Fotograf prin Mureş: Biserica evanghelică din Băgaciu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 874 Vizualizări

Fotograf prin Mureş: Biserica evanghelică din Băgaciu

Băgaciu (în dialectul săsesc Bogeschterf, Bôzeštref, în germană Bogeschdorf, Bogistorf, în maghiară Szászbogács, Bogács) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș.
Localitatea Băgaciu este situată pe râul Bedeu (numit și râul Băgaciu), afluent al râului Târnava Mică, la 12 kilometri de municipiul Târnăveni.
Satul Băgaciu este atestat documentar în anul 1351, cu numele Bogeschdorf.

Înăuntrul bisericii din Băgaciu se află câteva minunate strane sculptate, împodobite cu intarsii din secolul al XVI-lea, poate cele mai frumoase dintre toate câte s-au păstrat în bisericile de sat săsești.
Biserica evanghelică din satul Băgaciu, pe numele lui german Bogeschdorf, a fost construită cu piatră adusă cu carul din munții Cibinului. Ea a fost prima oară atestată într-un document din 1389, dar actuala biserică sală în stilul goticului matur, cea pentru care a fost cărată piatra de la o asemenea distanță, a fost construită câteva decenii mai târziu, la începutul secolului al XV-lea, înainte de anul 1421. Biserica păstrează un valoros altar poliptic cu sculpturi (1518), strane executate de Johannes Reychmuth (1533) și fragmente de picturi murale (secolele XV-XVI).

Text şi foto: Barabási Attila-Csaba

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE