VIDEO: Actriţa târgumureşeancă Silvana Negruţiu, din nou acasă. „Rovegan”, drama migraţiei cauzată de sărăcie Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 883 Vizualizări

VIDEO: Actriţa târgumureşeancă Silvana Negruţiu, din nou acasă. „Rovegan”, drama migraţiei cauzată de sărăcie

Turneul „Rovegan”, producţie a Asociaţiei Arena şi a Centrului de Teatru Educaţional Replik s-a încheiat, după un periplu prin opt oraşe din România, la Teatrul „Ariel” din Târgu-Mureş. Joi, 21 aprilie, în faţa unei săli arhipline, actriţele Mihaela Teleoaca, Valentina Zaharia şi târgumureşeanca Silvana Negruţiu au transpus pe scenă piesa „Rovegan”, scrisă şi regizată de Catinca Drăgănescu, după cartea „Cireşe amare” semnată de Liliana Nechita.

Probleme „scoase de sub preş”

Piesa „Rovegan” explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dintre România spre Occident, prezentând povestea unei mame nevoită de situaţia financiară să plece la muncă în Italia. „Turneul Rovegan a început în februarie și a inclus opt orașe. L-am încheiat pe 21 aprilie la Târgu-Mureș. Dacă ar fi să trag o linie acum, după această experiență, în urma reacțiilor la spectacol și a discuțiilor de la dezbateri, îmi este și mai clar că oamenii au mare nevoie să „scoată de sub preș” problemele pe care au refuzat prea mult timp să le vadă. Oamenii au nevoie de comunicare, au nevoie să vorbească despre ceea ce li se întâmplă. Am aflat că problema migrației nu îi este străină majorității. Cu toate acestea, nu este nici o preocupare pentru mulți. Noi ne-am propus, în primul rând, un proces de conștientizare pentru publicul românesc și am reușit să facem asta. Mai mult, am reușit să le trezim apetitul multor oameni spre această problemă gravă – migrația provocată de sărăcie – care ne afectează la nivel național. Sigur că publicul – în general – are nevoie de emoție, de empatie, dar este un sentiment eliberator pentru noi să vedem că un subiect de genul acesta trezește totuși interes și emoții puternice în rândul oamenilor, în vreme ce pentru majoritatea instituțiilor publice este complet neinteresant”, a precizat, pentru cotidianul Zi de Zi, actriţa Silvana Negruţiu.

„Emoțiile au fost pe mai multe planuri”

Totodată, artista originară din Târgu-Mureş, stabilită în prezent în capitală, s-a declarat încântată şi în acelaşi timp emoţionată de revenirea acasă şi de reîntâlnirea cu publicul târgumureşean. „Publicul de la „Ariel” a fost cald și prietenos. Au fost acolo aproape toți oamenii care m-au „însoțit” într-un fel de-a lungul timpului, care au făcut măcar un pas-doi cu mine dinspre copilărie spre adolescență, spre anii de liceu, până la plecarea la facultate. Eu am debutat pe scena Teatrului „Ariel” în liceu. Acolo am întâlnit niște oameni buni, care m-au lăsat să îndrăznesc să visez și care m-au ajutat să iau decizia de a da la actorie. O parte au fost pe 21 aprilie în sală. Au fost părinții mei acolo. Au fost mătuși, unchi, vecini, prieteni, cunoștințe, profesori, verișori. Peste 20 de ani din cei 28 ai mei, au fost în sală la spectacol. Așa că emoțiile au fost pe mai multe planuri. Am fost fericită și întoarcerea pe scena de acasă mi-a adus o împlinire în plus pe plan profesional”, a subliniat actriţa Silvana Negruţiu.

Text şi foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE