EXCLUSIV. „Tezaure Muzeale”. Arme unicat în România şi alte colecţii de valoare, expuse în Cetatea medievală Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 497 Vizualizări

EXCLUSIV. „Tezaure Muzeale”. Arme unicat în România şi alte colecţii de valoare, expuse în Cetatea medievală

Muzeul de Arheologie şi Istorie din incinta Cetăţii medievale din Târgu-Mureş, va găzdui, începând cu data de 19 mai, expoziţia „Tezaure Muzeale”. Aceasta este organizată de Muzeul Judeţean Mureş şi îşi propune să dezvăluie vizitatorilor exponate şi informaţii interesante despre achiziţiile şi descoperirile făcute în ultimii şase-şapte ani de specialiştii instituţiei.

Cele mai importante descoperiri arheologice din Mureş

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soós Zoltán, şi-a manifestat optimismul referitor la impactul pe care expoziţia „Tezaure Muzeale” îl va avea asupra iubitorilor de cultură din judeţul Mureş.

„Expoziţia va cuprinde activitatea Muzeului din ultimii şase-şapte ani, se numeşte „Tezaure Muzeale” şi se referă la achiziţii, descărcări arheologice, restaurări, în general la toată activitatea care se desfăşoară în cadrul muzeelor din judeţul Mureş, tot ce înseamnă îmbogăţirea patrimoniului cultural, care este procedura de îmbogăţire, cum sunt aceste piese achiziţionate sau descoperite în urma descărcărilor arheologice, cum sunt restaurate, puse în valoare şi cu cât s-a îmbogăţit Consiliul Judeţean Mureş şi patrimoniul mureşean în general în perioada respectivă de timp. Toate acestea vor fi prezentate în cadrul acestei expoziţii. Vor fi evidenţiate colecţia de Etnografie, de Artă, de Arheologie şi de Istorie şi cred că va fi o satisfacţie deosebită pentru târgumureşeni să vadă cele mai importante descoperiri arheologice de pe raza judeţului”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Soós Zoltán.

Războinicul înmormântat alături de calul său

Printre piesele expuse se va afla şi mormântul unui războinic descoperit în zona Tofalău, precum şi piese scoase la lumină în urma săpăturilor arheologice din incinta Cetăţii medievale din Târgu-Mureş.

„Un exponat foarte interesant va fi un mormânt al unui războinic care a fost înmormântat alături de calul său, posibil un războinic de origine hunică. Acesta a fost descoperit acum doi ani pe traseul Centurii de ocolire Ernei – Livezeni, în zona Tofalău. La fel de important va fi să prezentăm câteva piese importante de la săpăturile arheologice care s-au desfăşurat în Cetatea medievală din Târgu-Mureş care a devenit unul dintre cele mai importante situri medievale, cel puţin după caracterul pieselor descoperite şi după importanţa lor. Vom prezenta mai multe piese, mai ales în ceea ce priveşte cahlele de teracotă medievale, ceramica medievală, la fel de important va fi să reprezentăm atelierul de produs piese din bronz realizate la o turnătorie de bronz din secolele XV-XVI din Cetatea Târgu-Mureş, care a fost printre puţinele ateliere din Transilvania perioadei respective, industria bronzului fiind „industria high tech” din perioada respectivă. Existau foarte puţine asemenea ateliere deoarece necesitau cunoştinţe tehnologice întemeiate pentru vremurile respective”, a menţionat directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Colecţie inedită de arme

Expoziţia „Tezaure Muzeale” va conţine şi o inedită colecţie de arme, achiziţionată recent din Germania.

„Vom prezenta colecţia de arme a domnului Trozner, achiziţionată în urmă cu doi ani de Muzeul Judeţean Mureş. Este vorba de 76 de arme, unele dintre ele fiind unicat în România”, a explicat Soós Zoltán.

„Dulapul chinezesc” şi colecţia Filimon

Totodată, vor mai fi expuse piese transilvane de orfevrărie achiziţionate în anul 2016 din Germania, considerate „de mare raritate şi importanţă”, precum şi piese care provin din Palatul Teleki din Târgu-Mureş, respectiv un dulap din secolul al XVIII-lea „produs probabil la Dresda” şi intitulat „dulapul chinezesc” datorită decoraţiunilor sale, considerat „o piesă foarte rară din colecţiile din România.”

În cadrul aceleiaşi expoziţii vor fi prezentate şi piese din colecţia Filimon. „Doamna Veronica Filimon a fost binevoitoare şi a oferit Muzeului câteva piese inedite. Acestea se leagă parţial de activitatea binecunoscutului muzeograf Aurel Filimon, dar este vorba şi de activitatea doamnei Veronica Filimon, care a avut o activitate importantă de colecţionar şi căreia îi mulţumim”, a afirmat directorul Muzeului Judeţean Mureş.

La expoziţia „Tezaure Muzeale” vor fi invitaţi să participe şi colecţionari vechi din Târgu-Mureş şi din alte oraşe transilvănene.

„Ne mândrim în ultimii şase-şapte ani cu achiziţii deosebite şi ţinem să arătăm publicului ce înseamnă munca de cercetare, cum sunt aceste piese depistate, achiziţionate şi cum ajung într-o colecţie publică”, a conchis Soós Zoltán.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE