Home / Cultură / Papa Francisc, invitat la 80 de kilometri de Târgu-Mureş!

Papa Francisc, invitat la 80 de kilometri de Târgu-Mureş!

Distribuie

Papa Francisc a fost invitat, pentru anul viitor, la Blaj, centrul greco-catolicismului din România, invitaţia oficială fiind adresată de cardinalul Lucian.

„Există o invitaţie adresată de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, deci o invitaţie oficială, nu doar în nume personal, ci şi în numele Sinodului, adică al tuturor episcopilor, de a veni la Blaj. Ar avea o relevanţă în primul rând pentru faptul că data trecută, la precedenta vizită a unui pontif în România, nu s-a putut realiza o astfel de vizită. Papa Ioan Paul al II-lea a rămas doar la Bucureşti. De data aceasta, toţi creştinii greco-catolici, catolici în general, l-ar aştepta (pe Papa Francisc n.r.) aici. Şi cred că ar fi binevenită”, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, pentru AGERPRES, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, Claudiu.

În plus, a menţionat episcopul, se împlinesc şi 100 de ani de la Marea Unire.

„În al treilea rând, anul viitor, sperăm să avem şi o slujbă de beatificare a celor şapte episcopi martiri şi sperăm, de asemenea, din tot sufletul ca Papa Francisc să celebreze acest moment. Ne-am bucura să fie la Blaj, pe Câmpia Libertăţii. Sigur, asta e dorinţa noastră, ne rugăm pentru asta şi sperăm din tot sufletul”, a afirmat Episcopul Claudiu.

Înaltul ierarh greco-catolic nu crede că ar putea fi un impediment logistica legată de desfăşurarea unei asemenea vizite, ţinând cont că Blajul este un oraş mic, de provincie.

„Cred că asta nu ar fi neapărat o problemă. Papa Francisc nu se formalizează şi în discursurile sale apare foarte mult zona de periferie. Îi invită pe creştini, pe preoţi, pe episcopi să meargă spre periferie. Din acest punct de vedere, cred că nu există nicio problemă. Nu aşteaptă Sfântul Părinte spaţii ample şi somptuoase. E, aşa cum ştiţi, foarte modest şi nu văd absolut nicio problemă în a fi la Blaj”, a conchis Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Săptămâna trecută, Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucureşti, Ioan Robu, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte vizita Suveranului Pontif în cursul anului viitor, în România, moment ce ar putea coincide cu evenimentul de beatificare a şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din ţara noastră care au murit în închisorile comuniste.

”Nu ştim când va veni, dar suntem aproape siguri că va veni anul viitor. Am putea să vedem legătura care există între vizita Papei şi beatificarea episcopilor greco-catolici pentru că nu ştim când va veni Sfântul Părinte, dar credem că va fi de acord Suveranul Pontif să facă această beatificare odată cu vizita în România. Eventualele întârzieri în procesul de pregătire a beatificării la Roma pot fi grăbite dacă vizita Papei Francisc va avea un termen exact. Atunci se vor pune de acord ca tot ceea ce înseamnă proces de beatificare să fie făcut într-un timp mai scurt”, a spus arhiepiscopul Robu.

Cei şapte episcopi martiri sunt Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat, pentru prima oară, o vizită în România, o ţară majoritar creştin-ortodoxă. Era prima vizită a unui Papă în România.

(Sursa: www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

1 comentariu

  1. Târgu-Mures nu are nicio legătura si niciun merit cu vizita lui Papa la Blaj, nici măcar cu faptul ca aici ar ateriza Papa cu avionul, nici aeroport nu avem, vai de capul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.