Home / Cultură / Asociaţia „Milites Marisensis”, la Festivalul „Times and epochs” din Rusia

Asociaţia „Milites Marisensis”, la Festivalul „Times and epochs” din Rusia

Distribuie

Constituită în iunie 2016, Asociaţia „Milites Marisensis” are ca scop declarat pe de o parte, reconstrucţia istorică, dar şi o promovare continuă şi echilibrată a patrimoniului cultural – istoric antic din arealul mureşan. În acest sens, membrii Asociaţiei, profesori, studenţi, masteranzi din cadrul specializării Istorie, al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, Universitatea „Petru Maior”, Târgu-Mureş, au iniţiat o serie de contacte cu alte asociaţii de profil din România.

Cel mai valoros sprijin l-au primit de la Asociaţia pentru Istorie Vie din Alba-Iulia, mai precis Garda Apulum atât în sensul pregătirii membrilor asociaţiei mureşene (care doresc reconstituirea unei unităţi auxiliare romane, care pe vremea Provinciei Dacia a staţionat pe teritoriul actualului sat Călugăreni), cât şi în convocarea membrilor la festivalurile din ţară şi străinătate. Aşa se face, că în cursul anului trecut membrii Asociaţiei „Milites Marisiensis” au participat între lunile aprilie-septembrie la şapte festivaluri din care şase în ţară şi unul în Elveţia. Onorariile de participare şi sponsorizările obţinute în urma promovării acestor festivaluri au permis trupei mureşene să înceapă achiziţionarea de materiale şi echipamente militare romane.

Anul acesta a debutat în forţă prin participarea cu ateliere şi demonstraţii proprii la Festivalul Roman de la Apulum (28 aprilie – 1 mai) şi, ce se poate considera o recunoaştere clară a valorii trupei, între 6-11 iunie 2017 patru membrii ai Asociaţiei „Milites Marisensis” au fost invitaţi să participe alături de Garda Apulum, la Festivalul Times and Epochs din Moscova. Garda Apulum ce se compune din patru trupe: „Legiunea a XIII-a Gemina” – armată romană(unde au fost încadraţi şi membrii Asociaţiei „Milites Marisensis”); „Lupii Apulonului” – daci, „Ludus Apulensis” – gladiatori şi „Magna Nemesis” – trupă de dansatoare cu tematică antică.

Fără îndoială prin calitatea echipamentelor, a spectacolelor şi profesionalismul festivalurilor, Garda Apulum reprezintă crema reenactmentului antic din România care, prin reprezentaţiile lor au promovat oraşul Alba-Iulia nu numai ca un reper al reconstituirii istorice corecte din România, dar au contribuit decisiv in propulsarea oraşului în topul oraşelor atractive din punct de vedere turistic şi patrimonial (devansând în ultimii cinci ani Târgu-Mureşul). Este de înţeles de ce simpla participare alături de aceşti profesionişti era o provocare în sine. La acesta se adaugă şi provocarea prezenţei la un festival internaţional cum e „Times and epochs” la care participă aproximativ 5.000 de reenactori din epocile antică, medievală, modernă şi contemporană.

Programul, destul de încărcat, al festivalului a inclus participarea la parăzi ale trupelor romane, lupte între romani şi barbari, ateliere în care se reproduceau cu tehnica vremii diferite obiecte de uz cotidian sau piese de echipament militar. Deosebit de interesante au fost concursurile de aruncarea pilum-ului (lancea romană), tir cu arcul, duel individual cu lancea şi scutul, harpastum (un fel de rugby în variantă romană) precum şi dueluri cu spada şi scutul între echipe de câte nouă combatanţi. Echipele din România au „urcat pe podiu” la aruncarea pilum-ului (locurile doi şi trei), şi la duelul pe echipe a nouă combatanţi, unde soldaţii Legiunii XIII-a Gemina au luat locul unu (în ciuda „ajutorului” venit din partea arbitrilor ruşi).

Membrii participanţi ai Asociaţiei „Milites Marisensis” au luat parte activă la toate evenimentele din timpul festivalului chiar dacă acest lucru presupunea a rămâne complet echipaţi (o armură romană are între 12-19 kilograme la care se adaugă celelalte piese de echipament: casca între 5 şi 7 kilograme, scutul de 12 kilograme şi spada de 2 kilograme) timp de 12-14 ore pe zi.

De altfel, în privinţa corectitudinii istorice a pieselor de echipament militar şi armament, precum în ceea ce priveşte spiritul combativ reenactorii din România au surclasat în multe privinţe adversarii străinii, la care în multe cazuri se puteau observa piese de echipament şi armament realizate din materiale moderne care arată bine la parăzi dar care se distrugeau în confruntările inerente unui asemenea festival.

„Times and epochs” a dat ocazia membrilor Asociaţiei „Milites Marisiensis” nu numai a testării abilităţilor combative dar, a fost şi un important test în faţa colegilor mult mai versaţi ai Gărzii Apulum. De asemenea a contribuit în mod esenţial în ceea ce priveşte elaborarea unor viitoare strategii de promovare a realităţilor istoriei antice de pe teritoriul judeţului Mureş.

FABIAN Istvan

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.