Goreni, file de istorie Slider
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 568 Vizualizări

Goreni, file de istorie

Dezvelirea Monumentului Eroilor din localitatea Goreni avută loc duminică, 23 aprilie, a fost prefațată de o lecție de istorie a localitățíi oferită celor prezenți de profesoara Silvia Câmpean. 1 prof Silvia Campean (1)Localitatea Goreni este așezată pe malul Luțului, într-un loc de un pitoresc deosebit. Prima denumire a localității a fost Széplak, loc frumos, iar realitatea nu dezminte acest lucru. Această minunată așezare datează din punct de vedere arheologic din epoca nouă a pietrei, din neolitic, fapt demonstrat prin săpăturile arheologice efectuate pe raza comunei de cătrea Muzeul Județean de Istorie, precum și de către inimosul și regretatul profesor Mihail Câmpean, fiu al satului Goreni. Din punct de vedere documentar, satul Goreni datează din secolul XIII, respectiv din anul 1228, când regele Ungariei Andrei al II-lea, a dăruit printr-un act magistrului Dionisie teritoriul din jurul Reghinului, printre care se afla și localitatea Széplak”, a precizat prof. Silvia Câmpean.

De unde denumirea actuală de Goreni ?

După marele act al unirii de la 1 decembrie 1918, când se punea problema găsirii unei denumiri românești a localității, satului i s-a atribuit denumirea de Goreni, după numele lui Gorea Câmpean, fiul lui Ioan Câmpean, cel care a fost ucis mișelește în pădurea de la Teaca în anul 1848 și care își doarme somnul de veci în cimitirul ortodox din Goreni”, a menționat prof. Silvia Câmpean.

Eroii revoluției de la 1848

Lecția de istorie a cuprins și momentul revoluției de la 1848, satul Goreni plătind tribut de sânge. În legiunea prefectului Constantin Roman Vivu, originar din Pintic, au intrat din Goreni atât români cât și unguri, Biro Samuel, Logigan Crăciun, Nagy Francisc, Ștefan Demeter Ioan, dovadă că nu era o luptă a românilor contra ungurilor, ci o luptă a celor săraci și oprimați împotriva celor bogați și asupritori. Alt moment dureros pentru istoria Goreniul se leagă tot de revoluía de la  1844 când, după înfrăngerea revoluției, deși s-a declarat armistițiul general, s-au înființat așa numitele tribunale de sânge care ucideau fără judecată pe cei care au participat la revoluție, sau care erau bănuiți că ar fi participat. Astfel, din Goreni au fost ridicați 29 de bărbați , uciși mișelește în locul numit ”La Căstăi”, în data de 9 martie 1849”, a spus Silvia Câmpean.

Evocarea Protopopului Elie Câmpeanu

2 Elie Campeanu 001Au fost amintite personalitățile pe care localitatea Goreni le-a dat istoriei, printre care și cea e Protopopului Elie Câmpeanu, ctitorul Catedralei Greco-Catolice din Târgu-Mureș, actulamente Catedrala Mică. Această mică așezare dar cu gospodari unul și unul a dat țării oameni mari, profesori, ingineri, cadre militare, juriști, preoți, dar și muncitori harnici și pricepuți. Din Goreni s-a ridicat propopul greco-catolic Elie Câmpeanu, care a fost printre altele membru în Parlamentul României, dar și protopop de Târgu-Mureș. Datorită Sfinției Sale s-a ridicat catedrala greco-catolică din centrul Târgu-Mureșului. Unul dintre cei patru fii ai dânsului, și anume Liviu Câmpeanu a fost medicul personal al Regelui Carol al II-lea. De asemenea, profesorul și inimosul arheolog Mihail Câmpeanu,  a reușit prin strădania dânsului să demonstreze vechimea acestor localități, satele comunei aflându-se în patrimoniul arheologic al țării. A educat multe generații de elevi, sădindu-le în suflet dragostea de țară, de neam, dar mai ales dragostea de locurile natale. Exponatele arheologice se află expuse atât la Muzeul Județean de Istorie cât și la Muzeul din Batoș, cel mai dotat muzeu sătesc din județul Mureș”, a spus Silvia Câmpean.3 (2)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE