Un proiect Fomco, IEESR și Samaritanus: Zero toleranță față de violența în familie Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 561 Vizualizări

Un proiect Fomco, IEESR și Samaritanus: Zero toleranță față de violența în familie

Într-o lume nepăsătoare, înghețată și prea puțin aplecată asupra problemelor semenilor lor mai apare câte o oază de normalitate. Asta mi-a venit în minte când îi ascultăm luni pe reprezentanții Fomco Group și ai Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) care și-au dat mâinile în proiectul “Zero toleranță față de violența în familie!. Campania a fost inspirată de mai multe cazuri de violență domestică sfârșite tragic pentru victime, cu decesul acestora. Simbolul campaniei este o fundă albă pe care grupul de firme Fomco a afișat-o deja pe site-ul propriu.

 

 

Violența în familie a făcut, doar în acest an, trei victime, toate femei, în județul Mureș, informație ce a trăit câteva zile și apoi fiecare și-a văzut de treburile sale. Însă, un grup mic din cadrul Fomco Group a fost impresionat de ceea ce li s-a întâmplat femeilor și de drama familiilor acestora și s-au gândit să sprijine Adăpostul pentru Victimele Violenței în Familie, înființat de IEESR, prin dotarea cu cele necesare traiului de zi cu zi. “Ideea mi-a venit după primele două cazuri, am vrut să mai aștept puțin pentru a demara proiectul pentru că am vrut să nu ne legăm emoțional de cele întâmplate. Din păcate, noi lucram la proiect și au mai apărut două cazuri, la fel de tragic încheiate, care ne demonstrează, din păcate, încă o dată că este nevoie de acest gen de proiecte. Vrem să ridicăm această problemă, să o punem în spațiul public și să găsim acea cofinanțare de 50 % ca să ducem cu succes proiectul la capăt”, a povestit ieri Cătălin Hegheș, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

 


Astfel, Fomco intenționează să suporte 50 % din cei 12.000 de lei destinați dotării Adăpostului pentru Victimele Violenței în Familie, iar diferența să fie colectată de la alte firme sau donatori persoane fizice în următoarele 30 zile.
“Cred că ar fi extraordinar dacă acest exemplu fantastic s-ar putea extinde și în comunitatea mureșeană și în toată România. Violența în familie este o problemă de sănătate publică și ne privește pe noi toți”, a punctat Elena Micheu, directorul executiv al IEESR.
Proiectul are și o componentă care urmărește conștientizarea efectelor violenței în familie, în acest scop fiind filmat și editat un clip pro bono de compania REEA, care surprinde un grup de voluntare din partea Ambulanței Samaritanus în timpul unui flashmob în centrul municipiului Tîrgu Mureș. Voluntarele, printr-un machiaj care redă echimozele la nivelul feței, rezultat al palmelor/pumnilor încasați, au încercat să atragă atenția mureșenilor, însă, este o vorbă, „De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere”, altfel spus unii au filmat, au privit și au plecat.

 


“Adresabilitatea comunității este un aspect pe care încă, din păcate, trebuie să îl îmbunătățim. Intoleranța și indiferența sunt la cote ridicate, suntem într-o fază în care vedem de foarte multe ori o reacție de înghețare, freeze, în fața oricărei situații, inclusiv a victimelor. Trebuie să schimbăm asta, se poate schimba prin acces la informație”, a subliniat Ionela Horga, președintele IEESR.
Proiectul Fomco Group mai cuprinde două acțiuni în interiorul companiilor – o colectă de bunuri – îmbrăcăminte, cărți, jucării etc. – care să fie donate, de asemenea, adăpostului și un workshop în care angajaților li se va explica noțiuni legate de efectele violenței în familie.
Din echipa care a gândit proiectul în cadrul grupului de firme Fomco mai fac parte Bernát Judith, Székely Szidonia, Dobos Enikő, Vasile Ciornei.
Orice companie poate susține proiectul Fomco prin donații și/ asumându-și declarația de principii – Zero toleranță față de violența în familie – prin afișarea fundei albe pe site-ul propriu. Bineînțeles, și persoanele fizice pot dona. Cu detalii despre modalitatea de a dona vom reveni în zilele următoare. Donațiile pot fi făcute prin OP în contul RO12BTRL02701205103729XX, deschis la Banca Transilvania Tîrgu Mureș pe numele Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii.

 

 

Cum arată violența în familie…

 

Violența în familie este o problemă care, din păcate, revine în atenția publică doar când apar situații dramatice. Însă statisticile spun că una din patru femei sunt victime ale violenței în familie în țara noastră. Implicit, munca este zilnică, repetitivă, fără a intra în lumina reflectoarelor, a jurnaliștilor.
O spun și reprezentanții IEESR, care din 2002 se implică activ în această problematică, oferind servicii în regim de centru de zi, consiliere și informare, pentru victimele violenței în familie la sediul din strada Moldovei nr. 1, iar din 2005 a deschis Adăpostul pentru Victimele Violenței în Familie care e accesat anual de zeci de femei, în principal, frecvența fiind mai mare atunci când cazuri precum cel al lui Emese, tânăra de 29 de ani ucisă prin împușcare în luna ianuarie, se întâmplă.
“Cazurile dramatice din ultima vreme au sensibilizat foarte tare populația, eu cred că, deși violență există, la fel de multă și este invizibilă, acum nu au făcut aceste cazuri decât să aducă în agenda publică și să creeze printre femei o stare de alertă. Și atunci se adresează mult mai repede și sunt mult mai speriate de consecințe. Noi am fost supuși unui val puternic de cazuri care au solicitat ajutor, nu chiar imediat”, subliniază Elena Micheu, director executiv al IEESR.
Anul trecut au fost 123 de persoane care s-au adresat Centrului de Prevenire, Monitorizare și Combatere a Violenței în Familie Mureș și adăpostului din cadrul IEESR, frecvența a fost între 30-35 de persoane pe lună, a precizat Teodora Babă, consilier psihologic. În acest an, au fost 56 de cazuri asistate, iar 37 de persoane – mame și copiii acestora – au ajuns în adăpost.
Adăpostul are 10 locuri, ceea ce e bine, ținând cont că 14 județe din România nu oferă un asemenea spațiu. Norma europeană spune că ar trebui să avem 35 de locuri, 1 loc la 10.000 de persoane, dar specialiștii IEESR spun că, potrivit experienței lor, ar fi îndeajuns și jumătate. Este unul dintre motivele pentru care organizația are în proiect creșterea capacității adăpostului cu încă 7-8 locuri. Spațiu există, sunt necesare fondurile pentru dotarea acestuia și specialiștii care să se ocupe de victimele violenței în familie, în condițiile în care unele au nevoie de câteva luni sau chiar ani pentru a depăși trauma suferită și a-și continua viața.

 

“Nu tolerăm violența în familie”!

 

“Credem că, într-adevăr, este o problemă și o problemă care nu este foarte evidentă în fiecare zi, însă cei care suferă din cauza acestui fenomen, suferă rău de tot. Având această inițiativă, noi am zis că, în limita posibilităților, să finanțăm și să depunem un efort să îmbunătățim acest lucru. Nu prea există statistici sau, dacă există, sunt foarte puține, însă din presă, ceea ce am citit, știu că este un fenomen destul de răspândit în țara noastră, din păcate, printre altele din cauza alcoolului și sărăciei destul de pronunțate în țara noastră”,
Bernát Nyulas, director general Fomco Group

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE