VIDEO, FOTO INEDIT: „Zidul Plângerii” de la Bezid, monument unic în judeţul Mureş Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 714 Vizualizări

VIDEO, FOTO INEDIT: „Zidul Plângerii” de la Bezid, monument unic în judeţul Mureş

Localnicii strămutaţi de regimul comunist din Bezidul Nou, sat aflat la circa 2 kilometri de oraşul Sângeorgiu de Pădure şi inundat în anii 80 pentru a face loc unui lac de acumulare artificial în valea pârâului Cuşmed, au ridicat, în anul 1995, un monument denumit „Zidul Plângerii”.

Acesta se află amplasat în curtea unei case situată în apropierea indicatorului auto „Bezidul Nou”şi este copia unei faţade de casă din satul înghiţit de ape.

„Acum satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foştii locuitori ai celor 180 de case, răspândite prin lume, îl plâng şi azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat şi l-au inundat. Astfel au desfiinţat o comunitate unică din punct de vedere istoric şi religios – în care au trăit laolaltă familii de diferite naţionalităţi şi credinţă, în deplină înţelegere şi bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor şi ale sabatarianilor ardeleni s-au muţit pentru totdeauna. Acest loc să fie simbolul toleranţei între religii”, este scris pe o inscripţie aflată pe „Zidul Plângerii”.

În aceeaşi curte, vizitatorii au posibilitatea să vadă o lucrare artistică de excepţie, respectiv o reconstituire în viziune plastică a satului de 180 de case înghiţit de ape, precum şi o expoziţie de fotografii cu uliţele neinundate ale satului Bezidul Nou.

Text şi foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE