AMR susține Rezoluția judecătorilor privind atribuțiile CSM – separarea pe secții Justitie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 237 Vizualizări

AMR susține Rezoluția judecătorilor privind atribuțiile CSM – separarea pe secții

Asociația Magistraților din România (AMR), reprezentată legal de judecător dr. Andreea Ciucă, în calitate de președinte interimar, ne-a remis astăzi un comunicat de presă cu privire la susținerea Rezoluției din 29 mai 2017, de la Constanța, vizând atribuțiile CSM (separarea pe Secții) în materia carierei și drepturilor judecătorilor, respectiv procurorilor.

 

Redăm mai jos, comunicatul AMR.

 

Asociația Magistraților din România (AMR) susține, în mod expres, Rezoluția adoptată la data de 29 mai 2017, în cadrul „Întâlnirii profesionale periodice a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Institutului Național al Magistraturii, Școlii Naționale de Grefieri și a reprezentanților tribunalelor”.
AMR apreciază, în mod deosebit, demersul conducătorilor tribunalelor – președinți și vicepreședinți – prezenți la întâlnire întrucât vine să reafirme, într-o manieră clară și fermă, fundamentată pe principiile constituționale, necesitatea respectării garanțiilor unei justiții independente. Astfel cum AMR a subliniat, în repetate rânduri, independența puterii judecătorești nu este un scop în sine, nu este un privilegiu de care beneficiază judecătorii, cu titlu individual și personal, dar se justifică prin necesitatea de a le permite să își îndeplinească misiunea.
Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni a reafirmat, în anul 2014, independența judecătorilor ca fiind o condiție prealabilă apărării statului de drept şi garantării fundamentale a unui proces echitabil, această independență putând fi, însă, compromisă de diferiți factori care riscă să aibă un impact negativ asupra administrării justiției, inclusiv de elemente nesatisfăcătoare legate de organizarea sistemului judiciar.
Problema importantă a separării atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pe Secții, referitor la cariera judecătorilor, respectiv a procurorilor și la organizarea instanțelor judecătorești, respectiv a parchetelor nu este una nouă, dar, în mod regretabil, până la momentul Rezoluției din 29 mai 2017, nu a fost susținută public decât de (unele dintre) asociațiile profesionale ale judecătorilor. Această distincție ce se impune a fi făcută cu privire la hotărârile prin care Consiliul Superior al Magistraturii soluționează aspecte esențiale vizând cariera și drepturile judecătorilor nu face decât să așeze în făgașul normal, constituțional și european, statutul judecătorului, cu respectarea atributelor fundamentale ale inamovibilității, independenței, imparțialității.
Asociația Magistraților din România a susținut, în mod clar, punctual, chiar și în cadrul propunerilor/observațiilor făcute cu privire la Legile Justiției, pe care le-a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, că este justă și fundamentată constituțional analizarea, de către fiecare Secție a CSM, a cererilor privind cariera și drepturile judecătorilor, respectiv ale procurorilor. AMR a subliniat că problemele specifice judecătorilor sau procurorilor nu trebuie să formeze obiectul hotărârilor Plenului CSM, cu atât mai mult cu cât, în aceste situații, se pune problema drepturilor și carierei judecătorilor care este necesar să fie analizate și soluționate de judecători, aceștia fiind cei ce au, legalmente, atributele esențiale ale inamovibilității și independenței, consacrate de art. 124 alin. 3 şi art. 125 alin. 1 din Constituţie. În acest cadru stabilit de Legea fundamentală, orice act sau orice procedură ce privește cariera ori statutul judecătorilor nu poate proveni decât de la o persoană căreia îi sunt recunoscute și garantate, prin Constituție, în exercitarea atribuțiilor sale, caracterele esențiale ale independenței și inamovibilității, și nu de la o persoană căreia nu îi este garantat constituțional acest statut. O altă abordare ar însemna să se atribuie procurorilor putere de decizie în chestiunea drepturilor, obligațiilor și carierei judecătorilor, fără ca ei înșiși (procurorii) să aibă atributele inamovibilității și independenței, cu efectul încălcării dispoziţiilor constituţionale și ale actelor europene la care România este parte.
Asociația Magistraților din România,
prin președintele interimar,
jud. dr. Andreea Ciucă

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE