Home / Cultură / Hristina Doroftei și Gabriela Feceoru, lansări în București la Bookfest 2017

Hristina Doroftei și Gabriela Feceoru, lansări în București la Bookfest 2017

Distribuie

Hristina Doroftei și Gabriela Feceoru și-au prezentat volumele de poezie în cadrul Bookfest 2017, desfășurat în București în perioada 24-28 mai. Volumele „Mașina de cusut” al Hristinei Doroftei și „blister” al Gabrielei Fecioru, publicate de editura Cartea Românească, au fost lansate sâmbătă, 27 mai, împreună cu volumele de poezie semnate de Mihai Ignat – „Poate noaptea a și-nceput”, Ofelia Prodan – „Număr de dresură” și Florin Dan Prodan – „Poemele de pe Facebook”. Despre poeziile Hristinei și Gabrielei a vorbit criticul Al. Cistelecan.

Mașina de cusut

„Maşina de cusut a Hristinei Doroftei este, în mod explicit, alta decât cea a mamei şi a bunicii. La fel ca aceea din fraza celebră a contelui Lautréamont, este aşezată mai curând pe o masă de disecţie (pe alocuri, devenind ea însăşi una) pe care sunt eviscerate traume, furii, nevroze şi neputinţe ale unor vârste diferite, înnădite cu toată libertatea capricioasă a memoriei.

Incizia (emoţională şi lingvistică a) acestor vivisecţii (dar şi registrul voluptăţii pe care îl practică, oarecum compensativ, în ciclul secund al cărţii) demonstrează că Hristina Doroftei este, cu acest al doilea volum al ei, o poetă în deplinul sens al cuvântului, cu o voce inconfundabilă.” (Sanda Cordoş, coperta a IV-a a volumului)

Hristina Doroftei s-a născut pe 18 mai 1983, în Târgu Murel. A absolvit cursurile universitare, masterale și doctorale ale facultății de Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș. A publicat volumul „Reflexie”, Editura Junimea, 2014, prmind Premiul „Opera Prima” la Festivalul Internațional de literatură „Tudor Arghezi” și Premiul pentru debut” al USR Târgu Mureș.

blister

„blister-ul cu care debutează Gabriela Feceoru e, deopotrivă, un memorial de traumă şi un exerciţiu de exorcizare.

Trauma biografică e purtată ca un stigmat transparent sub orice secvenţă, iar exorcizarea foloseşte reţeta nonşalanţei în transcrierea de cotidiene sau anamneze. Dar o nonşalanţăcare merge – în stil dansant, ce-i drept – spre punctele de implozie ale anxietăţii, spre momentele negre în care „am vrut să moară şi mâna care scrie” sau în care rugăciunea devine contra-rugăciune. Gabriela preferă scriitura hieratizată, enunţul verticalizat –o poetică, aşadar, a rozariului de nominale şi a murmurului firav de frustrări, a incidentelor sentimentale cu unhappy-end şi a stărilor de destrămare.

Dar, la Gabriela, tocmai ceea ce e mai firav e mai tare.” (Al. Cistelecan, coperta a IV-a)

Gabriela Feceoru (n. 03.05.1993, loc. Petroşani) este poetă. Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, este masterandă a aceleiaşi facultăţi. Debut publicistic cu poeme în revista „Vatra”. Colaborări cu reviste şi platforme literare: „România literară”, „Euphorion”, „Discobolul”, „Prăvălia culturală”, „Qpoem”, „LitArt”, „Banchetul” etc. Prezentă în antologia poetică „Ofensiva debutanţilor”, publicată în revista „Familia” nr. 6/2016, şi în antologia „#Rezist! Poezia”, coordonată de Cosmin Perţa. Lucrează la revista „Vatra” având funcţia de secretar literar.

Volumele „Mașina de cusut” și „blister” pot fi comandate de pe site-ul editurii Cartea Românească.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.