Lucian Goga: „Excelența Sa a fost de acord cu o singură propunere: copiii să rămână în acea locație” Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1234 Vizualizări

Lucian Goga: „Excelența Sa a fost de acord cu o singură propunere: copiii să rămână în acea locație”

Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun în România, a participat în 31 august, de la ora 13.00, la o întâlnire de lucru pe tema situație Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. La întâlnirea organizată de Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania și de Comitetul de părinți al elevilor din Liceul teologic Romano-Catolic au participat prefectul județului Mureș, Lucian Goga, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, consilieri locali ai municipiului Târgu Mureș, Horațiu Lobonț, șeful Direcției Școli din Primăria Târgu Mureș, Claudiu Maior, consilierul primarului, inspectorul școlar general al ISJ Mures, Ioan Macarie, Illés Ildikó, inspectorul școlar general adjunct, și părinți ai elevilor. De la ora 14.30, în Casa Deus Providebit, a fost programată o conferință de presă.

Varianta propusă de Instituția Prefectului Județului Mureș

„După mine a fost o întâlnire foarte reușită pentru că s-a reușit să se restabilească încrederea de toate părțile”, a spus Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, potrivit traducătorului. Apoi, ne-a invitat să vorbim cu prefectul județului Mureș, Lucian Goga, „care a ajutat mult să deblocheze situația”.

„În prezența Excelenței Sale au avut loc discuții purtate de către toți factorii implicați în gestionarea acestui subiect: Liceul Teologic Romano-Catolic. Excelența Sa a fost de acord cu o singură propunere: copiii să rămână în acea locație. Discuțiile vor continua pe această temă. Excelența Sa a făcut apel, în primul rând, la calm, la rațiune din partea tuturor părților implicate. Și, în paralel, domnia sa a acceptat punctul de vedere al Instituției Prefectului ca fiind singurul viabil și legal, ca Consiliul Local să vină cu o hotărâre de consiliu local de înființare a acestei unități de învățământ pentru a se face restitutio ad integrum, așa cum spunea și Excelența Sa”, a declarat Lucian Goga.

Varianta propusă de prefectul județului Mureș, despre care a spus că a fost agreată și de Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun, este că Liceul Teologic Romano-Catolic să fie inclus, acum, în rețeaua școlară ca unitate fără personalitate juridică. „Există riscul ca la o pronunțare a instanței, chiar să zicem în baza a nu știu ce documente, să se desființeze și atunci ce se întâmplă?!”, a spus Lucian Goga.

„Există bunăvoință”

Lucian Goga și-a arătat disponibilitatea ca Instituția Prefectului Județului Mureș să consilieze consilierii locali pentru întocmirea unei hotărâri de CL care să primească viza de legalitate, în condițiile în care hotărârile anterioare referitoare la Liceul Romano-Catolic și la rețeaua școlară a Târgu Mureșului au fost notificate.

Întrebat dacă se va înființa o nouă școală, Lucian Goga a răspuns: „Noi vorbim despre înființarea odată pentru totdeauna în condiții legale a Liceului Teologic Romano-Catolic”.

După ce a vorbit Lucian Goga, Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia a intervenit, spunând în limba română că are o foarte mare bucurie pentru bunăvoința tuturor părților implicate și le-a transmis elevilor: „să fie liniștiți, se va găsi o soluție, există bunăvoință, pentru că văd că în Târgu Mureș e la fel ca în restul țării: există bunăvoință”, a adăugat în limba franceză.

În legătură cu înscrierea copiilor în clasele de început de ciclu care ar fi trebuit să aparțină Liceului Catolic Lucian Goga a spus că „cu siguranță, copiii vor fi înscriși la o unitate de învățământ”. Referitor la acest aspect, Ioan Macarie, inspectorul școlar general, a declarat că așteaptă un punct de vedere al Ministerului Educaței. „Problema, din punctu meu de vedere, trebuia rezolvată în 8 mai, așa cum a spus ministrul în 2 mai. Eu atât pot să promit că sunt alături de părinți, îi înțeleg și-mi doresc enorm de mult ca acest liceu să funcționeze.”

Arondarea…

Legat de posibilitatea ca clasele de început de ciclu să fie preluate de alte unități de învățământ, întrebat unde ar urma să fie „arondate”, Ioan Macarie a spus că a discutat cu Mátéfi István, directorul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, și cu Aurora Stănescu, directorul Colegiului Național „Unirea”. „Să pot eu debloca broșura școlară îmi trebuie solicitări de la unitățile școlare ca să pot să-I cuprind în planul de școlarizare, ca să pot să solicit de la minister pentru aceste trei clase. Din păcate, domnul Mátéfi mi-a spus că nu are spații și nu poate, Colegiul Național „Unirea” – nu au aprobat nici ei. Deci, acum, suntem iarăși într-un blocaj. Eu nu pot să impun”, a precizat Ioan Macarie. „Mă întreb, că nu am fost inspector general, cum au putut funcționa înainte să se mute copiii de la aceste două școli”, a adăugat.

Temeri

Consilierii locali UDMR nu au dorit să dea declarații după întâlnirea de lucru. Părinții elevilor au rețineri referitoare la soluția propusă de Instituția Prefectului, variantă susținută înainte și de ISJ Mureș, temându-se că ar fi, de fapt, un pas pentru desființarea Liceului Catolic. Mark Christian Hermann, consilier local POL, a declarat că „una s-a discutat la întâlnirea de la Minister și alta s-a făcut pe plan local”. „Ar fi trebuit deja de mult să se treacă peste interese partinice, interese politice și să existe, în primul rând, bunavoință și buna-credință din partea tuturor părților implicate”, a mai spus consilierul POL, susținând că problema trebuie rezlvată la nivelul Consiliului Local.

De ce se tem părinții? „Din discuțiile pe care le-am purtat în ultimele săptămâni și în ultimele luni cu părinții a ieșit la suprafață temerea lor, de-altfel, în opinia mea justă și fundamentată, că în cazul unei arondări la alte structuri de învățământ există posibilitatea ca Liceul Romano-Catolic să se desființeze complet și să nu mai aibă șansa ca copiii acestor oameni să-și continue studiile în acel cadru”, mi-a spus Mark Christian Hermann. Consilierul POL consideră justă neîncrederea părinților având în vedere suita de promisiuni care le-au fost făcute în ultimele luni.

Un alt aspect care merită amintit este situația contractului de închiriere pentru clădirile în care funcționează Colegiul „Unirea” și Liceul Catolic, contract a cărui validitate este condiționată de existența Liceului Romano-Catolic.

Rețeaua școlară a Târgu Mureșului

Illés Ildikó, inspectorul școlar general adjunct, a atras atenția că în momentul de față problematică nu este doar situația Liceului Romano-Catolic, ci a întregii rețele școlare a municipiului Târgu Mureș. Ioan Macarie a declarat că: „pentru mine rezolvarea situației Liceului Romano-Catolic este o urgență, iar celelalte școli sunt o prioritate”. „Planul de școlarizare pentru județul Mureș a fost înaintat la minister, fără Târgu Mureș. (…) E vorba 4150 de copii”, a precizat inspectorul școlar general.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE