Home / Cultură / VIDEO, FOTO: Doi muzicieni tineri, susţinuţi de Azomureş să participe la Festivalul „Academia Sighişoara”

VIDEO, FOTO: Doi muzicieni tineri, susţinuţi de Azomureş să participe la Festivalul „Academia Sighişoara”

Distribuie

Doi elevi muzicieni de la Liceul de Artă din Târgu-Mureş vor beneficia de o bursă din partea companiei Azomureş şi astfel vor participa la ediţia din acest an a Festivalului „Academia Sighişoara”, eveniment care va avea loc în perioada 1-14 august, în Sighişoara.

Şase candidaţi, două burse şi o „rezervă”

La preselecţia organizată vineri, 12 mai, în Sala Mică din incinta Palatului Culturii din Târgu-Mureş, au participat şase tineri, iar în urma audiţiilor juriul i-a ales pe Antal Andrea (pian) şi Alexandru Dascăl (canto), care o vor avea ca „rezervă” pe Angela Bianca Moldovan (pian). La audiţii au mai participat Balint Beatrix (vioară), Ordog Timea (canto) şi David Mărginean (canto).

„Am venit la această preselecţie în primul rând pentru a cânta şi în al doilea rând pentru bursă. Pentru mine, muzica este totul, aş putea spune că este o evadare către realitate. Mă preocupă muzica de când eram mic, dar la Liceul de Artă m-am dus doar în clasa a IX-a, la secţia de Canto”, a declarat Alexandru Dascăl, care a mărturisit că visul său este să studieze în Italia şi ulterior să evolueze pe marile scene ale lumii.

„Sunt la Liceul de Artă din clasa I-a şi pentru mine muzica înseamnă totul. Îmi place foarte mult muzica şi am venit aici la preselecţie în primul rând pentru a cânta la pian şi pentru a fi văzută că îmi place muzica. Am auzit că festivalul este foarte bun şi vreau să învăţ în primul rând”, a afirmat Antal Andrea care se pregăteşte să ajungă pe marile scene mondiale, atât ca solistă cât şi cu muzică de cameră.

„Sunt elevă la Liceul de Artă din clasa I-a, la pian. Muzica pentru mine este totul, e tot ce mi-am dorit vreodată. După absolvire aş vrea să merg la Conservator, la pian. Vreau să fiu pianistă. Am ales pianul deoarece m-a îndrumat mama mea, şi ea a fost pianistă, şi mi-a plăcut acest instrument încă de când eram mică”, a menţionat Angela Bianca Moldovan.

Vasile Cazan: „Artiştii ne fac viaţa mai frumoasă”

Audiţiile au fost jurizate de dirijorul Vasile Cazan – directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş şi prof. Béres Melinda – reprezentanta „Academia Sighişoara.”

„Mi se pare îmbucurător faptul că tânăra generaţie târgumureşeană se implică în transmiterea mesajului artistic. Este foarte important faptul că sunt sprijiniţi, Azomureş se implică din nou pentru susţinerea tinerelor talente mureşene, este necesar să îi susţinem pe aceşti copii talentaţi pentru că oricum viaţa este destul de grea, destul de complicată, şi dacă artiştii nu ne fac puţin viaţa mai frumoasă, atunci ne este şi mai greu. Mă bucură că avem copii valoroşi la Liceul de Artă din Târgu-Mureş şi concursul de astăzi a demonstrat din nou că există potenţial, există o varietate din care să alegi, au fost cântăreţi, pianişti, instrumente cu coardă, vioară, aşadar este o bună perspectivă pentru acest liceu, pentru oraş, şi încă o dată vreau să mulţumesc organizatorilor care an de an se implică în susţinerea copiilor talentaţi din Târgu-Mureş”, a declarat directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.

Azomureş, burse pentru comunitatea târgumureşeană

Importanţa Festivalului „Academia Sighişoara” în viaţa culturală a judeţului Mureş a fost subliniată de Ovidiu Maior, PR manager al companiei Azomureş, care a transmis totodată felicitări tuturor tinerilor muzicieni care s-au înscris la audiţiile pentru obţinerea celor două burse oferite în acest an.

„Din 2013 suntem parteneri, sponsori, ai Festivalului „Academia Sighişoara”. S-a dovedit a fi un eveniment foarte important pentru promovarea artei, pentru promovarea judeţului Mureş, e vorba şi de o afinitate, deoarece domnul Gavrilovici, cel care coordonează activitatea, este un român stabilit în Elveţia, iar din 2012 se ştie că acţionariatul combinatului Azomureş este elveţian. Astfel, colaborarea pe acest subiect a devenit şi mai strânsă. Am constatat că Academia Sighişoara este un festival foarte bine văzut la nivel naţional şi internaţional, promovează tinerii, le oferă timp de două săptămâni cursuri interesante, care se dovedesc a fi foarte utile pentru viitoarea lor carieră. De aici şi ideea de a oferi burse pentru comunitatea târgumureşeană, având în vedere că există un Liceu de Artă cu tradiţie în Târgu-Mureş, există tineri care se pregătesc în acest domeniu. Anul trecut am avut cinci candidaţi, anul acesta au fost şase, şi speranţa noastră este că începând cu anul viitor vor fi tot mai mulţi. Îi susţinem pe aceşti tineri să devină muzicieni de renume şi să reprezinte la un moment dat oraşul pe scenele lumii”, a menţionat Ovidiu Maior.

Text şi foto: Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bernadette Szocs, început fulminant la WTT Champions Incheon 2024

Distribuie Mureșeanca Bernadette Szocs a avut un început fulminant la WTT Champions Incheon 2024. Potrivit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.