Home / Comune / FOTO: „Udatul nevestelor”, tradiție seculară a Văii Gurghiului

FOTO: „Udatul nevestelor”, tradiție seculară a Văii Gurghiului

Distribuie

Comunitățile din Hodac și Toaca au cinstit luni, 5 iunie, în a doua zi de Rusalii, obiceiul ”Udatul nevestelor”, eveniment secular al Văii Gurghiului, unic în România. Atât la podul Hodacului, cât și în spatele Căminului Cultural din Toaca, femeile au fost udate în apa Gurghiului, în cadrul unui ritual vechi de când lumea, dedicat tinerelor soții, care s-au căsătorit în ultimul an, menit să le sporească fertilitatea, sănătatea și norocul.

Salutul oficialităților

Cele două evenimente, atât cel de la Hodac cât și cel de la Toaca, s-au bucurat de prezența oficialităților județene, întâmpinate de primarul comunei Hodac, Ioan Fărcaș. „Ne bucurăm de această minunată zi la acest frumos și străvechi obieci al udatului nevestelor, pe care dorim să-l păstrăm dar mai ales să-l transmtem generațiilor viitoare. Mulțumim invitaților și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, atât la podul Hodacului cât și la Toaca”, a precizat Ioan Fărcaș, în deschiderea evenimentului de la podul Hodacului. La rândul său, senatorul liberal Cristian Chirteș a ținut să le reamintească celor prezenți de momentele când, copil fiind, venea la sărbătoarea de la Podul Hodacului. „În fiecare an ne întâlnim la acest minunat obicei. Nici nu mai știm exact care este vechimea lui, nici chiar prima ediție la care am participat, se întâmpla cu mulți ani. Cu siguranță că acum 35 de ani eram și eu ca și acești minunați copii din fața scenei, cu echipa de dansuri a școlii din Ibănești, când prezentam un mic spectacol artistic. Pe acea vreme, tatăl meu, care era director de școală, venea cu multe ansambluri, cu mulți copii, iar la final se încingea o mare petrecere, nu doar între hodăceni, ci și cu cei din Ibănești, Gurghiu, Jabenița și Reghin. Cred că asemenea exemple din trecut trebuie să le urmăm și noi astăzi, iar acești minunați copii prezenți, nu sunt decât rodul ”înțelegerii” între cei care cântă și cele care sunt udate în apa Gurghiului”, a precizat Cristian Chirteș. Printre oficialități s-a numărat și senatorul social-democrat Horea Soporan, la rândul său adoptat de Valea Gurghiului. „Prima dată am venit pe această vale în 1994. Atunci am încercat să trec mai departe de podul de la Hodac, dar nu am reușit, era exact de „Udatul nevestelor”. Am rămas impresionat de acest eveniment, am povestit și altora de acest frumos obicei, și până la urmă mi-am găsit o nevastă tot aici de pe vale. Se adeverește tradiția, am udat nevasta, copilul e frumos, sănătos, fapt pentru care urez nevestelor care vor fi udate și tuturor celor prezenți să aibă parte de un an rodnic și îmbelșugat”, a spus senatorul Horea Soporan. Prefectul Lucian Goga le-a mulțumit celor de pe vale pentru modul cum știu să țină la tradiții. „Vin cu mare plăcere pe Valea Gurghiului, la evenimente plăcute, cum a fost la inaugurarea frumoasei grădinițe din Hodac, altele mai puțin plăcute, cum a fost azi iarnă când sloiurile de gheață amenințau să strice frumosul loc de udat al nevestelor și să dărâme podul. Când vin pe aceste meleaguri și văd portul popular purtat cu atâta mândrie, alături de multă bucurie, nu pot decât să vă mulțumesc că îl transmiteți și celor mai tineri, astfel duceți mai departe frumoase obiceiuri de aici de pe Valea Gurghiului. Vă felicit atât în nume personal cât și în numele instituției care o reprezint, pentru că ați înțeles că aceste frumoase tradiții și obiceiuri trebuiesc păstrate și duse mai departe”, a subliniat prefectul Lucian Goga.

Artiști și ansambluri de seamă

Până ca nevestele să fie udate în apa Gurghiului, atât la Hodac cât și la Toaca, organizatorii au pregătit un program artistic bogat, care să se ridice la nivelul sărbătorii. Pe scena de la podul Hodacului au urcat Grupul „Fluierașii din Hodac”, Ansamblul „Moștenitorii Hodacului”, Ansamblul „Hodăceana”, Ansamblul „Dor solovăstrean”, Ansamblul „Floriciă de pe tău” din Fă- răgău și soliștii Doru Pop, Denisa Gliga, Laura Sand, Florina Oprea, Daiana Suceava, Ilinca Nastasia Fărcaș, Sabina Leonte, Vlăduța Lupău și Leontina Pop. În satul vecin, la Toaca, Asociația „Toaca Văii Gurghiului” alături de Primăria și Consiliul Local Hodac au pregătit un program pe cinste, atmosfera de cântec joc și voie bună a fost întreținută de Ansamblul „Ibășteana”, Ansamblul din Toaca, Grupul vocal „Astea-s ibăștencele”, Grupul de dans modern din Toaca, soliștii Mitruț Palcău, Nicușor Butilcă, Elena-Violeta Man, Adriana Niculici, Florin și Diana Oroian, Cristina-Maria Fărcaș, Livia Sorlea, Ovidiu Furnea, Oana-Bozga Pintea și Oana Tomoioagă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.