Home / Cultură / Nicolae Bâzgan, preludiu pentru studiul chitarei

Nicolae Bâzgan, preludiu pentru studiul chitarei

Distribuie

Printre cei prezenți la concertul susținut de chitaristul Costin Soare la Reghin, în cadrul turneului național „De la Bach la Beatles” s-a numărat și cea a directorului general Hora SA Reghin, Nicolae Bâzgan, firma reghineană fiind sposnsorul principal al turneului. Cu acest prilej, Nicolae Bâzgan a făcut o scurtă și interesantă istorie a intrumentului fabricat la Reghin. „Chitara este un instrument străvechi, care provine din Mesopotamia. A fost preluat după aceea de greci, care i-au dat numele de kithara, fiind apropiată foarte mult de forma unei lire, o pară transversală de care erau legate corzile, care în acele vremuri se făceau din fire de intestin de animal. Ulterior, grecii plecând din Egipt, locul lor a fost luat de arabi, care au preluat acest instrument și prin Gibraltar l-au introdus în Spania. Aici, chitara a găsit un teren propice pentru muzică deoarece spaniolii aveau în sânge ritmul și muzica. Fiind un instrument de două octave, chiar două și jumătate, pe lângă muzica clasică care se cântă pe chitară, acest instrument a fost preluat de muzica ușoară, muzica de jazz, pop, iar în ultima perioadă muzica heavy metal care dezvoltă la maxim toate posibilitățile chitarei. La acest instrument, au cântat și virtuoși, Paganini a cânta la chitară, la fel Stradivari, care a făcut chitări care au fost comercializate, vândute la fel de bine ca și și viorile lui. Nu putem uita de titanul chitarei care a fost Andres Segovia. Chitara a fost pusă oarecum în umbră de muzica simfonică, pentru că nu vom găsi în orchestre simfonice chitara, însă, așa după cum s-a amintit, chitara este ea însăși o orchestră în miniatură”, a precizat Nicolae Bâzgan.

Acest instrument îți delectează sufletul”

Orice s-ar spune, chitara rămâne parte componentă a universalității muzicii, lucru subliniat și de directorul SC Hora SA Reghin, care și-a exprimat dorința ca acest instrument să fie îmbrățișat de cât mai mulți tineri. „Am decis să sprijinim muzica pentru că ea reprezintă un limbaj universal. Ea poate fi cântată la fel de bine de arabi, de evrei, de japonezi, de chinezi, sau de ce nu, de europeni. Muzica, fiind o limbă universală, ne apropie, ne face mai buni, ne delectează și ne îndreaptă spre tot ce e bun, drept și frumos, așa cum spunea Platon. Sper ca prin astfel de turnee, tinerii să fie atrași spre practicarea acestui instrument, pentru că acest instrument îți delectează sufletul. E un instrument cu posibilități mari, și de ce nu, prin chitară ne aducem aminte de tinerețile noastre când mai dădeam câte o serenadă în parc sau în scările de bloc, fetelor pe care încercam să le cucerim”, a subliniat Nicolae Bâzgan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință de lucru la Consiliul Județean Mureș

Distribuie DISPOZIŢIA NR. 87din 15 martie 2024privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă publică ordinară …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.