Precizări din partea ISJ Mureș privind rețeaua școlară a municipiului Tîrgu Mureș Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1828 Vizualizări

Precizări din partea ISJ Mureș privind rețeaua școlară a municipiului Tîrgu Mureș

ISJ Mureș face câteva precizări referitoare la situația rețelei școlare a municipiului Tîrgu Mureș pentru anul școlar 2017-2018 – rețea școlară în continuare blocată. Am extras o parte din comunicatul semnat de Ioan Macarie, inspectorul școlar general, apoi, am reluat, mai jos integral comunicatul trimis presei de Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

„Inspectoratul Școlar Județean Mureș și-a îndeplinit toate atribuțiile legale, astfel Consiliul de administrație al InspectoratuluiȘcolar al Județului Mureș a acordat aviz conform pentru 26 de unități școlare și nu a acordat aviz conform pentru opt unități școlare, după cum urmează: șapte grădinițe care erau cuprinse ca structuri când în fapt ele sunt nivel de învățământ a unităților școlare gimnaziale cu personalitate juridică, cea de-a opta situație cu probleme de legalitate privind Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul local Municipal Tîrgu Mureș trebuia să corecteze aceste situații neconforme cu legislația învigoare, așa cum s-a întâmplat și în anii școlari anteriori. Încă din luna ianuarie, consiliul local se cuvenea să aprobe rețeaua școlară pentrucele 26 de unități de învățământ fără probleme (care au primit aviz conform din partea I.S.J. Mureș), să le corecteze pe celelalte șapte, timp în care consiliul putea să clarifice individual situația Liceului Teologic Romano-Catolic.

Consiliul Local al Municipului TîrguMureș s-a întrunit în ședințe ordinare și extraordinare de cinci ori în ultimele luni, iar pe ordinea de zi a figurat consecvent ca problemă de interes prioritar doar Liceul Teologic Romano-Catolic. Celelalte unități școlare din TîrguMureș, în număr de 33, se pare că nu există pe agenda de priorități a consilierilor locali”, se precizează în comunicat.

___

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Datorită unei prezentări nereale a atribuțiilor și prerogativelor inspectoratelor școlare județene în ceea ce privește stabilirea rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar județene (înființarea/reorganizarea/desființarea unităților de învățământ) și a planului de școlarizare, Inspectoratul Școlar Județean Mureș face următoarele precizări:

Normele care reglementează rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar (înființarea/reorganizarea/desființarea unităților de învățământ)sunt prevăzute de următoarele acte normative:

  1. Legea nr. 1/2011, Legea educației naționale;
  2. Legea 87/2006 privind asigurarea calității educației;
  3. G. nr. 21/2007 privind aprobarea standardelor de autorizare de funcționare provizorie/ standarde de acreditare;
  4. G. nr. 22/2007 privind metodologia de evaluare externă în vederea autorizării/acreditării unităților de învățământ preuniversitar;
  5. Ordinul M.E.N.C.Ș. nr. 5777/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2017-2018.

Conform actelor normative mai sus enumerate, hotărârea de consiliu local reprezintă documentul de înființare/reorganizare/desființare a unităților de învățământ preuniversitar de stat, iar aceasta trebuie să cuprindă toate detaliile legate de aceste operații: transferul patrimoniului, drepturilor și obligațiilor personalului didactic și nedidactic, potrivit legislației în vigoare.

De asemenea, Ordinul 5777/2016, Art. 22,  prevede că organizarea rețelei școlare se realizează, în ordine, cu respectarea următoarelor etape: a) realizarea proiectului de rețeașcolară de către consiliul local; b) transmiterea proiectului de rețea către IȘJ Mureș cu solicitarea de emitere a avizului conform; c) transmiterea avizului conform către consiliul local; d) aprobarea rețelei școlare prin hotărâre a consiliului local; e) emiterea de către inspectorul școlar general a deciziilor aferente organizării rețelei școlare.

În același sens, Legea educației naționale nr. 1/2011, Art. 61prevede: (1) Reţeaua şcolară este formată din totalitatea unităţilor de învăţământ acreditate, respectiv autorizate provizoriu. (2) Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare.(5) Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ se dă publicităţii la începutul fiecărui an, pentru anul şcolar următor. Cifra de şcolarizare pentru învăţământul de stat se aprobă prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 6 luni înainte de începerea anului şcolar.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș și-a îndeplinit toate atribuțiile legale, astfel Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar al Județului Mureș a acordat aviz conform pentru 26 de unități școlareși nu a acordat aviz conform pentru opt unități școlare, după cum urmează: șapte grădinițe care erau cuprinse ca structuri când în fapt ele sunt nivel de învățământ a unităților școlare gimnaziale cu personalitate juridică, cea de-a opta situație cu probleme de legalitate privind Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul local Municipal Tîrgu Mureș trebuia să corecteze aceste situații neconforme cu legislația învigoare, așa cum s-a întâmplat și în anii școlari anteriori. Încă din luna ianuarie, consiliul local se cuvenea să aprobe rețeaua școlară pentrucele 26 de unități de învățământ fără probleme (care au primit aviz conform din partea I.S.J. Mureș), să le corecteze pe celelalte șapte, timp în care consiliul putea să clarifice individual situația Liceului Teologic Romano-Catolic.

Consiliul Local al Municipului Tîrgu Mureș s-a întrunit în ședințe ordinare și extraordinare de cinci ori în ultimele luni, iar pe ordinea de zi a figurat consecvent ca problemă de interes prioritar doar Liceul Teologic Romano-Catolic. CELELALTE UNITĂȚI ȘCOLARE din Tîrgu Mureș, în număr de 33, se pare că nu există pe agenda de priorități a consilierilor locali.

În toată această perioadă, demersurile IȘJ Mureș au fost în conformitate cu legislația în vigoare și în limita atribuțiilor ce îi revin. Reprezentanții IȘJ Mureș au întreprins numeroase demersuri pentru a sprijini Consiliul Local în găsirea celei mai bune soluții atât pentru deblocarea rețelei școlare cât și pentru clarificarea situației LiceuluiTeologic Romano-Catolic, prioritatea fiind garantarea drepturilor constituționale ale tuturor elevilor și părinților acestora.

De asemenea, menționăm că, la data de 13 iunie 2017, Tribunalul Mureș s-a pronunțat în Dosarul 1769/102/2016 și a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de Municipiul Tg. Mureș și a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de IȘJ Mureș, stabilind practic situația juridică a unității de învățământ în cauză și reiterând faptul că, în conformitate cu Legea nr. 1/2011, competența de a înființa unități de învățământ aparține autorităților publice locale.

 

INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL,

Prof. Ioan MACARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE