EXCLUSIV. Expoziţii şi concerte inedite, la Noaptea Muzeelor 2017 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 959 Vizualizări

EXCLUSIV. Expoziţii şi concerte inedite, la Noaptea Muzeelor 2017

Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor la Târgu-Mureş va avea loc între 20 şi 21 mai, când iubitorii de cultură sunt invitaţi cu un program variat, în mai multe locaţii din „Oraşul trandafirilor”. Detalii despre eveniment am obţinut de la Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş, instituţia care organizează Noaptea Muzeelor alături de peste 15 parteneri locali.

Reporter: Cum decurg pregătirile pentru ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor?

Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş: Plănuim ca Noaptea Muzeelor 2017 să fie şi mai bogată decât ediţiile trecute în ceea ce priveşte oferta culturală. Târgumureşenii, sper, că s-au obişnuit că Noaptea Muzeelor este într-adevăr un eveniment major cultural în viaţa oraşului şi este pentru noi şi o bucurie, o satisfacţie, că aşa de bine a fost primit de publicul târgumureşean. Evident, Noaptea Muzeelor are şi un caracter aparte, muzeele nefiind aşa de prezente în fiecare zi în viaţa oraşului, iar acest eveniment cred că e o legătură specială cu vizitatorii. Aşadar, noi intenţionăm să pornim şirul evenimentelor în ziua de joi, 18 mai, când plănuim să avem primul vernisaj al unei expoziţii de artă de mare valoare adusă din Muzeul de Artă din Budapesta, care se numeşte „Culorile Arcadiei”, colecţia Familiei Zichy. Este vorba de pictură olandeză şi italiană din secolele XVII-XVIII. Vineri, 19 mai, va avea loc un alt eveniment deosebit, în Palatul Culturii de data aceasta. Este vorba de trupa de dans András Lóránt din Târgu-Mureş, care ne va oferi o seară deosebită de dans modern.

Rep.: Când va avea loc evenimentul propriu-zis?

S.Z.: Sâmbătă, 20 mai, va începe evenimentul propriu-zis. O să avem expoziţii care sunt binecunoscute încă de anul trecut, cum este şi expoziţia „Anna – destin de femeie în secolul al XX-lea” de la Muzeul de Etnografie sau Târgurile Mureşene. Expoziţia „Anna – destin de femeie în secolul al XX-lea” va fi demontată în curând, deci cine nu a văzut-o va avea acum această oportunitate. Este vorba despre soarta unei femei în secolul XX. Evident, la fel de multe evenimente vom avea în cadrul activităţilor de pedagogie muzeală, la Palatul Culturii, în Cetatea medievală, la Muzeul de Etnografie – unde vor fi mai multe ateliere. Toate acestea vor fi regăsite în programul detaliat care va fi anunţat oficial săptămâna viitoare.

Rep.: Care va fi costul unei brăţări de acces?

S.Z.: Brăţările de acces pot fi achiziţionate din data de 5 mai. Preţul va fi acelaşi ca cel de anul trecut, respectiv 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii. Brăţările vor fi valabile şi a doua zi, duminică, la expoziţiile muzeale, însă atrag atenţia că duminică vom avea program normal de funcţionare. Palatul Culturii va funcţiona până la ora 16.00, iar restul expoziţiilor vor putea fi vizitate până la ora 14.00.

Rep.: Ce alte surprize conţine programul din acest an al Nopţii Muzeelor?

S.Z.: Duminică după-masă vom avea concerte în Piaţa Teatrului şi un mic Târg de meşteşugari, respectiv de meşteşuguri tradiţionale. Pe lista invitaţilor care vor susţine concerte amintesc trupa Luiza Zan, care este una din cele mai cunoscute soliste de jazz din România. Punctul culminant al serii va fi trupa Speak Floyd din Cluj Napoca. Vom avea ocazia să ascultăm faimoasele melodii ale formaţiei Pink Floyd.

Rep.: Care este rolul partenerilor în organizarea Nopţii Muzeelor la Târgu-Mureş?

S.Z.: Evident, am păstrat caracterul de colaborare între instituţiile judeţene şi orăşeneşti de cultură, şi nu numai. Ca şi în anii precedenţi, vom avea 15-16 parteneri, fiecare cu programe propuse, şi publicul mureşean nu a uitat evenimentele găzduite de Grădina Zoologică, activităţile de pedagogie muzeală, Teatrul Naţional, Ansamblul Artistic „Mureşul” şi Biblioteca Judeţeană Mureş. Şi în acest an avem un parteneriat cu Protopopiatul Ortodox, Biserica Unitariană, care vor avea expoziţii şi colecţii proprii. Printre partenerii privaţi şi în acest an o să avem alături de noi Muzeul Petry, care va avea programele proprii, şi sperăm ca mureşenii să aibă câteva zile de dinamism. Ne dorim ca târgumureşenii să se simtă într-un oraş viu, cultural, care are porţile deschise pentru toată lumea şi le mulţumesc tuturor partenerilor care sunt alături de noi la ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor.

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE