. Dacă mai punem la socoteală faptul că animalul provine dintr-o rasă mai de soi, atunci pasiunea atinge cote maxime. Este și cazul lui Tudor Toma Someșan din Ibănești, crescător de câini din rasa Ciobănesc de Asia Centrală, rasă extrem de rară pe la noi, chiar dacă ea își are rădăcinile cu mii de ani în urmă. IMG_0286”Noi de origine suntem din județul Bistrița. Se știe că bistrițenii sunt mari crescători de oi, implicit pentru câini. Cresc câini cam din anul 2007. Am luat la început câțiva căței, au crescut, și așa am dezvoltat această pasiune. Ulterior am făcut și o pasiune din creșterea rasei Ciobănesc de Asia Centrală. E o rasă mai specială, sunt câini puternici, docili. De aici îi vine și numele de ”Câinele Domnului”, Domnul e puternic, și blând în același timp. Este un câine puternic, cu o statură impresionantă. O să mai vedeți câini mari și puternici, dar acest câine nu e îmbrăcat de păr, de blană ca la alte rase, Ciobănescul caucazian sau Ciobănescul mioritic, ei par foarte mari că sunt îmbrăcați în blană, în schimb Ciobănescul asiatic, cât îl vezi atâta este, masiv, cu o musculatură puternică și o statură impresionantă. Din rasa Ciobănesc de Asia Centrală avem opt câini aici la Ibănești, și trei în județul Bistrița, unde avem și oile”, a precizat Tudor Toma Someșan.

Întreținerea, factor esențial

1Întreținerea acestor câini este una extrem de importantă, în special în perioada de creștere din primele luni. ”Nu se întrețin ușor, în primele luni de viață, în special primele șase luni, câinele are nevoie de foarte multă grijă, de atenție. În această perioadă se dezvoltă statura câinelui. Dacă din start statura e greșită, sau cu defecte, apar mari probleme la articulații. Sunt câini de talie mare, și atunci articulațiile lor cedează. Atunci trebuie avută mare grijă în primele șase luni. După aceea ei se întrețin ușor. În ce privește alimentația, le dau de la carne de tot felul, de pui, porc, vită, resturi de la abator, granule mai puțin. Poate mulți colegi mă vor acuza că le dau mai puțin granule. Am eu niște teste personale, granulele nu sunt cele mai sănătoase. Granulele de pe piață, ca și alimentația de pe piață, nu e cea mai sănătoasă. Când vorbim de abator,  aduc o carne macră, oase sau resturi, și alta când aduc o granulă care stă în sac luni de zile, procesată cu tot felul de aditivi. Toți câinii noștri sunt câini cu acte, cu pedigree, cu origini. Nu ținem câini după ureche, aduși de nu știu unde și de la nu știu cine. Originea, pedigree-ul este de fapt genealogia, exact ca și la om, ne știm tata, mama, bunicii, străbunicii, așa e și la acești câini”, a spus Tudor Toma Someșan.

Timur și Murat, vedete în concursurile chinologice

IMG_0280Timur, Murat și  Balo, sunt doar trei din frumoasele exemplare de Ciobănesc de Asia Centrală deținute de Tudor Toma Someșan, doi dintre aceștia au și început să se impună în expozițiile chinologice din țară. ”În ce privește expozițiile, suntem ceva mai începători, nu avem o mare experiență. Doar de doi ani participăm la expoziții. Datorită frumuseții acestei rase , multă lume încercând să intre cu ea pe piață. Mi se pare firesc din moment ce eu dețin această rasă să ies pe piață, inclusiv să merg în expoziții. Timur are un an și șase luni, practic e încă junior, care se mai dezvoltă cam până pe la doi ani și jumătate. Este perioada de dezvoltare specifică acestei rase. Prima oară am ieșit la un concurs cu Timur în iarnă, la o expoziție națională și internațională de la Cluj, unde a luat de trei ori Excelent, atât pe România cât și pe Europa. De asemenea, este vicecampion național, a luat Excelent 2 la expoziția de la Bistrița în urmă cu două săptămâni. Cred că luam și locul 1 pe România dar am avut o mică problemă în exercițiu, pașii au fost făcuți greșiți și am căzut pe locul 2. A fost o chestie la prezentare, nicidecum pentru câine. De asemenea, Murat, de șase luni, este fiu de mare campion, numit King. La expoziția de la Bistrița a făcut furori. Mulți prieteni de la Cluj au venit special să-l vadă pe micuțul Murat la expoziție”, a precizat Tudor Toma Someșan.IMG_0273


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.