Un festival fain cu un aer clandestin și concurenți extraordinari Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 571 Vizualizări

Un festival fain cu un aer clandestin și concurenți extraordinari

International Youth Jazz Competition and Festival/Festivalul Internațional Studențesc de Jazz și-a trăit ediția a IX-a în perioada 10-14 mai la Jazz&Blues Club din Târgu Mureș. Au fost cinci seri cu concerte, 4 dimineți cu workshopuri, trei zile de concurs și o gală cu multe premii.

„Este un festival care încetul cu încetul își deschide aripile pentru un scop foarte imortant, acela de a uni spiritele tinerilor muzicieni”, a spus Mike Godoroja, cel care a prezentat gala de premiere. Godoroja, în asentimentul membrilor juriului, a remarcat că anul acesta nivelul concursului a fost „incredibil de mare”. „Juriul a fost luat prin surprindere de performanța incredibilă a unor muzicieni care aveau chiar 14 și 15 ani.”

„Spunem de fiecare dată că juriul a avut dificultăți în a alege câștigătorii, dar anul acesta are cu adevărat sens ceea ce spun. Se pare că a crescut foarte mult nivelul față de anii trecuți. De obicei spun că nu susțin concursurile în muzică, deși fiind un membru al juriului și un susținător al acestui concurs de ani de zile, dar după cum a spus și Bartók Béla, caii ar trebui să fie în concurs, nu muzicienii”, a spus și pianistul și compozitorul Péter Sárik.

Câștigătorii International Youth Jazz Competition and Festival

Premiul pentru cea mai bună formație a fost acordat celor din The Jazz Residence din Olanda. Premiul pentru cel mai mai bun intrumenstist a fost câștigat de pianistul Pintér Péter din Budapesta, Ungaria. Anita Petruescu, din București, a primit premiul pentru cea mai bună voce feminină, iar premiul echivalent pentru băieți i-a revenit lui Sandu Bantaș din Iași. Premiile speciale acordate de juriu le-au primit Szász Ágnes Quartet, Budapesta, și Farkas Zsolt, voce, tot din Budapesta.

The Jazz Residence este o formație din care fac parte șase studenți de la Conservatorul Regal din Haga, Olanda. Sextetul își găsește inspirația în muzica contemporană a lui Snurky puppy, Christian Scott, Braxton Cook și Robert Glasper. Pianistul Sergio și chitaristul Olivier au câștigat premiul I la Concursul Prințesei Christina și la faimosul Dutch Goois Jazz festival.

Pintér Péter, născut în 25 septembrie 1987. A studiat pian clasic la Liceul de muzică „Richter János”, apoi, între 2006 și 2010, a studiat la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta la pian jazz.

Anita Petruescu este una dintre studentele cu cele mai spectaculoase din cadrul secției de Jazz-Muzică ușoară a Universității Naționale de Muzică din București.

Sandu Bantáș este student în anul I la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, specializarea Compoziție Jazz-Muzică ușoară, sub îndrumarea prof. univ. dr. Romeo Cozma și lector univ. dr. Dan Spînu. Sandu este membr al Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky” din cadrul Casei de Cultură a Studenților Iași.

Szász Ágnes este din Săcele, județul Brașov, și studiază în Budapesta. După ce a absolvit un liceu de informatică și o facultate de științe ale mediului, s-a încris la Școala populară de Arte secție de chitară clasică și muzică ușoară. „De atunci a început un nou capitol în viața mea”, spune Ágnes. În prezent este vocalistă, are propriile melodii, prelucrări de muzică populară și uzică internațională în direcția jazzului, bluesului și muzicii funky.

Farkas Zsolt s-a născut în 1999, a început să cânte la pian la vârsta de 6 ani și să cânte la 11 ani. A câștigat ma multe premii, iar în prezent este student la Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta.

În timpul festivității, fiecare dintre cei premiați au cântat câte o piesă, pianistul Pintér Péter, acompaniindu-i și pe câștigătorii de la secțiunea voce. După aceea au urcat pe scenă On Impulse Trio cu Deborah Carter pentru ultimul concert al ediției a IX-a a International Youth Jazz Competition and Festival.

Păreri și păreri de rău

Din ce-am prins eu din festival cele mai faine momente au fost workshopul lui Péter Sárik, despre care voi scrie separat, concertul Sorin Zlat (pian) Trio, concertul Teodorei Enache (voce) cu Petr Klohmann (saxofon) și Yuriy Sych (pian), jam sessionul de după și gala de premiere. O să vă spun imediat și de ce am amintit jam sessionul și gala.

Înainte, să explic rapid faza cu aerul clandestin. International Youth Jazz Competition and Festival se întâmplă în Târgu Mureș de nouă ani și e un festival cu un potențial foarte fain, dar care, desfășurându-se anul acesta doar la Jazz&Blues (și în Bunker – e tot acolo), îmi dădea senzația – când ajungeam, de întâmplare periferică, aproape clandestină și mă gândeam că… de ce? Nu stau acum să găsesc explicații, spun doar că un pic de boost finaciar (aici vezi Primărie & Consilu Local și nu doar), concerte în spații mai centrale, poate afară, poate în Palatul Culturii, și un pic mai multă atenție în promovarea programului de concurs – nici nu atât musai a programului de concurs, cât a concurenților, ar da întâmplării altă patină și ar face ca mai mulți oameni să se bucure de ceea ce Demeter József încearcă să ofere orașului.

De ce am amintit jam sessionul și gala… pentru că după gală mi-a părut rău că nu am fost să văd programul de concurs, auzisem și văzusem doar câțiva dintre concurenți vineri noapte, după concertul Teodora Enache Trio, mi-au plăcut și a fost tare când la gală au fost și premiați câțiva dintre cei pe care îi văzusem.

__

Mai multe fotografii găsiți pe pagina de facebook a Jazz&Blues Club.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE