Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru – opinii despre situația Liceului Romano-Catolic Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 294 Vizualizări

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru – opinii despre situația Liceului Romano-Catolic

Fostul ministru al Educației în Guvernul Cioloș, filosoful Mircea Dumitru, rectorul Universității București, a fost în Târgu Mureș pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Petru Maior”. După ședința festivă în care i-a fost decernat titlu, am discutat puțin despre situația Liceului Teologic Romano-Catolic.

Reporter: Care este părerea dumneavoastră despre situația în care se află Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș?
Mircea Dumitru: Sunt la curent cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când eram la Ministerul Educației, și știu că era absolut obligatoriu ca situația să fie rezolvată în interesul elevelor și elevilor care sunt în această comunitate școlară, care sunt cetățeni români și care au drepturile la educație pe care le conferă constituția. În același timp, știu că au fost anumite probleme legale legate de constituirea acelei școli. Deciiziile pe care ministerul le-a propus atunci a fost de rezolvare a acestor probleme legale în așa fel încât proiectul să poată continua. Să aibă totuși o anumită întemiere și soliditate pe care o conferă legea. Ce se întâmplă astăzi acolo nu am cunoștințe despre ultimle evoluții, dar știu că această chestiune este în continuare în atenția Ministerului Educației.

Rep.: Cum vi se pare faptul că se implică și reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, pe lângă reprezentanții Statusului?
Mircea Dumitru: În primul rând, ar trebui lăsate instituțiile publice ale statului să-și facă datoria – ministerul, Guvernul României și celelalte instituții care trebuie să aplice reglementările legale. Sigur, dacă există o consultare mai largă și anumite sfaturi din partea autoritățile eclesiastice, care să și ajute la construirea dialogului, e binevenit acest lucru, dar nu cred că în primul rînd ca instituțiile care nu țin de aplicația legislației în vigoare să-și facă simțită prezența în momentul de față. Din punct de vedere legal, ar trebui în primul rând Inspectoratul Școlar (Județean Mureș n.r.) și Ministerul Educației Naționale să-și aducă contribuția la soluționarea problemei.

Rep.: Cel puțin, în linii mari, din câte am identificat eu ar exista trei intenții referitoare la rezolvarea situației. Una ar fi propunerea ISJ Mureș ca școală să continue pentru un an de zile ca structură arondată, cealaltă variantă ar fi rezolvarea acum a problemei indiferent ce – chiar dacă trebuie forțată puțin legislația, iar a treia există, dar e încă o nebuloasă pentru mine…
Mircea Dumitru: Cred că pe termen lung, o soluție stabilă este una care respectă legislația, nu care o evită sau care încearcă să deroge de la normele legale în vigoare. Și atunci, ar trebui consultați niște specialiști care să cunoască foarte bine legislația înființării instituțiilor de învățământ și să se încerce o aplicare, dacă nu în litera legii, în spiritul legii, în așa fel încât această problemă să fie rezolvată. Nu trebuie să sufere și să fie afectați elevii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE