Viața merită trăită din plin, cu sau fără intoleranțe alimentare Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 202 Vizualizări

Viața merită trăită din plin, cu sau fără intoleranțe alimentare

Deseori avem tendința să credem, dacă suferim de o afecțiune, intoleranță sau alergie nu putem trăi viața din plin. Acest lucru este departe de adevăr, deoarece cu mici ajustări și atenție putem avea un stil de viață mai sănătos decât persoanele care nu sunt influențate de nici o boală a civilizației moderne.

În afara diabetului zaharat, alergiile și intoleranțele alimentare afectează tot mai multă lume. Intoleranța la gluten este o afecțiune foarte serioasă, iar tratament nefiind, singura modalitate de prevenirea simptomelor este să avem grijă de cea ce mâncăm. Trebuie eliminate din regim toate produsele cu conținut de gluten, cerealiere, produse de patiserie, cofetarie, trebuie să citim etichetele tuturor produselor cu care intrăm în contact. Suplimente alimentare, medicamente, produse lactate, băuturi, condimente, ceaiuri și cafele instant și desigur mezelurile şi produse din carne.

Cei care au în familie o persoană care suferă de intoleranța la gluten, pot contribui la bunăstarea acesteie. De exemplu: niciodată nu folosim același cuțit, blat de lucru unde am umblat cu pâine sau făina pentru a tăia carnea sau legumele. Dacă avem un preparat fără gluten dar dorim să îl suplimentăm cu garnituri cu conținut de gluten, îl servim prima dată pe persoana în cauză. De exemplu, supă de pui cu tăieței. Este indicat să aibă un unt separat, astfel riscul contaminării scade, hârtii pentru toaster, astfel poate folosii acelasi toaster sau sandwich maker ca și restul familiei. Când pregătim un preparat cu făină sau din produse cerealiere, este foarte important să curățăm suprafața de lucru cu atenție sporită, deoarece poate să apară o sensibilitate la gluten și la suprafața pielii. La fel, dacă gătim carne în cuptor dar, dorim să punem și pâine la prăjit, este indicat să aerisim cuptorul ca moleculele de gluten să nu contamineze carnea sau legumele.

Staff-ul de la restaurante trebuie avertizat în prealabil despre intoleranțe și alergii, pe meniu este obligatoriu sa apară toți alergenii. Însă contaminarea poate să apară într-o bucătărie, mai ales într-o zi aglomerată. Astfel, dacă atenționăm personalul putem să excludem această posibilitate de cele mai multe ori.

Opțiunile cresc pe zi ce trece, există o gamă variată de produse fără gluten, de la făina la musli până la mezeluri și produse din carne fără gluten sau lactoză.

Astfel, putem să ne bucurăm de o ciocolată fără gluten, poate chiar şi un sandwich cu mezelurile noastre preferate fără riscul de a apărea simptomele neplăcute al acestei intoleranțe. Soluții există, ne trebuie doar un pic de atenție și îndrumare.

NAGY Bea,

Dietetician, specialist în Nutriție clinică și comunitară

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE