VIDEO: Absolvenţii UMF Târgu-Mureş, felicitaţi de rectorul Leonard Azamfirei Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 596 Vizualizări

VIDEO: Absolvenţii UMF Târgu-Mureş, felicitaţi de rectorul Leonard Azamfirei

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, i-a felicitat pe cei 842 de absolvenţi ai promoţiei 2017, cărora le-a transmis îndemnul de a contribui la îmbunătăţirea sistemului medical din România.

Redăm, în rândurile de mai jos, discursul integral al rectorului UMF Târgu-Mureş.

„În fața acestei piețe devenită acum neîncăpătoare, resimt bucuria și onoarea de a vă adresa întâiul salut din partea comunității noastre academice. Ziua de astăzi este o zi specială. Festivitatea de absolvire a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș este unul dintre cele mai impresionante evenimente care au loc în această urbe. Astăzi, 842 de studenți, sub privirea atentă a familiilor lor și a orașului, vor depune jurământul lui Hipocrate, un moment solemn care marchează sfârșitul unei părți a pregătirii lor și începutul alteia. Spun a unei părți întrucât învățarea nu se oprește niciodată.
Dragi absolvenți, astăzi este ziua în care ne veți deveni colegi, o zi de sărbătoare, o recunoaștere a muncii depuse de către voi în ultimii ani. De pe băncile amfiteatrelor, din saloanele spitalelor, din laboratoare, noi, corpul profesoral: medici, farmaciști, biologi, chimiști, v-am urmărit transformarea din proaspăt absolvenți de liceu în tineri medici, farmaciști, asistenți medicali, nutriționiști, kinetoterapeuți, tehnicieni sau profesori. Entuziasmul de pe fețele voastre cu care ați intrat pe porțile facultății nu a dispărut, dar avându-vă acum în fața mea pot observa semnele unei maturități dobândite prin muncă, a unei sete de cunoaștere și o dorință de a descoperi mai mult.
Mesajul meu de astăzi, pentru voi, se referă exact la aceasta. Anul trecut, i-am îndemnat pe colegii voștri să înceapă să schimbe și să restaureze sistemul medical din interior, avertizându-i că cel mai mare inamic sunt ei înșiși. Astăzi, mesajul meu este în același ton. Medicina se află într-o continuă schimbare, cercetarea în domeniul medical avansând cu pași mari și oferind în fiecare zi noi informații, noi tehnici, noi descoperiri. Până în acest moment, responsabilitatea educării voastre am purtat-o noi, profesorii voștri. Această responsabilitate, însă, nu se oprește astăzi, aici. În momentul rostirii jurământului, vă angajați să puneți binele pacientului pe primul plan, primum non nocere. Singurul mod în care vă veți îndeplini această obligație este prin înțelegerea și acceptarea necesității educației continue. Învățarea nu se oprește în momentul părăsirii facultății. Ea trebuie să continue zi de zi, oră de oră. Nu veți mai avea examene ca cele de până acum, dar pacienții voștri așteaptă, zi de zi, ca voi să vă folosiți de cunoștințele acumulate de-a lungul facultății, și în special după, și să luați decizia cea mai corectă pentru ei – acestea vor fi adevăratele examene. Singurul mod prin care le veți putea promova vine dintr-o dorință de a cunoaște mai mult, de a nu stagna, indiferent de nivelul la care vă aflați. Nu vă opriți niciodată din învățat! V-o datorați vouă, le-o datorați și viitorilor voștri pacienți.
Dragi studenți, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș se mândrește cu voi, proaspeții ei absolvenți. Cei mai mulți dintre voi au putut observa îndeaproape schimbările produse în ultimii ani: dezvoltarea infrastructurii, înființarea unui centru de simulare pentru îmbunătățirea deprinderilor clinice sau reforma curriculară începută, investiții masive în cercetare; efectele acestor măsuri se văd poate mai puțin asupra voastră, dar se vor vedea mai ales asupra generațiilor următoare. La fel cum universitatea este mândră de voi, și voi trebuie să fiți mândri de universitatea voastră.
Sunteți absolvenții celei mai integre universități din țară, o universitare care se mândrește cu excelența și cu succesul absolvenților ei, indiferent unde se duc. Iar diploma universității servește a vă aduce aminte de acest lucru. Totuși, oriunde veți decide să mergeți aș vrea să țineți minte un singur lucru: România are mai multă nevoie de voi decât alte țări.
Încrederea în sistemul medical din România a ajuns jos și este nevoie de voi, proaspăt absolvenți, tineri cu viziune să restaurați încrederea celor din jur și să construiți. Vă provoc să construiți, nu să abandonați, să clădiți un sistem modern, performant, cu accentul pus pe pacient, pe o îngrijire marcată de compasiune și profesionalism. Nu este un proces ușor, nu este un proces scurt, dar este o misiune pe care voi, tinerii, lideri ai acestei generații, trebuie să v-o asumați. Va trebui să vă luptați nu doar cu voi înșivă, dar și cu rezistența la schimbare pe care o are orice sistem, mai ales unul bolnav. Aveți datoria de a învinge! Voi sunteți fața progresului,viitorul acestei țări și a acestui sistem. Da, România are nevoie de voi! Aș vrea să vă spun că noi care vom fi de azi colegii voștri, cu ceva mai multă experiență, vă vom susține și vom fi alături de voi în acest demers, dar știu că, din păcate, nu va fi de fiecare dată așa!
Ceea ce rămâne cu adevărat important este că fiecare dintre noi are puterea de a schimba lumea din jurul său, de la un zâmbet adus pe fața pacientului și până la refuzul unui compromis inacceptabil. Aveți puterea să decideți pentru viitorul vostru, pentru viitorul pacienților voștri și pentru binele comunității medicale.
În spatele absolvirii voastre stă multă muncă, nu doar din partea voastră, dar și a părinților. Părinții voștri, care au făcut multe sacrificii ca voi să puteți ajunge aici, merită felicitări. Dragi părinți, vă mulțumesc în numele Universității! Cu dumneavoastră împărtășim bucuria de a-i vedea pe acești frumoși absolvenți la sfârșitul acestei perioade din viața lor încununată cu un frumos rezultat. Iar acest rezultat este meritul lor, dar și meritul dumneavoastră.
Într-un final, dragi studenți, nu uitați de entuziasmul cu care ați sosit pe porțile universității, mențineți-l și acum când plecați. Nu uitați de reponsabilitatea voastră către pacienți, nu uitați de universitatea care v-a dat aripi și nu uitați de misiunea voastră, schimbarea sistemului. Este timpul vostru, dragi absolvenți, să mergeți înainte, să inovați, creați și să formați și pe alții care să vă calce pe urme. Vă doresc împliniri și vă mulțumesc tuturor pentru că dați sens misiunii noastre de dascăli și medici!”

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE