Home / Business / FOTO: Start-Up Nation, la două săptămâni de start. Beneficiile programului, prezentate la Târgu-Mureş

FOTO: Start-Up Nation, la două săptămâni de start. Beneficiile programului, prezentate la Târgu-Mureş

Distribuie

Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, şi Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, au prezentat marţi, 16 mai, în Sala mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, în faţa unei audienţe numeroase, detalii despre programul Start-Up Nation.

Acesta a fost aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi se adresează cetăţenilor români, cu vârsta minimă de 18 ani, care vor să înfiinţeze o firmă. El are ca obiectiv principal stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi facilitarea accesului acestora la finanţare.

Demararea programului, „pe ultima sută de metri”

În prezentarea sa, Ilan Laufer a precizat că vizita de la Târgu-Mureş face parte dintr-un tur realizat în toată România, până în prezent programul Start-Up Nation fiind prezentat în peste 30 de judeţe. „Ne aflăm în acest moment pe ultima sută de metri din toate punctele de vedere, şi a schemei, şi a procedurilor şi a anexelor şi legea în acest moment se află la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Sper ca în cel mai scurt timp să putem să dăm drumul perioadei de înscriere, care va începe în aproximativ două săptămâni şi va dura o perioadă de 30 de zile”, a declarat Ilan Laufer.

Condiţii de eligibilitate simplificate

Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a menţionat că în urma dezbaterii publice şi a turneului de promovare al programului au fost simplificate mai multe condiţii de eligibilitate. „Iniţial, se prevedea crearea a două locuri de muncă şi menţinerea acestora pentru o perioadă de trei ani de zile, iar în acest moment ca să deveniţi eligibili în cadrul programului Start-Up Nation trebuie să creaţi o firmă după data de 30 ianuarie 2017, să creaţi minim un loc de muncă şi să îl menţineţi pentru o perioadă de doi ani de zile. Grantul maxim pentru cei care aplică este de 200.000 de lei, iar echipamentele pe care le vor achiziţiona în cadrul acestui program trebuie menţinute pentru o perioadă de trei ani de zile. Ce e important de menţionat este faptul că şi chiriile, şi salariile, şi alte cheltuieli care nu au fost eligibile la început sub forma care a fost programul prevăzut, sunt în acest moment cheltuieli eligibile, deci inclusiv chiriile, salariile – care vor fi plafonate la nivelul salariului mediu pe economie, sunt cheltuieli eligibile pentru maximum un an de zile, perioada de implementare a programului”, a punctat Ilan Laufer.

Domenii exceptate

Totodată, Ilan Laufer a subliniat că în privinţa stabilirii punctajului există o grilă foarte clară şi a recomandat viitorilor aplicanţi să deţină planuri de afaceri foarte bune. „Ceea ce le recomand tuturor care doresc să aplice este să ştie foarte bine ce îşi doresc să facă, fiindcă odată ce vor accesa aceşti bani au o şansă şi într-adevăr trebuie să fie foarte bine focusaţi, să facă un plan foarte bine gândit şi să se ţină de el. Cred că asta este cheia succesului”, a afirmat Ilan Laufer.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a arătat că există şi domenii exceptate de la programul Start-Up Nation. „Sunt câteva domenii, şi în primul rând tot ce înseamnă parte de producţie în agricultură, deci prelucrare primară agricolă, sunt alte programe care nu sunt finanţate prin intermediul programului Start-Up Nation, dar şi lista codurilor CAEN eligibile puteţi să o găsiţi pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat”, a explicat Ilan Laufer. „Am extins cât de mult ne-a permis legea şi anumite restricţii lista codurilor CAEN eligibile. Sunt foarte multe coduri CAEN eligibile, sunt exceptate cele care sunt din zona armamentului, alcoolului, tutunului, acestea sunt exceptate de la finanţare, şi cele agricole care au alte programe în acest sens”, a completat secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

„Oricine poate să atingă performanțe extraordinare”

La întâlnire a participat şi omul de afaceri Vasile Gliga, preşedintele PSD Mureş, în opinia căruia Start-Up Nation este un program revoluționar, care vine în sprijinul celor care vor să pornească o afacere, dar până acum au avut resursele necesare. ”Ca om de afaceri, înțeleg ce înseamnă începuturile, când ești tânăr, nu ai spațiu de producție, nu ai bani să cumperi primele utilaje, nu îți permiți să angajezi oameni în plus, nu are cine să îți dea un sfat bun. Am pornit de la doi oameni, iar acum suntem cunoscuți pe toate continentele. Acum, cu ajutorul acestui program, oricine poate porni pe calea pe care nu și-a permis-o până acum și poate să atingă performanțe extraordinare. Programul Start-Up Nation acoperă exact primele nevoi ale celor care vor să se lanseze în afaceri. Mai mult, birocrația este redusă la minim, banii se acordă rapid, iar cerințele sunt cele pe care trebuie să le îndeplinească aproape orice firmă la înființare. Sunt convins că programul Start-Up Nation va fi un sprijin puternic pentru o mai bună dezvoltare a economiei românești”, a declarat Vasile Gliga.

Text şi foto: Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.