Cosmina Price: „Până la urmă, literatura rămâne fondată pe fărâme de sensibilitate” Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 755 Vizualizări

Cosmina Price: „Până la urmă, literatura rămâne fondată pe fărâme de sensibilitate”

Cosmina Price a obținut Premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, desfășurată în perioada 25-29 aprilie în Alba Iulia. Cosmina este elevă în clasa a XII A – matematică-informatică bilingv engleză, la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. După ce în ediția din 5 mai v-am prezentat un interviu cu Raluca Marian, profesoara elevei, acum vă invităm să citiți câteva dintre gândurile Cosminei Price despre olimpiadă și despre pasiunea pentru literatură.

Reporter: Cum a fost la Alba Iulia?
Cosmina Price: Alba-Iulia ne-a readus aproape într-o manieră literară cu ocazia olimpiadei care capătă o dublă înfățișare datorită desfășurării în anul ce anunță sosirea centenarului Marii Uniri din 2018. Organizatorii și-au dovedit în acest sens dragostea de patrie și, implicit, de limbă, iar șederea a fost cel puțin plăcută.

Rep.: Cum au fost subiectele și ce înseamnă premiul pentru tine?
C.P.: În această atmosferă festivă, subiectele primite au avut rolul prioritar de a oferi o șansă exploatării simțului artistic, respectiv lingvistic, prin libertatea indusă de propria interpretare și structurare a cerințelor de lucru. De altfel, premiul înseamnă pentru mine un gest de recunoștință adresat firii, adresat sufletului colectiv care nu ezită să se manifeste.

Și mai importantă este însă complexitatea câștigului ce se amplifică odată cu experiența de a cunoaște dedicația din partea fiecărui participant și dăruirea fiecărui profesor îndrumător.

Până la urmă, literatura rămâne fondată pe fărâme de sensibilitate și, după părerea mea, „perpetuarea” acesteia devine unul dintre cele mai semnificative acte de umanitate.

Rep.: Ce îți mai place să faci?
C.P.: Apreciez în mod deosebit toate formele de artă pentru simplul motiv că ele reprezintă, cum am mai spus, modalități de „a fi tu însuți”, ca să-l citez totodată pe Verlaine. Nu am alte pasiuni care să vizeze alte domenii mai concrete, decât dacă se ia în calcul sportul static al observatului devenit clișeic.

Rep.: Ce planuri ai pentru facultate?
C.P.: În momentul de față sunt în căutarea unui drum sau, poate mai bine zis, a unui proces de definire a începutului care mă așteaptă. Prima mea încercare în acest parcurs va fi urmarea unui profil de litere.


Vezi și

Raluca Marian, profesoara Cosminei Price – locul III la Naționala de Română: „Chiar am sărit în sus de bucurie”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE