Home / Invatamant / FOTO: Gala olimpicilor la istorie și științe socio-umane

FOTO: Gala olimpicilor la istorie și științe socio-umane

Distribuie

Cei mai buni elevi din județul Mureș, în anul școlar 2016-2017, la istorie și discipline socio-umane au fost premiați de Universitatea „Petru Maior” și de Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Gala de premiere, aflată la a treia ediție, s-a desfășurat luni, 22 mai, de la ora 14.00, în Aula Magna a UPM. Au fost premiați elevii care au reprezentat județul Mureș la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare și elevii care au obținut locurile II și III la etapele județene. De asemenea, vor primi diplome și elevii care au obținut mențiuni la fazele județene. La gală au fost invitați, pe lângă elevi, profesorii și părinții acestora.

Premianți de la istorie

Elevii premiați pentru obținerea locului I la Olimpiada de Istorie – etapa județeană sunt: Ilie Gabriel Mariș – Colegiul Silvic Gurghiu, Patricia Cătană – Colegiul Național „Unirea”, Petru Adrian Sabău, Liceul tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin, Diana Serena Pop – Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș, și Mădălina Ecaterina Târșoagă – Colegiul Național „Unirea”.

Premianți la educație și cultură civică

Pentru obținerea locului I la Olimpiada de Educație Civică – faza județeană au fost premiate elevele Ana Atănăsoaie și Alisia Diana Blum de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin. Pentru obținerea locului I la Olimpiada de cultură civică au primit premii elevele: Mara Ilovan și Vladiana Mariș de la aceeași școală gimnazială din Reghin.

Premii pentru locurile I la logică, psihologie, economie, sociologie și filozofie

Premiul pentru locul I la Olimpiada județană de Logică, Argumentare și Comunicare la primit Radu Cătălin Răuță de la Colegiul Național „Unirea”; pentru locul I la Olimpiada județeană de Psihologie a primit premiu Oana Ștefania Oltean – Colegiu Național „Unirea”; pentru locul I la Olimpiada județeană de Economie: Alexandru Căliman – Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”; pentru locul I la Olipiada județeană de Sociologie: Antonia Muscă – Colegiu Național „Unirea”; și pentru locul I la Olimpiada județeană de Filozofie: Oana Andrada Vultur – Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”.

Cei mai buni la concursurile școlare

Sergiu Vasile Cozoș, elev al Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”, a fost premiat pentru obținerea locului I la etapa județeană a Concursului național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”. Pentru ocuparea locului I la etapa județeană a Concursului național „Democrație și toleranță” au fost premiați elevii: Maria Claudia Pop, Mihai Mera și Ana teodora Atănășoaie de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin. Andrei Florea și Raul Iuga au fos premiați pentru obținerea locului I la Sesiunea de referate și comunicări științifice ale elevilor la istorie – faza județeană. Elevele Colegiului Agricol „Traian Săvulescu” Bianca Babuc, Raluca Pop și Ionuț Linca au fost premiate pentru obținerea locului I la faza județeană a Concursului național „Cultură și civilizație în România”.

Apreciere și încurajare

„Prin acest eveniment ne dorim să încurajăm excelența și să încurajăm performanța, atât a cadrelor didactice cât și elevelor care-și rup bucățele din timpul lor pentru a se pregăti suplimentar și a participa la astfel de concursuri și pentru a aduce cinste orașului”, a spus Mihaela Boloș, directorul Departamentului Istorie şi Relaţii Internaţionale al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul UPM, în deschiderea evenimentului.

Istoricul Cornel Sigmirean, președintele Senatului UPM, le-a transmis un mesaj de întâmpinare elevilor care urmau să fie premiați spunându-le să primească invitația în Aula Magna a universității ca pe una „într-un fel de templu”, deoarece sala găzduiește cele mai importante evenimente organizate în cadrul instituției. „Facem un gest de noblețe pentr cei care s-au încoronat prin meritele lor și devin o elită a învățământului mureșean”, a spus Sigmirean despre gala de premiere.

Dumitru Mircea Buda, prodecanul Facultății de Științe și Litere din cadrul UPM, a vorbit despre faptul că științele umane, cu excepția profilelor economice se află într-o criză. „Alcătuiesc fizionpmia unei Cenușărese tragice pentru ceea ce înseamnă societatea și percepția despre cercetarea relevantă în acest moment, nu numai în România, dar, în general, și în Occident”, a precizat Dumitru Mircea Buda. Acesta consideră că această criză va avea repercursiuni grave în viitor asupra societății contemporane, spundu-le elevilor că „vom fi doar niște roboței setați pe consum și pe manipulare, uneori pe automanipulare” dacă nu vom lăsa istoria, logica, istoria științele umane, științele politice, literatura să ne ocupe spații tot mai vaste din precupările noastre.

În finalul intervenției sale Dumitru Mircea Buda i-a invitat pe elevi să studieze în cadrul UPM. „Îmi doresc să vă vă și eu în băncile Facultății de Științe și Litere. Probabil știți că Universitatea noastră are o foarte puternică structură centrată în jurul istoriei, în jurul științelor politice, a relațiilor internaționale și a studiilor europene”. Prodecanul Facultății de Științe și Litere a mai menționat și faptul că UPM se mândrește de anul acesta, în cadrul Școlii de Studii Doctorale, pe lângă cea dedicată literaturii, și cu o școală de studii istorice și aplicate „cu perspective absolut fabuloase de dezvoltare”.

FOTO: Gala olimpicilor la istorie și științe socio-umane


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.