Tinerii de la Papiu vor dezbate la Piatra Neamț Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1369 Vizualizări

Tinerii de la Papiu vor dezbate la Piatra Neamț

Faza județeană a Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” s-a desfășurat luni, 22 mai, de la ora 13.00, la Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” din Târgu Mureș. Concursul „Tinerii dezbat” are de anul acesta statut de olimpiadă și potrivit regulamentului de organizare competiția are scopul de a contribui la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public. De asemenea, „practica dezbaterilor îi pregătește pe tineri să acționeze și să participe inteligent în viața socială, să investigheze și să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici și constructivi în abordările asupra unui subiect”.

În competiția județeană s-au înscris echipe din câte trei elevi de la șase licee pentru secțiunea începători: Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu”, Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Luduș, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Colegiul National „Unirea” și Colegiul National „Alexandru Papiu Ilarian”. La secțiunea avansați s-au înscris echipe de la patru licee: „Gheorghe Marinescu”, Papiu, Unirea și Agricol.

Moțiunile pentru „Tinerii dezbat”

Elevii au dezbătut moțiunile propuse de Ministerul Educației Naționale, dezbaterile desfășurându-se între două echipe: una având rol de susținător al moțiunii (guvern), cealaltă având rolul opoziției. Moțiunile propuse pentru secțiunea începători au fost: 1. Acest parlament crede că introducerea măsurilor de toleranță zero pentru acte de violență în școli ar duce la reducerea acestora și 2. Acest parlament crede că rețelele de socializare ar trebui să nu fie accesibile minorilor sub 13 ani. Moțiunile dezbătute de elevii de la secțiunea avansați au fost: 1. Acest parlament ar reduce vârsta de vor la 16 ani și 2. Protejarea mediului înconjurător e mai important decât dezvoltarea. Un aspect care merită menționat e faptul că elevii au trebuit să se pregătească pentru ambele roluri pentru că aveau de unde să știe dacă vor dezbate în calitate de susținători sau de opozanți ai moțiunilor.

„Profesorii pregătitori au fost și arbitri. Fiecare rundă a fost decisă de un program de calculator specific concursurilor de dezbateri, astfel s-a asigurat obiectivitate și transparență în distribuirea rolurilor”, mi-a explicat profesoara de limba engleză Briena Stoica, de la Colegiul Național „Papiu”, director de turneu în cadrul Olimpiadei „Tinerii dezbat”.

Câștigătorii

După trei runde de dezbateri, la secțiunea începători, cei mai buni au fost: locul I – Diana Truța, Radu Borșan și Cristian Moldovan de la Colegiul Național „Papiu”, pregătiți de profesorii Radu Pop și Briena Stoica; locul al II-lea – Andreea Cotoi, Alexandra Mărginean și Andrei Chibelean, Colegiul Național „Unirea”, pregătiți de profesorul Adrian Costea; locul al III-lea – Alexandra Deteșan, Adriana German și Alin Popviciu, Liceul „Gheorghe Marinescu”, pregătiți de profesoara Ancuța Pașcan.

Secțiunea avansați: locul I – Silvia Bleahu, Sara Gorea și Anca Sâmpetrean, Colegiul Național „Papiu”, pregătiți de profesoarele Cristina Poruțiu și Briena Stoica; locul al II-lea – Roxana Șandor, Denisa Turcu și Alexandru Todea, Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu”, pregătiți de profesoara Andrada Mare; locul al III-lea – Silviu Pogăcean, Teodora Fazakas și Adina Drăghici, Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu”, pregătiți de profesoara Ancuța Pașcan.

Finala națională „Tinerii debat” la Piatra Neamț

Echipele care au ocupat locurile I la faza județeană vor participa la faza națională a Olimpiadei „Tineri dezbat”, care se va desfășura în perioada 10-15 iulie în Piatra Neamț.

Moțiunile pe care le vor pregăti elevii pentru faza națională, secțiunea începători sunt: 1. Acest parlament crede că votul obligatoriu va crește calitatea democrației în România; 2. Acest parlament crede că amenzile mai mari pentru cei care nu colectează selective deșeurile vor avea efecte mai bune decât măsurile de încurajare/simulare; 3. Acest parlament consider că gramatica limbii române ar trebui reintrodusă în programa de liceu. Pentru secțiunea avansați au fost propuse moțiunile: 1. Acest parlament ar introduce condiția de achitare a contravalorii studiilor universitare pentru absolvenții care aleg să profeseze, în domeniul respectiv, în altă țară; 2. Acest parlament ar interzice publicitatea la medicamente; 3. Acest parlament ar introduce ore de educație politică la liceu.

(Mulțumiri pentru informații și imagini doamnei Briena Stoica. Succes elevilor de la Papiu la Piatra Neamț!)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE