Home / Sanatate / Bancă de sânge, ţesuturi şi celule umane la Târgu-Mureş!

Bancă de sânge, ţesuturi şi celule umane la Târgu-Mureş!

Distribuie

Guvernul a aprobat joi, 27 aprilie, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, necesară Ministerului Sănătății, în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect PHARE (Proiectului PHARE 2006/018-147.03.11) pentru implementarea directivelor Uniunii Europene privind băncile de sânge – unitățile de transfuzie din spitale – utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane. Proiectul urmărește creșterea numărului de intervenții pentru transplantul de organe, țesuturi (în special piele pentru arsuri) și celule, destinat pacienților aflați pe listele de așteptare, precum și scăderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice.

Fondurile sunt necesare lucrărilor de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achizițiilor pentru patru bănci de țesuturi şi celule umane în București, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara, care să asigure tratament de urgență pentru pacienții care necesită transplant de țesuturi, evitându-se astfel importul și amânarea riscantă a aplicării tratamentului. Astfel, proiectul va asigura o creștere a calității asistenței medicale de specialitate, prin soluții terapeutice moderne, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de țesuturi / celule și clinici specializate din alte țări.

“Sumele alocate sunt destinate contractării și implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului PHARE. Banii vor fi alocați din bugetul aprobat Ministerului Sănătății, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocați 29,78 milioane lei și 0,32 milioane lei pentru 2018.

De asemenea, continuarea implementării proiectului PHARE în România va armoniza activitatea în domeniul băncilor de sânge, unităților de transfuzie din spitale și utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeană, evitându-se aplicarea procedurii de infringement României pentru domeniul “utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane”. În lipsa continuării proiectului și a unui control eficace în domeniile menționate, relația inter-europeană cu celelalte rețele de Bănci de țesuturi și celule devine imposibilă, contrar Directivelor Europene. Termenul de transpunere a directivei 23/2004/EC privind standardele de calitate pentru activitatea de transplant de țesuturi și celule a fost 31 august 2008”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

Florin Buicu: „Sănătatea, prioritate asumată pentru PSD”

Veste a fost primită pozitiv de deputatul PSD Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor.

„Sănătatea este pentru PSD o prioritate asumata nu numai declarată. Târgu-Mureş este un centru medical si universitar recunoscut pentru profesionalismul oamenilor. Alături de investiția in oameni prin creșterea veniturilor, creșterea numărului de mureșeni din clasa de mijloc, investițiile in infrastructura medicală si academica mureșană au loc in sfârșit. Guvernul Grindeanu a decis bugetarea finalizării dezvoltării rețelei de bănci de țesuturi si organe, prin 4 centre/bănci de țesuturi si organe ce vor fi construite in Romania, la Bucuresti, Timișoara, Iași si Târgu-Mureş. Investiția ce se va derula pentru perioada 2017-2018 in valoare de aproximativ 30 milioane lei va cuprinde si dotarea centrelor de singe. In cazul unor accidente colective cu număr mare de victime care necesită transplant de țesuturi – piele, os, tendon, cartilagii, cornee, membrane amniotică, valve cardiace), vor asigura disponibilitatea unor țesuturi procesate, stocate, carantinate și distribuite, în cele patru Bănci de Țesuturi ce urmează a fi construite și dotate cu echipamente, repartizate uniform pe teritoriul țării pentru accesibilitate urgentă si vor asigura existența în țară a acestor țesuturi. Se asigură astfel tratamentul de urgență al acestor accidentați, evitând importul si amânarea riscantă a aplicării tratamentului. Construcția centrului din Tirgu Mures face parte din cadrul  Proiectului 2006/018-147.03.11 – Sprijin pentru autorităţile de sănătate din România pentru implementarea directivelor UE privind băncile de sânge – unităţile de transfuzie – din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane”, a declarat deputatul PSD Florin Buicu.

Alex TOTH

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.